Thursday, July 26, 2012

Udang Garing Daun Kesum

Waaaaaa! mmmg sedaplah udang stail gini...kalau tambah cili padi sket, perghhh! Harus ada siaran ulangannya...heheh. Mekasih ye kak Ummi sb sudi share resepi Chef Kamarul ni di FB baru2 ni. Memang termimpi2 nk makan udang...Alhamdulillah akhirnya dapat juga menunaikan hasrat di hati. Ni lah lauk berbuka puasa semalam. Simple je bahan2nya dan cepat dimasak...tapiiii...sungguh sedap dimakan! Memang tak rugi dicuba. 

Dayang kopipes terus je dari dapur kak Ummi. Thanks a lot akak cayanggg!...I really like it!....
Haa...kalau ada sesapa berminat nk try resepi ni khususnya peminat tegar udang, silakan mencuba resepi ni. Memang berbaloi2! 

UDANG GARING DAUN KESUM
Resepi: Chef Kamarul @ Majalah Saji
Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home dan dayang@dapurkusayang


Bahan:-
  • 500 gm udang (sederhana besar)
  • Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Perap:-
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 1/2 sudu kecil lada hitam kisar
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • sedikit garam
Bahan Cincang:-
  • 6 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 1 tangkai besar daun kesum
  • 1 tangkai kecil daun selasih (*akak xda ni)
  • 1 tangkai kecil daun kari
  • 1 tangkai cili merah

Cara Memasak:-
  1. Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.
  2. Gaul udang bersama bahan perapan. (*akak perap 20 minit).
  3. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
  4. Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing.
  5. Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum dan daun selasih. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
  6. Masukkan semula udang tadi dan gaul rata sebentar. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas....Memang enak seehhh! ^____^



udang dalam taman.....tak ada daun selasih, kubedal daun salad....hahaha.

Wednesday, July 25, 2012

Kek Lapis Asam Manis (bakar)

Kek ni dah lama tayang kat FB tapi x sempat2 nk update resepinya. Ramai gak yg bertanya ttg resepi ni. Baru time ni ada ruang nk menjengah ke blog sendiri...hehe. Selamat mencuba resepi ni ye. :)


Kek Lapis Asam Manis
resepi : DayangJack@DapurKuSayang

bahan-bahan : loyang  8" x 8" atau 9" x 9"
  • 10 biji telur A
  • 200 g tepung biskut marie (biskut marie dikisar halus, diayak dan kemudian barulah disukat)
  • 100 g tepung hongkong/superfine/tepung gandum (diayak)
  • 450 g mentega berkualiti 
  • 1 sudu besar ovallete
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 150 g gula kastor 
  • 300 g susu pekat manis
  • haw slice/ hawflake secukupnya
  • pewarna kuning, ungu dan hijau secukupnya (pewarna lain pun boleh)
cara-cara :
  1. Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovallete hingga kembang. 
  2. Dalam bekas yang lain, putar mentega dan susu hingga putih berkrim.
  3. Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Sebatikan.
  4. Kemudian masukkan tepung biskut marie dan tepung hongkong/superfine/gandum. Kacau sebati dengan spatula dan kemudian putar lagi 1 minit untuk memastikan adunan benar-benar sebati. 
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan hijau, ungu dan kuning.
  6. Bakar/grill lapis demi lapis dan susunkan hawflake secukupnya mengikut citarasa. (setiap lapisan diratakan dengan 7 sudu makan adunan).
  7. Guna api atas dan bawah untuk lapisan pertama dan lapisan seterusnya menggunakan api atas sahaja. Setiap lapisan dibakar antara 5-7 minit atau hingga keperangan. (setelah habis melapis, bakar pada suhu 140C selama 10 minit lagi supaya kek masak sempurna)
Nota :
***kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing. Jadi sila adjust sendiri.
***loyang digriskan dan dialas dengan kertas minyak.
***sukatan gula mengikut citarasa
***mentega berkualiti contoh : SCS, Golden Churn, Tatura, Anchor dsbnya
***sekiranya tak nak guna tepung gandum/hongkong, boleh guna tepung biskut marie sepenuhnya.
***semakin lama kek disimpan, semakin moist rasanya. 
***Simpan ke dalam peti sejuk supaya dapat bertahan lama. 
***jika lapisan kek terlebih bakar dan kelihatan hangus dan kering, sapukan permukaannya dgn jem atau mentega. 


DJ buat 1/2 adunan je dari resepi asalnya dengan menggunakan loyang besar sb tu nampak rendah sket kek ni. Tapi yg penting, menjadi dan sedaaaapp!

Tuesday, July 24, 2012

Iftar hari ketiga : Siakap Sweet Sour & Spicy

Semalam masak yg simple2 je. Ni lah salah satu menu terawal yg sempat ditayang. Sangat berpuas hati mkn siakap stail ni biarpun main campak2 jer. Sebenarnya sejak kebelakangan ni DJ agak kepenatan sket sb sibuk dgn tempahan kek2 kukus dan kek2 lapis. Memang tak terkejar rasanya kali ni. Nasib baiklah dpt update blog kan...hehe. 

Ok layan dulu resepinya ye. Tak dpt nk pot pet memanjang sb ada kerja sedang menunggu. Selamat memasak dan selamat berbuka puasa! :)


Siakap Sweet Sour & Spicy
resepi : dayangjack@dapurkusayang

bahan-bahan :

  • 1 ekor ikan siakap (dibersihkan, dilumur dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian digoreng garing)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • sos cili secukupnya
  • sos tomato secukupnya
  • sedikit cuka makan
  • 1 sudu makan petis udang
  • kicap manis secukupnya
  • 1-2 sudu besar cili giling (boleh juga digantikan cili padi jika suka)
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu makan sos tiram
  • hirisan kapsikum, nenas, epal dan tomato cherry dan sebagainya
Cara-cara :
  1. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih dan cili giling hingga garing. 
  2. Masukkan sos cili, sos ikan, sos tiram, cuka, petis udang, kicap dan sos tomato. Kacau sebati. Masukkan sedikit air dan kacau lagi hingga mendidih. Tambah garam dan gula jika perlu sahaja. 
  3. Masukkan bahan-bahan selebihnya dan kacau lagi. 
  4. Setelah masak, siramkan kuah ini ke atas ikan yang sudah digoreng. Hiaskan dengan daun sup. Hidangkan. 

Monday, July 23, 2012

Ayam Goreng Berempah


huhu...mmg pening memikirkan juadah utk berbuka puasa ni kan. Kalau ikutkan rasa hati, mau je pergi ke bazaar ramadhan beli itu dan ini. Tapi mengenangkan anak2 dan suami, rasanya lbh afdal lagi masak lauk hasil dari air tangan sendiri. Kalau setakat nk beli kuih2 ok la kan...heheh. 

ok, iftar hari pertama DJ x sempat nk share apa2 menu. Lagipun dapat lauk sponsor dari seorang kawan. Ada nasi ambang, laksa, pulut panggang dan macam2 lagilah sampai ada yg tak luak...hehe. Terima kasih byk2...Alhamdulillah. 


Semalam DJ buat ayam berempah dan bayam rebus je. Selain dari tu, ada murtabak dan taufufa. Memang sgt2 berselera terutama dpt menikmati ayam goreng berempah...adesss...sedap sungguh! Resepinya pun mudah je. Menggunakan bahan2 yang ada dalam stok. Kemudian perap selama 2-3 jam sebelum digoreng. Baki ayam yg diperap tu msh ada lagi. Bolehlah goreng utk hari ni pulak. 

Kalau nak tengok versi ayam goreng berempah beriani pun sedap tau. Ramai yg dah cuba resepi ni. KLIK DI SINI atau DI SINI. Apa2pun, jom kita layan resepi ayam berempah yg ini pulak ye. Terima kasih sudi singgah dan selamat berbuka puasa utk hari ni pulak. :)

Ayam Goreng Berempah
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam (dipotong ikut suka)
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 1/2 cawan tepung goreng serbaguna/ala KFC
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil gula
  • garam secukupnya
  • 2 tangkai daun kari
bahan-bahan kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 8-10 batang serai
  • 1 sudu besar biji ketumbar
cara-cara : Satukan kesemua bahan di atas dan gaul-gaulkan sebati. Kemudian diperap hingga 2-3 jam atau semalaman. Sediakan minyak yang banyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan. Selamat mencuba!

Friday, July 20, 2012

Kek Lapis 4 Rasa & Salam Ramadhan al Mubarak

Assalamualaikum dan Salam Jumaat....

Alhamdulillah...hari ni dapat juga menulis entri biarpun agak sibuk sejak dua menjak ni. DJ amat2 berbesar hati dan terharu atas setiap kunjungan anda ke dapur yg x seberapa ni. Terima kasih banyak2 ye. Mohon ampun sekiranya terdapat komen2 yg tak sempat DJ balas buat masa ni. InsyaAllah ada kesempatan nanti, DJ akan reply satu persatu. 

Ok, hari ni DJ nk share resepi kek lapis 4 Rasa. Resepi asal kek ni adalah Kek Lapis Mocha Pandan yg pernah DJ buat sebelum ni. Kali ni DJ tambah satu lagi perisa iaitu strawberry.

Entah mcm mana tergerak rasa hati nk buat kek mcm ni lagi. Memang terasa sgt kesedapannya. Lain warna lainlah perisanya. Sebab tu lah DJ tak buat lapis selang seli. Nanti hilang pulak kenikmatan 4 rasanya...hehe.

Sebenarnya kan ramai gak yang mencadangkan supaya DJ menulis resepi berserta langkah2 dan gambarnya sekali. Bukan tak nak buat ye...tapi memandangkan DJ belum ada kesempatan lg nk berbuat demikian, kita hold dulu k. InsyaAllah, nanti2 DJ usahakan. Kdg2 masa x cukup dan semua kerja nak diuruskan dgn cepat, jd faham2 je lah...hehe


Kek ni diambil gambarnya pd lain2 tempat, cuaca dan dan situasi. Jd, jgn hairanlah ye kalau nampak kaler kek ni sekejap biru, skjp pink, skjp merah...tp warna sebenarnya kek ni ialah dlm gambar bawah ni. Alhamdulillah, yg penting, kek ni sedap biarpun lapisan putihnya terbuat tebal sket. Sepatutnya setiap perisa/warna ada 4 layer. Ni gara2 nk cepat habis, mcm tu lah kejadiannya...huhu. Lain kali kena tambahkan sket kesabaran tu...

Jom kita semak resepinya ye. Sekiranya berminat, bolehlah cuba2 melapis kek sendiri di rumah. Kek ni pun amat sesuailah dihidangkan pada hari lebaran nanti. Tapi kenalah buat satu adunan ye, nanti tak cukup pulak utk disajikan kpd tetamu...heheh.

Kek Lapis 4 Rasa
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : loyang 8" x 8"
  • 10 biji telur gred A
  • 500 g mentega berkualiti tinggi (jenama Anchor, Golden Churn, Tatura, SCS dsbnya)
  • 300 g tepung hongkong/tepung gandum (diayak)
  • 150 g gula kastor
  • 100 g serbuk horlicks
  • 150 g serikaya
  • 300 g susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar pandan paste (DJ menggunakan brand Kopoe-Kopoe)
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko + 1 sudu makan nescafe atau campuran serbuk koko dan coffee emulco (dibancuh dengan sedikit air panas) - boleh juga campurkan dengan pewarna coklat atau browning sugar
  • 1 sudu kecil strawberry emulco + pewarna merah jambu 
Cara-cara :
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang. 
  2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim. 
  3. Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
  4. Setelah itu masukkan serikaya dan horlicks. Gaul-gaulkan sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung. Kacau hingga betul-betul sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong dan diberi esen vanilla, satu bahagian lagi diberi pes pandan, satu lagi dicampurkan dengan bancuhan serbuk koko dan  nescafe / pes mocha dan satu lagi pes strawberi.
  7. Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan adunan pink/strawberi terlebih dahulu (anggaran 6-7 sudu makan atau ikut keselesaan) dan bakar selapis demi selapis dengan menggunakan api atas (suhu antara 170-180C mengikut kepanasan oven masing-masing). 
  8. Kemudian tuangkan adunan seterusnya dan bakar. Buat sampai habis. 
  9. Untuk lapisan terakhir, bakar sekejap dengan menggunakan api atas sehingga keperangan dan barulah dipasangkan api bawah selama 10 minit. 
  10. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
  11. Cara-cara menyimpan kek : alaskan dengan kertas serap minyak, balutkan dengan cling wrap dan simpan dalam bekas yg bersesuaian. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
NOTA :
  • Gunakan mentega yg berkualiti untuk mendapatkan kek yg lembut dan sedap.
  • Jika takut lapisan kek mudah tertanggal, sila sapukan dengan sedikit jem setiap kali melapis. (DJ x buat).
  • Pandan paste cap Kopoe-Kopoe boleh digantikan dengan Pati Pandan/Pandan Emulco+pewarna hijau tua.
  • Boleh juga menggunakan loyang kek berukuran 9" x 9" jika tak nak kek terlalu tinggi. Ikutlah citarasa masing2.
  • Suhu bergantung pd jenis oven masing2. Sila adjust sendiri. 
  • Sukatan gula boleh dikurang/tambahkan mengikut citarasa sendiri.
  • Untuk menjadikan kek sentiasa lembab dan basah, jangan bakar terlalu lama dan sapukan sedikit mentega pada setiap lapisan.

Kek ni bila dah disimpan berhari2, ia akan bertambah lembut dan basah. Lagilah bertambah sedap dimakan. Baunya pun harum dan menyelerakan...lebih2 lagi dgn perisa mocha tu, adesss...tak tahan dakuu... :D

DJ mmg x pernah pergi ke kelas membuat kek lapis pun sebelum ni. Kalau ada masa dan ruang, nak jugak tambahkan ilmu suatu hari nanti. Setakat ni apa yg DJ tau dan pelajari dari keluarga, itulah yang DJ share kat semua pembaca. Tak ada niat utk bermegah2. Just sharing.... ^__^

Terfikir pulak utk mencorakkan kek ni suatu hari nanti....hmmm

Kepada semua pengunjung yang beragama Islam, selamat menunaikan ibadah puasa 1433H. Semoga semua amalan dan ibadah kita diterima dan diberkatiNya. Mohon ampun sekiranya ada salah dan silap.


Thursday, July 05, 2012

Chocolate Cheesecake

Sejak dua menjak ni teringin sgt nk makan kek coklat cheese. DJ dah fikir banyak kali dah, nak buat ke tidak. Berat badan dah semakin naik & rasa2nya mcm dah kurang inisiatif nk reduce fat...hmm..biar jelah dulu. Mana tau lepas ni nak slim down balik kan...hehehe. 

Baiklah...kita tinggalkan dulu permasalahan diri sendiri. Dah ada ramai teman2 FB yang ternanti2kan resepi kek coklat cheese ni. Resepi lbh kurang sama je dgn resepi2 marble cheesecake yang ada dlm internet ni. Ramai juga yg dah mencubanya. Time raya mmg wajib ada kek ni ...tp tu lerr..x sampai 2 raya dah pun lesap...hahaha...kdg2 x sempat nk hidangkan pada tetamu pun...sabar je lah... :D

Lepas kehilangan nota resepinya tempoh hari, DJ mintaklah resepi ni dari SIL. Mujur ada. Tapi DJ dah edit dan ubah suai sket mengikut citarasa. Buat adunan untuk loyang 6 inci jer. Cukuplah utk makan kami 4 beranak. Tapi si boboy x minat sgt dgn kek yang ada cheese ni. Dia cuma minat meratah cheesedale  je...heheh.

Memang sedap sangat kek coklat cheese ni...rasa mcm x cukup je buat seloyang kecik tu...mmg tak cukup punn....huhu.

Jomlah semak resepinya ye. Berminat, bolehlah cuba.... :)

Chocolate Cheesecake (versi I)
resepi : DayangJack

bahan-bahan :

Lapisan Coklat :
  • 115g tepung gandum (diayak)
  • 30g serbuk koko (diayak)
  • 125g mentega
  • 2 biji telur A
  • 150g gula kastor
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Lapisan Cheese :
  • 300g krim keju
  • 1 biji telur
  • 60 g gula kastor
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu makan tepung gandum 
Cara-cara :
  1. Lapisan coklat : Pukul mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. Masukkan esen vanilla dan putar lagi sebati. Akhir sekali masukkan serbuk koko dan tepung. Putar hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang. Ketepikan. 
  2. Lapisan cheese : Pukul krim keju bersama gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi dengan kelajuan minima. Akhir sekali masukkan tepung. Gaulkan rata-rata. Kemudian tuangkan adunan ke dalam loyang adunan coklat tadi. Ratakan. 
  3. Kemudian bakar hingga masak mengikut kepanasan suhu oven masing-masing. DJ bakar dengan menggunakan suhu 140C selama 1 jam. (boleh juga dikukus)  
Gara-gara mengidam nak makan ciskek lagi, DJ buatkan lagi dengan versi lain pulak tp bahan-bahannya masih lbh kurang sama je dengan versi I tu. Bezanya ialah tekstur lapisan coklatnya. Mungkin disebabkan teknik mengadunnya kot dan juga penggunaan tepung kek. Lagi moist dan lembut je. Tapi kedua-dua versi ni sama sedap dan paling DJ suka ialah versi II ni. Heaven!! 

Cuma tu la kan...kek yang ada cheese ni mmg takleh nak layan selalu...nanti susah hati pulak...faham2 je la ek..heheh

Ok jom kita semak resepinya...

Chocolate Cheesecake (versi II)
resepi : DayangJack

bahan-bahan : 

Lapisan Coklat :
  • 125g tepung kek
  • 125g mentega
  • 2 biji telur A
  • 150g gula kastor
  • 30g serbuk koko (dibancuh dengan 100 ml air suam)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Lapisan Cheese :
  • 300g krim keju
  • 1 biji telur
  • 60 g gula kastor
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu makan tepung gandum
Cara-cara :
  1. Lapisan coklat : Pukul mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. Masukkan esen vanilla dan putar lagi sebati. Akhir sekali masukkan bancuhan koko dan tepung. Kacau sebati dengan spatula. Masukkan ke dalam loyang. Ketepikan. 
  2. Lapisan cheese : Pukul krim keju bersama gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi dengan kelajuan minima. Akhir sekali masukkan tepung. Gaulkan rata-rata. Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan cheese ke dalam loyang adunan coklat tadi. Ratakan. 
  3. Kemudian bakar hingga masak mengikut kepanasan suhu oven masing-masing. DJ bakar dengan menggunakan suhu 140C selama 1 jam. (boleh juga dikukus)  Selamat mencuba!
***gandakan adunan jika menggunakan loyang 7 inci ke atas.
***tepung kek boleh digantikan dengan 3/4 cawan tepung gandum + 2 sudu besar tepung jagung (ayak bersama)
***kek ni sedang-sedang manisnya. 
***lepas bakar, biarkan ia sejuk terlebih dahulu(terutama lapisan cheese) sblm dipotong. 
***alaskan loyang dan sekeliling loyang dengan baking paper jika suka. 
***sila adjust kepanasan suhu oven sendiri ye, kalau terlalu panas, nanti rentung pulak lapisan cheesenya.
***jika suka, boleh buat 3 layer, coklat-cheese-coklat
***kalau susah sgt nk meratakan adunan cheese dgn sudu, sila guna piping bag/pastry bag jika ada.

UPDATE :
- kek ni kalau dikukus boleh, kukus lapis demi lapis. Lapisan coklat lbh kurang 20 minit dan lapisan cheese 20-25 atau hingga masak. Cucuk dgn lidi satay atau cake tester utk tentukan kek dah masak atau belum.
- versi bakar pulak, boleh dibakar layer demi layer jika takut adunan cheese tu jatuh. Bakar lapisan coklat selama lbh kurang 7-10 minit dgn suhu 160C atau hingga adunan dah tak cair. Kemudian bolehlah dilapiskan dgn lapisan cheese dan bakarlah sehingga masak. untuk info, DJ bakar sekali jer. Tuangkan lapisan coklat, kemudian DJ letak/pancitkan adunan cheese di atasnya perlahan2 dgn menggunakan pastry bag/piping bag. Kemudian barulah dibakar hingga masak. Harap jelas ye info ni. Trm ksh sudi singgah dan tinggalkan jejak anda d sini.  ^__^




Monday, July 02, 2012

Gula Hitam/Browning Sugar (homemade)


Gula hitam atau browning sugar ni adalah bahan penambah perasa dan pewarna pada kebanyakan kek Sarawak samada kek2 kukus mahupun yg dibakar. Antara kek yg sentiasa memerlukan gula hitam ialah kek Hati Parek, Kembang Melati, Hitam Manis, kek Belacan, kek Pilih Kasih, kek Batik Jawa, kek Batik Rintik, Kek Holiday Inn(kukus), dan banyak lagi. Di Sarawak, gula hitam ni biasanya dijual siap dlm botol dan yg paling kecik ialah seberat 75g. 

Kalau susah nk dptkan bahan ni, boleh je buat sendiri di rumah ye. Kalau tak silap ada satu lagi bahan gula hitam ni yg ada dijual di pasaran, Black Treacle. Yang tu pun boleh guna gak. 

Apa2pun terima kasih HaSue atas kesudian berkongsi resepinya. Kalau nk tengok step nya, bolehlah jenguk ke myr. 

Jom semak resepinya.... :)


Browning Sugar/Gula Hitam (homemade)
by : Hasue
source : DayangJack

Bahan-bahan ( +- 1 Botol Browning Sugar yg dbeli(140g) )

1 Cawan Gula Pasir
2/3 Cawan Air Panas Mendidih

Cara-cara
  1. Panaskan periuk menggunakn api sederhana..masukkan gula pasir.Biarkan sehingga gula mula hangus dbahagian tepi..jangan kacau dulu, perlahankan sedikit api jika perlu.
  2. Setelah gula mula mencair hampir keseluruhan,mula mengacau (mcm kacau dodol) kacau cepat2 sikit ye..sehinggalah gula berbuih keseluruhannya dan mula memekat.
  3. Sukat air panas ke dalam cawan-2/3 cawan(air ni mesti yg baru atau sedang mendidih).Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam gula hangus td sambil sebelah tgn mengacau..(Sila gunakan senduk yg agak panjang utk mengacau ye..JANGAN guna sudu mkn sbb karamel akan tpercik2 sedikit ketika ini..kena hati2 ler.hee)
  4. Setelah berbuih keseluruhan sekali lagi,bolehlah padamkan api tetapi teruskn mengacau untuk seketika.
  5. Sejukkan Browning terlebih dahulu sebelum disimpan ke dlm bekas kedap udara dan sedia utk dgunakan bila2 masa.(Kacau lg sebelum disimpan)Tahan dsimpan lama,tidak perlu dsimpan dlm peti sejuk.