Nasi Lemak Dayang
Dah lama rasanya tak makan nasi lemak. Jadi, pagi ni dayang merajinkan diri ke dapur  demi memenuhi hasrat di hati...Bahan-bahan ( seisi keluarga )
UNTUK NASI : 
 - 3 pot kecil beras (dicuci dan ditoskan)  
 - 120 ml santan kotak rendah lemak(Ayam Brand) + air secukupnya 
 - 1 camb mentega 
 - 2 ulas bawang merah (dihiris) 
 - 1 ulas bawang putih (dihiris) 
 - 1 cm halia muda (dihiris) 
 - 1 sb gula 
 - sedikit garam 
 - 1 batang serai (dititik) - optional 
 - 1 helai daun pandan (disimpul)
 
BAHAN UTK SAMBAL :  - 50 g ikan bilis (saiz sederhana) 
 - 4-5  camb cili kisar 
 - 5 ulas bawang merah (dikisar) 
 - 2 ulas bawang putih (dikisar) 
 - 1 inci belacan bakar (dikisar) 
 - 1/2 biji bawang besar (dihiris) 
 - 2 camb santan rendah lemak/susu cair 
 - 1 sudu makan air asam jawa  
 - garam dan gula secukup rasa 
 
BAHAN SAMPINGAN :  - telur rebus, kacang tanah(digoreng), dan timun. 
 
   
 Cara-cara 
 -    Nasi dimasak bersama campuran bahan2nya.  
 -  Panaskan 3 camb minyak di dalam kuali. Tumis cili terlebih dahulu sehingga btl2 masak. Barulah dimasukkan bahan2 kisar dan kacau sehingga pecah minyak.  
 - Masukkan ikan bilis, santan/susu cair, garam, gula, asam jawa dan kacau sebati. Akhir sekali masukkan bawang besar dan kacau lg sehingga masak.  
 -    Sajikan dgn nasi lemak dan bahan2 sampingannya.   
 
     
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No comments:
Post a Comment