

Bahan-bahan :
- 500 g sotong saiz M (dibersihkan)
- 1 sk serbuk kunyit
- 2 sb cili kering kisar/1 sb serbuk cili
- 50 ml air
- 1/2 sudu makan serbuk kari ikan (dibancuh dgn sedikit air)
- 1 sk serbuk ketumbar
- 1/2 sk serbuk lada hitam
- 1 sk halba campur
- 1 biji bawang besar (dimayang)
- sedikit daun kari
- 4 sb pati santan
- 1 sb serbuk maggie cukup rasa/pati ikan bilis
- 2 sb minyak masak
- sedikit gula
- Sotong diperap bersama kunyit selama 10 minit. Kemudian, didihkan air 50 ml dan masukkan sotong. Kacau sekali sekala hingga hampir kering. Tutup api, dan toskan.
- Panaskan minyak di dlm kuali. Tumis bawang besar, cili kering/serbuk cili, daun kari, halba campur, serbuk ketumbar dan lada hitam sehingga wangi.
- Masukkan sotong, pati santan, serbuk maggie/pati ikan bilis, gula dan sedikit air. Masak dgn api perlahan.
- Hidangkan panas2.
No comments:
Post a Comment