Hari ni tak dapat nk cerita panjang lebar tentang lauk udang ni. Tersandar keletihan dan kekenyangan menikmati lauk2 mengancam dan sedap....hehe.
Bahan-bahan :
- 300 gm udang basah
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 cm halia (dikisar)
- 2-3 sudu makan cili kering kisar
- 1 sudu makan sos tiram
- 3 sudu makan sos cili
- 1 keping asam gelugur
- 3 sudu makan marjerin
- 1 sudu makan kicap pekat
- 1 sudu makan kicap manis
- sedikit hirisan daun ketumbar
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- Cairkan marjerin di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap pekat, kicap manis dan sedikit air. Biarkan mendidih.
- Masukkan udang, asam gelugur dan cili merah. Gaulkan.
- Masukkan daun ketumbar dan tomato. Kacau lagi.
- Hidangkan setelah masak.
Uish...melampau udang ni posing maut...dah nganga dah ni...tinggal nak ngunyah jer...mengancam betoiii!
ReplyDeleteheheh...tbayang2 camne lah k.watie nganga besar nk ngap udang nih..keh!keh!keh!
ReplyDelete