Lauk favorite...sedap dimakan dgn nasi panas
- 1 ekor ikan terubuk masin (saiz M)
- 2-3 sb tepung jagung
- 5 biji cili api (dihiris)
- 4 biji limau kasturi (dibelah dua)
- minyak utk menggoreng
Cara-cara
- Ikan terubuk dipotong bbrp kepingan (ikut suka) dan direndam terlebih dahulu (10-15 minit) utk mengeluarkan garam yg berlebihan.
- Kemudian ikan dicuci bersih dan dilap kering. Salutkan dengan tepung jagung. Biarkan seketika.
- Panaskan minyak dengan api perlahan. Apabila sudah panas, masukkan ikan satu persatu dan goreng sehingga betul-betul garing (goreng lama sikit tp jgn sampai hangus).
- Apabila sudah masak, angkat dan toskan. Susunkan ikan di dalam pinggan hidangan. Perahkan limau kasturi dan taburkan hirisan cili api di atasnya.
No comments:
Post a Comment
komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih