
Lauk favorite...sedap dimakan dgn nasi panas
- 1 ekor ikan terubuk masin (saiz M)
 - 2-3 sb tepung jagung
 - 5 biji cili api (dihiris)
 - 4 biji limau kasturi (dibelah dua)
 - minyak utk menggoreng
 
Cara-cara
- Ikan terubuk dipotong bbrp kepingan (ikut suka) dan direndam terlebih dahulu (10-15 minit) utk mengeluarkan garam yg berlebihan.
 - Kemudian ikan dicuci bersih dan dilap kering. Salutkan dengan tepung jagung. Biarkan seketika.
 - Panaskan minyak dengan api perlahan. Apabila sudah panas, masukkan ikan satu persatu dan goreng sehingga betul-betul garing (goreng lama sikit tp jgn sampai hangus).
 - Apabila sudah masak, angkat dan toskan. Susunkan ikan di dalam pinggan hidangan. Perahkan limau kasturi dan taburkan hirisan cili api di atasnya.
 
No comments:
Post a Comment