Sunday, March 08, 2009

Nasi Lemak Dayang

Dah lama rasanya tak makan nasi lemak. Jadi, pagi ni dayang merajinkan diri ke dapur demi memenuhi hasrat di hati...

Bahan-bahan ( seisi keluarga )

UNTUK NASI :

  • 3 pot kecil beras (dicuci dan ditoskan)
  • 120 ml santan kotak rendah lemak(Ayam Brand) + air secukupnya
  • 1 camb mentega
  • 2 ulas bawang merah (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 cm halia muda (dihiris)
  • 1 sb gula
  • sedikit garam
  • 1 batang serai (dititik) - optional
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
BAHAN UTK SAMBAL :
  • 50 g ikan bilis (saiz sederhana)
  • 4-5 camb cili kisar
  • 5 ulas bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci belacan bakar (dikisar)
  • 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 camb santan rendah lemak/susu cair
  • 1 sudu makan air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
BAHAN SAMPINGAN :
  • telur rebus, kacang tanah(digoreng), dan timun.

Cara-cara

  1. Nasi dimasak bersama campuran bahan2nya.
  2. Panaskan 3 camb minyak di dalam kuali. Tumis cili terlebih dahulu sehingga btl2 masak. Barulah dimasukkan bahan2 kisar dan kacau sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan ikan bilis, santan/susu cair, garam, gula, asam jawa dan kacau sebati. Akhir sekali masukkan bawang besar dan kacau lg sehingga masak.
  4. Sajikan dgn nasi lemak dan bahan2 sampingannya.


No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih