Menu semalam. Layan jer.....hehehe....
Perencah ikan ni ditumis dulu sebelum dijadikan perapan. Memang sedaaappp!
Air asam penambah selera! Campur sket dgn belimbing....bestt!!
 
Ikan Bakar Berempah 
bahan-bahan : (maaf, tak ada sukatan. boleh adjust sendiri)
- ikan segar (dibersihkan)
 - daun kunyit (dihiris)
 - air asam jawa
 
bahan2 kisar :
- bawang merah
 - cili kering
 - bawang putih
 - belacan bakar
 - 1 batang serai
 - lengkuas
 - halia
 - kunyit hidup
 - sedikit jintan manis (disangai sebelum dikisar)
 
Cara-cara :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak. Kemudian perasakan dgn garam dan gula. Kacau lagi. Masukkan air asam jawa.
 - Setelah masak, gaulkan bersama ikan dan daun kunyit. Perap selama 1 jam sebelum dibakar.
 - Bakar hingga masak pd suhu 180C.
 
Air Asam
bahan-bahan :
- air asam jawa
 - tomato (dihiris dadu)
 - cili padi secukupnya (dihiris)
 - belacan bakar
 - bawang besar (dihiris dadu)
 - belimbing buluh (dipotong bulat)
 - garam dan gula
 
Cara-cara : kisar separuh dp bahan2 di atas dan gaulkan bersama bahan2 selebihnya.



4 comments:
salam...meleleh air liur tgok ikan bako n air asam. xde recpnye ke?
w'salam...tq krn sudi singgah...
dah ade resepinya cuma kena adjust sendirilah yer sb kte main campak2 jer bahan2nya...selamat mencube! ;)
cam sedap jer..nak try jugak lah.. TQ
sy dah try buat...mmg sedap... baunya wangi... dah mcm ala2 ikan percik....:) terima kasih resepi ikan bakar 2...
Post a Comment