
Sepatutnya lala ni warna merah tapi disebabkan guna lampu kuning, maka hilang lak kaler merahnya...nak cepat la katakan....huhu. Apa2pun layan je!!!

- 200 gm lala (dibersihkan)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 4 biji cili padi (diketuk)
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 2 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan jus lemon - optional
- 1 sudu makan kicap manis
- 1 sudu makan sos tiram
- sedikit daun sup/daun bawang (dihiris)
- 2 helai daun limau purut
- garam/gula jika perlu
- Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih sehingga perang dan masukkan cili kering dan tumis lagi sehingga garing.
- Masukkan cili padi, sos tiram, sos cili dan daun limau purut.
- Masukkan lala dan sedikit air. Kacau sebati.
- Masukkan kicap dan daun sup/daun bawang. Perasakan dgn garam dan gula jika perlu.
- Akhir sekali masukkan jus lemon.
- Setelah masak, bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment