Saturday, April 11, 2009

Kari Kepala Ikan

Dapurku berasap lagiii.....menu utk hari ini ialah kari kepala ikan. Masakan ni mmg dah biasa org masak. Kat mana-mana pun even kat Sarawak, hampir setiap minggu mak masakkan lauk ni. Memang sedap. Cuma kalau ikut versi sendiri, dayang x bubuh santan. Sebaliknya, add 2-3 sb susu cair je.

Bahan-bahan :
  • 500 g kepala ikan (dayang guna ikan jenahak seberat 700 g)
  • 5 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 biji bawg putih (dikisar)
  • 1/2 inci halia (dikisar)
  • 2 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu makan halba campur
  • 3 sudu makan serbuk kari ikan (dibancuh dgn sedikit air)
  • daun kari
  • sedikit susu cair
  • air secukupnya
  • bendi
  • sedikit perahan asam jawa
  • gula dan garam
  • Lain2 hiasan; tomato dan cili merah
  • minyak masak
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali/periuk besar. Masukkan daun kari dan halba campur. Kemudian tumiskan bahan2 kisar dan cili kering hingga terbit bau.
  2. Masukkan serbuk kari ikan dan kacau sekali sekala sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih seketika barulah dimasukkan kepala ikan.
  4. Setelah separuh masak, masukkan bendi, susu cair, air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Tambah air jika perlu.

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih