Hari ni terlebih rajin nak buat dalca. Agaknya dh lama sgtlah kot x menyusahkan diri buat benda yg remeh temeh ni...hehe. Yalah kan, time rajin jer boleh masak mcm ni, tu pun kalau masak set nasik beriani atau nasik tomato, lengkap lagi dgn menu2 lain spt ayam masak merah/beriani, acar, dan daging masak hitam...adehh, kecur liur dibuatnya...ermm...takyah cakap dah... :D
Dalca ni DJ buat stail tak pakai santan. Kalau letak santan, cepat bebenor basi. Jadi, utk menjadikan kuahnya pekat, DJ blend separuh daripada kacang dal rebus dan campurkan juga dgn buah keras. Hasilnya, mmg sedaaapp!
Yang memaksa DJ buat dalca ni adalah disebabkan ikan terubuk masin. Pergghhh!...lagi mengancam plak rasanya. Tu yg buat x tahan tu....
Ikan ni DJ goreng garing2, pastu goreng sket bawang besar, then bubuh cili padi dan perah dgn jus limau kasturi...adeh2!, kecur lagikkk!....hihik. Makan dua jenis ni pun dah cukup...meh, kita layan dulu yer...nanti DJ update resepinya.
15 comments:
waduh kak dayang. baru balik swak tak de buah tangan ikan terubuk tuk saya ke kak? tayang je tu..sedap nyaaa
terubuk masin...best wooo
haha..mek jah...jom dtg umah..akak bg 2 ekoq, nak x?... ;)
@Sal Saari
mmg besttt! :)
akak..bestnya makan dalca ngan terubuk masin tu....
maunya bertambah nasi tu...
dayang sebut je fasal ikan terubuk masin kecur liur akak.. dan dan.. laparrrrrr....
sedaapnya... terus ingat kat keluarga angkat kat kuching... sedap tu ikan terubuk tu...
Kak Dj..
Lauk yg sedap. tgk ikan terubuk ni teringat my mom di kg.. dia suka ikan ni w/pun bnyk tulang..Yummy lauk tu..
tgk dalca..rasa lapar nasi minyak lak..huhuh
@Mas
mau x menambah...sb tu ler akak tension ni...fahan2 jelah kan...hehe
@norlie
dyg nengok gambar pun lapar gak kak...hehe
@Diana @ Melley Mey
mmg sedap sgt..ikan ni msh baru..jd rasanya xlah masin sgt...
@Naz
ermm...Naz org Srwk kerr?...
Ikan ni mmg byk tulang..tp leh krn sedap sgt, akak hentam jer...hehe
@nuanza
waduss!...sedap tu nasik minyak...adehh
Assalammualaikum sys dj
waaa,dah lame xmkn terubuk masin
Post a Comment