
Hari ni tak dapat nk cerita panjang lebar tentang lauk udang ni. Tersandar keletihan dan kekenyangan menikmati lauk2 mengancam dan sedap....hehe.

Bahan-bahan :
- 300 gm udang basah
 - 1 labu bawang besar (dikisar)
 - 2 ulas bawang putih (dikisar)
 - 2 cm halia (dikisar)
 - 2-3 sudu makan cili kering kisar
 - 1 sudu makan sos tiram
 - 3 sudu makan sos cili
 - 1 keping asam gelugur
 - 3 sudu makan marjerin
 - 1 sudu makan kicap pekat
 - 1 sudu makan kicap manis
 - sedikit hirisan daun ketumbar
 - 1 biji cili merah (dihiris)
 - 1 biji tomato (dibelah 4)
 
Cara-cara :
- Cairkan marjerin di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap pekat, kicap manis dan sedikit air. Biarkan mendidih.
 - Masukkan udang, asam gelugur dan cili merah. Gaulkan.
 - Masukkan daun ketumbar dan tomato. Kacau lagi.
 - Hidangkan setelah masak.
 
 
2 comments:
Uish...melampau udang ni posing maut...dah nganga dah ni...tinggal nak ngunyah jer...mengancam betoiii!
heheh...tbayang2 camne lah k.watie nganga besar nk ngap udang nih..keh!keh!keh!
Post a Comment