
Dapurku berasap lagiii.....menu utk hari ini ialah kari kepala ikan. Masakan ni mmg dah biasa org masak. Kat mana-mana pun even kat Sarawak, hampir setiap minggu mak masakkan lauk ni. Memang sedap. Cuma kalau ikut versi sendiri, dayang x bubuh santan. Sebaliknya, add 2-3 sb susu cair je.

Bahan-bahan :
- 500 g kepala ikan (dayang guna ikan jenahak seberat 700 g)
 - 5 biji bawang merah (dikisar)
 - 2 biji bawg putih (dikisar)
 - 1/2 inci halia (dikisar)
 - 2 sudu makan cili kering kisar
 - 1 sudu makan halba campur
 - 3 sudu makan serbuk kari ikan (dibancuh dgn sedikit air)
 - daun kari
 - sedikit susu cair
 - air secukupnya
 - bendi
 - sedikit perahan asam jawa
 - gula dan garam
 - Lain2 hiasan; tomato dan cili merah
 - minyak masak
 
Cara-cara :
- Panaskan minyak di dalam kuali/periuk besar. Masukkan daun kari dan halba campur. Kemudian tumiskan bahan2 kisar dan cili kering hingga terbit bau.
 - Masukkan serbuk kari ikan dan kacau sekali sekala sehingga pecah minyak.
 - Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih seketika barulah dimasukkan kepala ikan.
 - Setelah separuh masak, masukkan bendi, susu cair, air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Tambah air jika perlu.
 
 
 
No comments:
Post a Comment