Bahan-bahan :
- 200 g daging (dihiris nipis2)
 - 1-2 sudu makan sos lada hitam @ 1 sudu makan serbuk lada hitam
 - 2 sudu makan kicap pekat
 - kicap manis/masin secukupnya
 - 1 sudu makan sos tiram
 - sedikit cili padi - optional
 - garam dan gula
 - 1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
 - 1 biji ubi kentang (dipotong wegdes,digaulkan dgn sedikit garam dan tepung jagung dan digoreng)
 - 1 biji cili merah (dihiris)
 - sedikit hirisan daun bawang
 
- Gaulkan daging bersama sos lada hitam/serbuk lada hitam, garam dan kicap pekat. Kemudian perap selama 30 minit.
 - Panaskan minyak di dlm kuali, goreng daging hingga kering airnya.
 - Masukkan sos tiram, kicap manis/masin, cili padi, cili merah, garam dan gula secukup rasa.
 - Kemudian, masukkan daun bawang, bawang besar dan kentang yg sudah digoreng. Gaul2kan hingga rata. Setelah kuahnya agak pekat boleh lah ditutupkan api. (Jika suka, bolehlah tambah bancuhan tepung jagung)
 - Hidangkan bersama nasi putih dsbnya.
 


2 comments:
waw.. kak Dj memang kaw.. tengok warna dah syedap lum raser lagi.. erma sker msk2 kicapni.. syedap n x muak.. nak join kak.. he heh e
akak main ratah jer daging kicap ni. mmg tak muak rasanya...bolehlah kita join n gather2 nak?....hehe
Post a Comment