
Bahan-bahan :
- 200 gm keledek merah (direbus dan dikisar bersama sedikit air hingga menjadi puri)
- 125 ml susu segar
- 200 ml santan rendah lemak
- 1/4 sdt serbuk kulit kayu manis
- 1/2 sdt garam
- 1/2 cawan gula perang lembut (soft brown sugar)
- 3 biji telur gred C
- 3 biji kuning telur gred C
- 1 sdt esen vanilla
- 3/4 cawan gula pasir
- Cairkan gula pasir hingga kekuningan dan tuangkan ke dalam loyang yang bersesuaian. Ketepikan.
- Didihkan santan, susu, puri keledek, serbuk kulit kayu manis dan garam di dlm periuk. Kacau perlahan. Setelah mendidih, tutupkan api.
- Putarkan semua telur dan gula perang (guna kelajuan minima shj) dan masukkan 1/2 dp santan yang tlh mendidih tadi. Putar lagi dgn high speed. Tuangkan ke dlm baki santan dan kacau sebati.Masukkan esen vanilla dan kacau lagi sehingga rata.
- Tuangkan ke atas gula tadi.
- Bakar selama 45-50 minit dgn suhu 180C secara 'bain marie' (letak loyang ini ke dlm dulang yg berisi air panas)
1 comment:
wahhhhhhhhhh.. ni sure sedappp... tapi kt sini payah nk cari keledek merah skrg ni.. yg putih je ada.. tapi kalau guna putih mesti kurenggg skit..
Post a Comment