


Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan tepung naik sendiri (diayak)
 - 6 biji pisang emas (dilenyek)
 - 3/4 cawan gula halus
 - 4 biji telur A
 - 250 mentega/marjerin
 - 1/2 sdt soda bikarbonat
 - 1 1/2 sudu besar susu pekat
 - 1 sdt esen vanilla
 
- Sediakan loyang/acuan/tin pembakar. Lengserkan dgn sedikit mentega dan taburkan tepung. Panaskan oven 170-180C.
 - Pukul gula dgn mentega sehingga putih dan berkrim (gunakan kelajuan maksima)
 - Masukkan telur satu demi satu sambil dipukul dgn kelajuan minima.
 - Masukkan susu pekat dan kacau sebati.
 - Kemudian masukkan soda bikarbonat dan kacau lagi.
 - Masukkan pisang yang sudah dilenyek tadi dan kacau menggunakan spatula.
 - Masukkan tepung dgn kaedah kaupbalik.
 - Akhir sekali masukkan esen vanilla dan kacau sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan.
 - Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
 
No comments:
Post a Comment