
Bahan-bahan :
10 ekor udang besar/sederhana (dikupas kulitnya, bersihkan dan dicelur dgn air mendidih, angkat dan toskan)
1 cm halia dan lengkuas (diketuk)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 batang serai (dihiris)
1 biji tomato (dibuang biji dan dihiris dadu kecil)
sedikit kacang panjang (dihiris kecil)
5 biji cili api (dihiris kecil)
1 labu bawang besar (dihiris dadu)
sedikit bunga kantan (dimayang)
sedikit daun kesum (diracik)
1/2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan cuka
1 biji limau nipis (diambil jusnya)
1 biji limau kasturi (diambil jusnya)
1 biji cili merah (dihiris)
sedikit garam dan gula
1 cm halia dan lengkuas (diketuk)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 batang serai (dihiris)
1 biji tomato (dibuang biji dan dihiris dadu kecil)
sedikit kacang panjang (dihiris kecil)
5 biji cili api (dihiris kecil)
1 labu bawang besar (dihiris dadu)
sedikit bunga kantan (dimayang)
sedikit daun kesum (diracik)
1/2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan cuka
1 biji limau nipis (diambil jusnya)
1 biji limau kasturi (diambil jusnya)
1 biji cili merah (dihiris)
sedikit garam dan gula
Cara-cara :
Gaulkan semua bahan di atas dgn udang dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment