Friday, February 20, 2009

Kerabu Udang

Menu kegemaran dayang. Pertama kali dayang makan kerabu udang ni pd tahun 1992. Masa tu tgh study kat Universiti. 1st time makan terus jatuh cinta. memang sedap, semua rasa ada...pedas, manis, masam dan masin. Maklumlah, makanan Thai. Kebanyakannya pedas2 belaka tp mmg kena dgn selera dayang. Orang yg masak lauk ni pun org Thai. Itulah penangannya...terima kasih juga dayang ucapkan kpd Abang Fadhil (abang yg masak kerabu udang ni) kerana tlh memperkenalkan masakan ni kpd dayang....resepi kerabu udang ni adalah resepi dlm versi dayang. Silalah cuba jika ada kesudian..tq.



Bahan-bahan :

10 ekor udang besar/sederhana (dikupas kulitnya, bersihkan dan dicelur dgn air mendidih, angkat dan toskan)
1 cm halia dan lengkuas (diketuk)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 batang serai (dihiris)
1 biji tomato (dibuang biji dan dihiris dadu kecil)
sedikit kacang panjang (dihiris kecil)
5 biji cili api (dihiris kecil)
1 labu bawang besar (dihiris dadu)
sedikit bunga kantan (dimayang)
sedikit daun kesum (diracik)
1/2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan cuka
1 biji limau nipis (diambil jusnya)
1 biji limau kasturi (diambil jusnya)
1 biji cili merah (dihiris)
sedikit garam dan gula


Cara-cara :

Gaulkan semua bahan di atas dgn udang dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih