
1st cake yg dayang buat masa Tingkatan 4 dulu. Simple but very nice taste!
- 90 g / 3/4 cawan / 9½ sb  tepung gandum (diayak) 
 - 3 biji telur A  
 - 5 sb gula halus 
 - 1 sdt esen vanilla / jus lemon 
 - 2 sb jem raspberi 
 - sedikit gula halus utk taburan 
 
    Cara-cara 
 -    
Sediakan tin/loyang/dulang pembakar. Alas dgn baking sheet dan griskan serta taburkan sedikit tepung di permukaannya. Panaskan oven pd suhu 180C.  
 -    Putar telur dgn gula sehingga btl2 kembang dan ringan. (pastikan adunan ini btl2 kembang dan gebu, ini akan membantu kek mjd lebih ringan dan lembut stlh masak)  
 -    Masukkan esen vanilla/jus lemon dan putar lagi hingga sebati.  
 -       Masukkan tepung sedikit demi sedikit  dlm adunan td sambil dikacau dgn cara kaup balik. (kaup tepung dgn perlahan shj)  
 -       Tuangkan adunan ke dlm dulang yg tlh disediakan. Ratakan.  
 -    Bakar pd tetingkat atas(high rack) selama 20 minit atau sehingga kek keperangan. (jika menggunakan suhu 200C, bakar selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180C, dan bakar lg selama 5 minit). Walau bagaimanapun, kepanasan suhu bergantung pd jenis oven yg digunakan. Jadi, hrp2 dpt adjust sendirilah yer.  
 -       Panaskan jem raspberi sehingga cair.  
 -       Alaskan sekeping kertas minyak di atas kain lembab. Taburkan sedikit gula di atasnya.  
 -    Setelah bahulu masak, terus keluarkan dan terbalikkan di atas kertas minyak td. Potong kerak di bahagian tepinya jika suka. Sapukan jem di atas bahulu hingga rata.  
 -       Gulung dgn kemas dgn menggunakan kertas minyak.  
 -       Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang. 
 
 
No comments:
Post a Comment