Bahan-bahan : untuk 2-3 orang
- 2 sb krim jagung manis
 - 3 sb gula pasir (boleh kurangkan 1/2 sudu jika xnak manis)
 - 200 ml susu segar (kalau xde, boleh guna santan dgn sukatan yang sama)
 - 3 sb tepung kastard
 - 1 sk esen vanilla
 
- Bancuh tepung dengan 3 sb susu segar di dlm mangkuk.
 - Panaskan lebihan susu segar td di dlm periuk dengan api kecil.
 - Setelah mendidih. Tutup api. Tuangkan ke dlm tepung dan kacau sehingga pekat.
 - Bersihkan periuk td dan masukkan semula adunan td ke dlmnya. Panaskan semula selama 1 minit sambil dikacau.
 - Masukkan krim jagung, gula dan esen vanilla (kalau nk letak pewarna kuning pun ok tp dyg x letak pun). Kacau rata2.
 - Tuangkan ke dalam bekas yang bersesuaian. Sejukkan.
 

No comments:
Post a Comment