Thursday, October 11, 2012

Miss me??.......Kek Lapis Asam Manis (versi III)


Yuhuuuuu! I'm backkkk! ^___^
Assalamualaikum dan salam rindu buat pembaca setiaku....

Apa khabar semuanya?...semoga sihat dan ceria sentiasa. Waduh2..ramai juga yg bertanyakan ke manakah hilangnya tuan punya blog ini. Sudah mau quit kah? atau merajukkah? atau tengah mengandungkah?(soalan cepu emas yg x pernah x masuk list...heheh)...adehh...mcm2 pertanyaan yg kadangkala membuatku tersenyum sorang2...hehehe. Sebenarnya,  MeM DapurKu SaYang ni bknlah merajuk atau membawa diri...x ada kaitan langsung dgn masalah alam siber ni ye. Jauh sekali nk bermusuh dgn sesiapa pun. Tak ada maknanya...kalau ada pun, cuma masalah kecik jer...dan MeM pun xlah ambil hati sgt. Cuma MeM ingin berehat buat seketika di samping mencari semangat yg hilang. Namun adakalanya terasa rindu sgt2 nk menulis resepi dan tayang gambar2 masakan. Fuhhh!...mmg tak abis kalau dientrikan....msh duduk terperam dlm folder lagi...haihh...bilalah agaknya nk update tu x pasti la pulak...huhu.....

Memang, agak sukar utk diceritakan satu persatu masalah yg melanda sejak dua menjak ni. Biarlah....hanya org2 yg tertentu shj yg tau dan memahami perasaan ini...cewahhh! luah perasaan nampak.....heheh. Dahlah...xnak cakap byk....hal2 peribadi biarlah mereka2 yg terdekat shj yg tau. Apa2pun...doakan yg terbaik buat MeM sekeluarga ye...tq. 

Hari ni MeM nak cerita psl kek lapis lagi...msh lagi entri tertunggak..Alhamdulillah....ramai yg sudi mencuba resepi2 kek lapis dari dapur MeM. Terharu dgn feedback yg diberi...seriously, MeM x menyangka sama sekali yg resepi kek2 lapis yg ala kadar je ni telah menarik minat ramai pembaca khususnya kaum2 ibu dan surirumah...ada yg tak jemu2 menggunakan resepi kek yg sama dan juga resepi2 yg lain....terima kasih byk2 kerana mempercayai resepi yg ada ni dan terima kasih sekali lagi krn sudi mencuba resepi2 di sini terutama sekali kek2 lapis. Alhamdulillah....(words cannot express how grateful i am.... ^__^)

MeM byk terima emel dan juga mesej dari FB. Ada yg bertanya mcm mana nk melapis kek kukus/kek lapis bakar dgn cantik dan tak berlubang2. Rasa2nya MeM dah terangkan sebelum ni kan dalam entri yg lepas2. Mungkin nak kena terangkan secara detail dalam langkah2 resepi yg akan dtg. 

MeM bukanlah pakar dlm bab2 melapis kek ni. MeM ikut sesedap tangan yg membuatnya. Biasanya MeM akan buat adunan kek pd sebelah malam sb kurang gangguan dan x sibuk dgn urusan2 lain. Selebihnya, MeM akan melapis kek dari tengah malam sehinggalah ke paginya. Kadang2 tu x tidur satu hari...bahaya tu...kesihatan kena jaga gak...(jgn ikut stail MeM tau..hehehe).

Ok... kek lapis asam manis ni mmg salah satu kek lapis kegemaran MeM terutama versi yg ini. Sgt2 moist dan sedaaaapp! Dah byk kali buat utk makan2 dan juga utk tempahan (yg dlm gambar kedua ni MeM buat utk tempahan). Yang bestnya...kek ni x menggunakan tepung langsung. Hanya menggunakan biskut marie yg kisar halus jer. Actually, resepinya lebih kurang sama jer dgn kek lapis asam manis yg lain. Cuma teknik mengadunnya mungkin berbeza sket. 

Penggunaan gula dan susu yg byk akan menjadikan kek lebih lembab dan moist selain membuatkan kek lebih tahan lama. Jika dikurangkan gula, sukatan susunya tak perlulah dikurangkan. Nanti kek jd kurang moist la pulak kan. Tapi tu lerr, masing2 punya taste tersendiri. 

Baru2 ni anak dara MeM asyik mintak buatkan kek ni jer...katanya sedap sgt....heheh. Budak2 pun suka...Alhamdulillah. Nak buat pun senang dan berbaloi2...

Apa2pun jom kita layan dulu resepinya. Nanti MeM upload gambar2nya lagi kalau ada. Nak kena carik satu persatu dulu dlm folder. 

KEK LAPIS ASAM MANIS (VERSI III)
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : loyang 8" x 8" x 3" 
  • 10 biji telur A 
  • 300g tepung biskut marie (biskut marie dikisar halus, diayak dan kemudian barulah ditimbang) 
  • 500g mentega berkualiti/pure creamy butter 
  • 1 sudu besar ovallete 
  • 75ml air sejuk (dari peti ais) 
  • 1 sudu kecil esen vanilla 
  • 100g gula kastor 
  • 300g susu pekat manis 
  • haw slice/ hawflake secukupnya 
  • 2 sudu besar pes pandan cap Koepoe-Koepoe(boleh juga menggunakan pes pandan jenama lain) 
  • sedikit pewarna kuning telur (DJ menggunakan pewarna Star Brand) 
cara-cara : 
  1. Pukul telur, gula, esen vanilla, air sejuk, tepung biskut marie dan ovallete hingga kembang. 
  2. Dalam bekas yang lain, putar mentega dan susu hingga putih berkrim. 
  3. Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Putar sebati dengan menggunakan kelajuan paling minima. 
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Lebihkan sedikit untuk adunan kuning. (bubuh pes pandan dan pewarna kuning) 
  5. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 180-200C atau mengikut kepanasan suhu oven masing-masing. Sediakan loyang yang telah disapu mentega dan dialaskan dengan kertas minyak/baking paper. 
  6. Masukkan 7 sudu besar adunan untuk lapisan kuning ke dalam loyang dan ratakan. Kemudian grill/bakar sehingga keperangan (lebih kurang 5-7 minit). Setelah masak, keluarkan dari oven. sekiranya lapisan nampak tidak sekata, tekankan perlahan-lahan dengan alat penekan kek. Setelah itu, tuangkan lagi adunan kuning dan ratakan. Buangkan gelembung/bubble jika ada atau hentak-hentakkan sedikit loyang tersebut sehingga bubble pecah dan adunan nampak licin. Barulah dimasukkan semula ke dalam oven dan bakar hingga perang. (ini untuk memastikan kek tidak berlubang-lubang dan lapisannya cantik sekata) 
  7. Buat lagi untuk lapisan kuning hingga menjadi 3 lapisan. Untuk lapisan yang ketiga, susunkan kepingan hawflake secara rawak atau mengikut citarasa. Kemudian bakar hingga perang(x perlu ditutup dengan adunan). Kemudian masukkan lapisan hijau dan ulangi proses hingga habis. (PASTIKAN ADUNAN SENTIASA DIKACAU SEBATI DENGAN SENDUK/SPATULA/SUDU SEBELUM MELAPIS) 
  8. Guna api atas dan bawah untuk lapisan pertama dan lapisan seterusnya menggunakan api atas sahaja sehingga habis. (Jika kek kurang masak, bakar untuk keseluruhan dengan memnggunakan api atas dan bawah selama 7-10 minit dengan suhu 140C-160C) 
  9. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong. Untuk menyimpan lebih lama, balutkan kek dengan plastik dan simpan di dalam bekas kek. Kemudian disejukkan ke dalam peti sejuk.
Ini adalah contoh cara2 MeM melapis kek asam manis. Kalau tak silap menggunakan loyang 10 inci. Adunan 9 sudu besar utk setiap lapisan.

Nota :
***kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing. Jadi sila adjust sendiri.
***loyang digriskan dan dialas dengan kertas minyak. (keliling loyang BOLEH DISAPU ATAU TIDAK DISAPU dengan mentega)
***Setiap kali menggunakan telur, pastikan dibuang tali pusatnya agar kek tidak berbau hanyir telur. 
***sukatan gula mengikut citarasa masing2 ye. Kalau suka manis, letaklah dlm 150g. Kalau tak suka manis, bolehlah dikurangkan ke 100g shj. 
***mentega berkualiti contoh : SCS, Golden Churn, Tatura, Cow Head, Anchor dsbnya (DJ kurang gemar menggunakan Buttercup)
***semakin lama kek disimpan, semakin moist rasanya. 
***Simpan ke dalam peti sejuk supaya dapat bertahan lama. 
***jika lapisan kek terlebih bakar dan kelihatan hangus dan kering, sapukan permukaannya dgn jem atau mentega.


Nak melapis kek ni harus ada kesabaran dan keyakinan yg tinggi. Jangan mudah berputus asa sekiranya percubaan pertama kedua dan ketiga gagal...msh ada harapan dan peluang utk berjaya. Ada org tak yakin dan tak berani mencuba. Kalau tak cuba, sampai bila2 pun kita tak tau samada kita boleh buat atau x. Lagi satu, mana tau kan dlm diri kita ni ada bakat tersembunyi yg kita sendiri tak pernah tau....heheh (sekadar peringatan utk diri sendiri jugak)

Wednesday, August 29, 2012

Kek Lapis Keju Coklat


Kek lapis yg menggunakan tepung hongkong agak jauh bezanya dgn yg menggunakan tepung gandum biasa. Tekstur kek jd lebih halus, lembut dan moist selain penambahan susu pekat dan gula halus. Meskipun tepung hongkong agak mahal sedikit berbanding tepung gandum, tapi hasilnya sgt berbaloi. Para penggemar kek lapis(bakar) dah tentunya berpuas hati kan...hehe. DJ x pasti pulak harga tepung hongkong di Sarawak skrg ni. Yg DJ beli kat Kedai Bagus ni berharga rm6.30 sekilo. Tepung ni mmg cepat rosak sb tu susah nk dpt terutama di pasaraya, tp kalau dah dpt tu, eloklah disimpan dlm peti sejuk kalau msh ada baki lps buat kek. Begitu gak dgn tepung gandum atau mana2 tepung yg berbaki. DJ akan sumbatkan saja dlm fridge kalau ada. Tapi masa nk guna tu, keluarkan dulu dan biarkan pada suhu biasa atau jemur kat tempat panas kecuali kalau resepi menggunakan air ais, boleh jer pakai terus...itu pengalaman DJ lah...heheh. 

hmm...kalau nk cerita psl kek lapis ni mmg tak ada kesudahannya. Mcm2 boleh terjadi kan...ada yg hasilnya sgt bagus, ada yg stkt OK la, dan yg paling x best ialah KO...huhu...DJ pernah buat kek lapis x menjadi tau...mmg faham sgtlah 'perasaan kecewa' tu. Tp dgn semangat yakin boleh buat dan tak pernah putus asa, DJ buat lagi dan lagi sampai lah berpuas hati. Dari situ kita belajar ttg kesilapan. Practice makes perfect! Selagi ada minat dan keseronokan, teruskan saja niat nk melapis tu...jgn dipendam2...dah berjaya esok, kita gak untung, org yg terdekat dgn kita pun tumpang berbangga dgn hasil kerja kita...btl tak? Yang paling seronok ialah kalau dpt menggunakan bakat yg ada ni utk buat bisnes....bisnes kek lapis... ;) :)

Ada ramai yg tanya mcm mana nk buat layer kek ni sama rata dan x tunggang terbalik. Seperti yg DJ maklumkan sblm ni kan...DJ bukanlah pakar dlm bab2 melapis kek ni...stkt ok2 jer tu...heheh. Tapi apa yg DJ tau itulah yg DJ kongsikan di sini...setakat yg DJ mampu ye...moga2 sedikit banyak dpt jd panduan kita bersama. 

Biasanya DJ hanya menggunakan sudu makan untuk melapis kek ni. Untuk loyang 7x7 = 5 sudu makan, loyang 8x8 = 7 sudu makan dan loyang 9x9 = 9 sudu makan. Pastikan semuanya sama rata. Tapi jika menggunakan tepung hongkong, lebihkan sedikit sukatan sudunya supaya lapisan tak terlalu nipis. Namun, terpulanglah citarasa masing2. 

Adehh...jomlah kita beralih arah ke resepi kek ni pulak...dah agak lama DJ tak update resepi kek lapis keju coklat...sbnrnya dp penghujung tahun lepas lagi. Ramai yg mintak resepi ni. DJ hanya upload gambar ke FB jer tp resepinya asyik2 lupa nk tulis. Tapi gambar2 ni semuanya yg terkini ye. Resepi asalnya dah hilang entah ke mana, jd, DJ terpaksalah create semula resepi yg baru tp kena buat keknya dulu barulah dpt tulis resepi...hehehe. Resepi asalnya kalau tak silap menggunakan kuning telur yg banyak dan putih telurnya pulak sedikit. Taaapiii...resepi kali ni DJ taknak membazirkan putih telur. DJ guna semuanya sekali utk buat kek lapis sedap ni. (huhu...stok putih telur ada baaanyak sgt dlm fridge lps buat kek lapis bercorak tempoh hari. Siapa nk guna? Terfikir gak nk buat pavlova n macaroon...tp benda2 ni agak manis dan menyakitkan gusi..adehh...simpan je la dulu putih telur tu..)

Hadoii...DJ selalu mcm ni...semakin kecik loyang digunakan, semakin halus dan semakin nipislah layer yg DJ buat. Rasa2 ni lah layer yg paling nipis yg pernah DJ buat. Nasib baik msh dpt tengok lg jalur2nya tu kan..hehe. Apa2pun hasil kek ni mmg best! Sedap sangat! 

Mari kita semak resepinya ye....Selamat mencuba! 


Kek Lapis Keju Coklat
resepi : DayangJack@DapurKuSaYang

bahan-bahan : (menggunakan loyang 7x7x3. Boleh juga menggunakan loyang 8x8x3)

bahan A :
  • 7 biji telur gred A
  • 250g tepung hongkong (boleh juga menggunakan tepung gandum sebanyak 220g)
  • 180g gula halus (boleh kurangkan ikut citarasa)
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 75 ml air ais

bahan B :
  • 250g mentega berkualiti (pada suhu bilik)
  • 140g cream cheese (pada suhu bilik)
  • 7 sudu besar susu pekat manis
bahan C :
  • 50g serbuk koko (diayak) - kurang sukatan jika menggunakan pure cocoa
  • 2-3 sudu besar susu pekat manis
  • sedikit pewarna coklat atau coklat emulco 
Cara-cara :
  1. Pukul bahan A hingga kembang dan pekat.
  2. Dalam bekas/mangkuk pengadun berasingan, pukul bahan B hingga berkrim.
  3. Kemudian satukan bahan A dan B. Putar lagi dengan kelajuan perlahan hingga sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong (lebihkan sedikit bahagian ni jika suka) dan satu lagi disatukan dengan bahan C (putar sebati). 
  5. Bakar/grill lapis demi lapis. Mulakan dengan lapisan coklat, ratakan dengan 6 atau 7 sudu makan adunan dan bakar/grill menggunakan api atas sahaja (suhu 180C-200C) selama lebih kurang 5 minit (tetapi bergantung juga pada jenis oven masing-masing. Jika cepat panas, masa membakar boleh dikurangkan dan begitu juga sebaliknya). Setelah itu, keluarkan loyang dari oven, dan tekan lapisan kek dengan menggunakan penekan kek atau alat lain yang besesuaian. Kemudian lapiskan lagi dengan adunan seterusnya. Ulangi proses hingga habis lapisan coklatnya. 
  6. Teruskan melapis dengan lapisan putihnya pula sehingga habis. (Untuk memastikan lapisannya sama rata, adunan boleh disukat menggunakan bekas-bekas kecil atau cawan-cawan kecil yang sama saiznya jika tak yakin menggunakan sudu makan). 
  7. Setelah habis membakar semua lapisan, bakar untuk keseluruhan kek selama 5-6 minit dengan suhu 160C (api atas dan bawah) atau ikut keselesaan masing-masing.
  8. Sejukkan kek setelah dikeluarkan dari oven. Setelah itu, potong kek dan hidangkan.
**Jika lapisan kek agak kering, bolehlah disapukan dengan sedikit mentega terutama yang menggunakan tepung gandum. 
**Kek ini boleh bertahan lama jika disimpan di dalam peti sejuk. 
**Semakin lama kek disimpan semakin sedap dan moist.


Gara-gara nk cepat update resepi, ikut sesuka hati je nk tangkap gambar...
potongan kek ni pun x berapa cantik jadinya....huhu...

dah keesokannya.....

Tuesday, August 28, 2012

Salam Aidil Fitri...maaf terlewat...

Assalamualaikum dan salam aidil fitri buat pengunjung2 yg beragama Islam. Masih ber'mood' raya lagi ni kan....Dgn kesempatan ini, DJ ingin mengucapkan selamat hari raya aidil fitri. Mohon maaf zahir dan batin. Semoga bergembira hendaknya ye.   

Alahaiii...betapa lamanya tak menulis di sini ...pasti ada yg rindu2an tu kan...heheh. Terima kasihlah byk2 ye sudi menjengah ke sini biarpun tuannya selalu menghilangkan diri. Komen2 pun tak terbalas...banyak lagi tuu...adehh...bilalah dpt nk menjawabnya....harap2 jgn ada yg berkecil hati ye...bkn DJ xnk jawab, cuma masa je yg membatasi segala2nya...lbh2 lg time puasa hari tu sehinggalah selepas raya ni. Mmg x ada ruang utk DJ menulis apa2 entri. InsyaAllah...ada kesempatan nanti, DJ berkarya semula..mungkin pd masa terdekat ni lah.... Sabar ye... :)


Raya thn ni tak byk sgt buat kek lapis...ada lah dlm 5-6 mcm gitu..tu pun separuh2 dan suku2 jer...ada yg lebihan dari tempahan kek yg DJ buat ari tu. Alhamdulillah...bisnes kecil2an jer...baru jer start terima tempahan 3 bulan yg lepas. Itupun penat juga buat kek x ada pembantu. Apa2pun, syukurlah sb semua tempahan kek raya siap sebelum hari raya (terima kasih kpd yg sudi menempah kek daripada DJ)... Jadi, kalau ada sesiapa yg berminat nk menempah kek lapis utk hari2 biasa, open house atau bila2 masa jer, boleh lah hubungi DJ di FB yer (dalam Malaysia sahaja). Walaubagaimanapun, resepi kek2 lapis tetap DJ kongsikan di sini sekiranya ada kesempatan nanti.

hmm...apa lagi nk cakap eh?..rasa2 tu je la kot buat masa ni...skdr nk preheat dulu DapurKu SaYang ni. Nak tayang gambar beraya mmg x ada lah...gambar famili pun x sempat nk ambik tahun ni...terukss sungguh.
Mcm x ada semangat pulak tahun ni...maybe terlalu rindukan keluarga d kampung halaman kot...yelah tuu...hahaha....

Oklah...jumpa lagi pd entri yg baru nanti ye. Salam Saaaayang buat semua pembaca!... :)

Wednesday, August 01, 2012

Ayam Prun

Alhamdulillah....dapat juga menulis entri hari ni. Biarpun agak sibuk sket, DJ rasa x sampai hati pulak nk membiarkan blog ni bersawang. Baru je nk bg tau yg DJ nk rehatkan blog ni buat sementara waktu...entah mcm mana tetiba ada kekuatan dan kerajinan pulak utk menulis satu lagi resepi juadah berbuka semalam. sebenarnya ada byk lagi gambar2 menu yg dah lepas msh terperap lagi dlm folder. Entah bila nak update agaknya....DJ pun tak pasti...sgt2 sibuk dan tak cukup masa utk berblogging...hmmm.

Oklah...hari ni DJ nak kongsikan resepi ayam prun pulak. Dulu pernah DJ buat daging prun menggunakan rencah yg sama tp x sempat nak share resepinya di sini. Kali ni DJ buat sekali lagi menggunakan ayam pulak. Alangkah sedapnyaaaaaaaaa!. Bau dan aromanya sungguh wangi ketika dimasak dan bila dah dihidangkan bersama nasi putih....hadoiii...habislah dietku...huhu. Kalau ada nasi beriani atau nasi minyak ni lagilah bertambah2 sedap dan berselera...

Jom kita semak resepinya ya....berminat bolehlah cuba. :) Terima kasih sudi menjengah ke sini. 

Ayam Prun
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam (dipotong kecil-kecil atau ikut suka)
  • 70g buah prun (pitted atau dibuang biji)  +/-
  • 1 sudu besar rempah kerutuk (DJ menggunakan rempah kerutuk Adabi)
  • 4 sudu besar cili giling (boleh tambah atau kurang)
  • air secukupnya
  • 2-3 sudu besar madu atau secukupnya
  • garam secukup rasa
  • 4 sudu besar sos cili
  • 2-3 sudu besar sos plum
  • 2 sudu besar sos tomato
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih)
bahan-bahan kisar :
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
Cara-cara :
  1. Perapkan ayam bersama rempah kerutuk, cili giling dan bahan kisar selama 1 jam.
  2. Panaskan minyak secukupnya. Tumis rempah rempah 4 sekawan hingga wangi.
  3. Masukkan ayam bersama bahan perap tadi. Kacau perlahan sehingga mendidih. Kemudian barulah dimasukkan air secukupnya.
  4. Apabila ayam hampir masak, masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau lagi hingga sebati. Masukkan tomato ceri jika suka. Gaulkan.
  5. Apabila sudah masak, tutupkan api. Angkat dan hidangkan. (jika suka boleh hiaskan dengan gajus panggang dan bawang goreng)
Resepi ni mmg kena sgt dengan citarasa DJ sekeluarga...tapi tak pastilah pulak dgn selera orang lain. 
Lain orang lain citarasa..kan...hehe.

Thursday, July 26, 2012

Udang Garing Daun Kesum

Waaaaaa! mmmg sedaplah udang stail gini...kalau tambah cili padi sket, perghhh! Harus ada siaran ulangannya...heheh. Mekasih ye kak Ummi sb sudi share resepi Chef Kamarul ni di FB baru2 ni. Memang termimpi2 nk makan udang...Alhamdulillah akhirnya dapat juga menunaikan hasrat di hati. Ni lah lauk berbuka puasa semalam. Simple je bahan2nya dan cepat dimasak...tapiiii...sungguh sedap dimakan! Memang tak rugi dicuba. 

Dayang kopipes terus je dari dapur kak Ummi. Thanks a lot akak cayanggg!...I really like it!....
Haa...kalau ada sesapa berminat nk try resepi ni khususnya peminat tegar udang, silakan mencuba resepi ni. Memang berbaloi2! 

UDANG GARING DAUN KESUM
Resepi: Chef Kamarul @ Majalah Saji
Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home dan dayang@dapurkusayang


Bahan:-
  • 500 gm udang (sederhana besar)
  • Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Perap:-
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 1/2 sudu kecil lada hitam kisar
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • sedikit garam
Bahan Cincang:-
  • 6 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 1 tangkai besar daun kesum
  • 1 tangkai kecil daun selasih (*akak xda ni)
  • 1 tangkai kecil daun kari
  • 1 tangkai cili merah

Cara Memasak:-
  1. Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.
  2. Gaul udang bersama bahan perapan. (*akak perap 20 minit).
  3. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
  4. Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing.
  5. Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum dan daun selasih. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
  6. Masukkan semula udang tadi dan gaul rata sebentar. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas....Memang enak seehhh! ^____^



udang dalam taman.....tak ada daun selasih, kubedal daun salad....hahaha.

Wednesday, July 25, 2012

Kek Lapis Asam Manis (bakar)

Kek ni dah lama tayang kat FB tapi x sempat2 nk update resepinya. Ramai gak yg bertanya ttg resepi ni. Baru time ni ada ruang nk menjengah ke blog sendiri...hehe. Selamat mencuba resepi ni ye. :)


Kek Lapis Asam Manis
resepi : DayangJack@DapurKuSayang

bahan-bahan : loyang  8" x 8" atau 9" x 9"
  • 10 biji telur A
  • 200 g tepung biskut marie (biskut marie dikisar halus, diayak dan kemudian barulah disukat)
  • 100 g tepung hongkong/superfine/tepung gandum (diayak)
  • 450 g mentega berkualiti 
  • 1 sudu besar ovallete
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 150 g gula kastor 
  • 300 g susu pekat manis
  • haw slice/ hawflake secukupnya
  • pewarna kuning, ungu dan hijau secukupnya (pewarna lain pun boleh)
cara-cara :
  1. Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovallete hingga kembang. 
  2. Dalam bekas yang lain, putar mentega dan susu hingga putih berkrim.
  3. Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Sebatikan.
  4. Kemudian masukkan tepung biskut marie dan tepung hongkong/superfine/gandum. Kacau sebati dengan spatula dan kemudian putar lagi 1 minit untuk memastikan adunan benar-benar sebati. 
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan hijau, ungu dan kuning.
  6. Bakar/grill lapis demi lapis dan susunkan hawflake secukupnya mengikut citarasa. (setiap lapisan diratakan dengan 7 sudu makan adunan).
  7. Guna api atas dan bawah untuk lapisan pertama dan lapisan seterusnya menggunakan api atas sahaja. Setiap lapisan dibakar antara 5-7 minit atau hingga keperangan. (setelah habis melapis, bakar pada suhu 140C selama 10 minit lagi supaya kek masak sempurna)
Nota :
***kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing. Jadi sila adjust sendiri.
***loyang digriskan dan dialas dengan kertas minyak.
***sukatan gula mengikut citarasa
***mentega berkualiti contoh : SCS, Golden Churn, Tatura, Anchor dsbnya
***sekiranya tak nak guna tepung gandum/hongkong, boleh guna tepung biskut marie sepenuhnya.
***semakin lama kek disimpan, semakin moist rasanya. 
***Simpan ke dalam peti sejuk supaya dapat bertahan lama. 
***jika lapisan kek terlebih bakar dan kelihatan hangus dan kering, sapukan permukaannya dgn jem atau mentega. 


DJ buat 1/2 adunan je dari resepi asalnya dengan menggunakan loyang besar sb tu nampak rendah sket kek ni. Tapi yg penting, menjadi dan sedaaaapp!

Tuesday, July 24, 2012

Iftar hari ketiga : Siakap Sweet Sour & Spicy

Semalam masak yg simple2 je. Ni lah salah satu menu terawal yg sempat ditayang. Sangat berpuas hati mkn siakap stail ni biarpun main campak2 jer. Sebenarnya sejak kebelakangan ni DJ agak kepenatan sket sb sibuk dgn tempahan kek2 kukus dan kek2 lapis. Memang tak terkejar rasanya kali ni. Nasib baiklah dpt update blog kan...hehe. 

Ok layan dulu resepinya ye. Tak dpt nk pot pet memanjang sb ada kerja sedang menunggu. Selamat memasak dan selamat berbuka puasa! :)


Siakap Sweet Sour & Spicy
resepi : dayangjack@dapurkusayang

bahan-bahan :

  • 1 ekor ikan siakap (dibersihkan, dilumur dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian digoreng garing)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • sos cili secukupnya
  • sos tomato secukupnya
  • sedikit cuka makan
  • 1 sudu makan petis udang
  • kicap manis secukupnya
  • 1-2 sudu besar cili giling (boleh juga digantikan cili padi jika suka)
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu makan sos tiram
  • hirisan kapsikum, nenas, epal dan tomato cherry dan sebagainya
Cara-cara :
  1. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih dan cili giling hingga garing. 
  2. Masukkan sos cili, sos ikan, sos tiram, cuka, petis udang, kicap dan sos tomato. Kacau sebati. Masukkan sedikit air dan kacau lagi hingga mendidih. Tambah garam dan gula jika perlu sahaja. 
  3. Masukkan bahan-bahan selebihnya dan kacau lagi. 
  4. Setelah masak, siramkan kuah ini ke atas ikan yang sudah digoreng. Hiaskan dengan daun sup. Hidangkan. 

Monday, July 23, 2012

Ayam Goreng Berempah


huhu...mmg pening memikirkan juadah utk berbuka puasa ni kan. Kalau ikutkan rasa hati, mau je pergi ke bazaar ramadhan beli itu dan ini. Tapi mengenangkan anak2 dan suami, rasanya lbh afdal lagi masak lauk hasil dari air tangan sendiri. Kalau setakat nk beli kuih2 ok la kan...heheh. 

ok, iftar hari pertama DJ x sempat nk share apa2 menu. Lagipun dapat lauk sponsor dari seorang kawan. Ada nasi ambang, laksa, pulut panggang dan macam2 lagilah sampai ada yg tak luak...hehe. Terima kasih byk2...Alhamdulillah. 


Semalam DJ buat ayam berempah dan bayam rebus je. Selain dari tu, ada murtabak dan taufufa. Memang sgt2 berselera terutama dpt menikmati ayam goreng berempah...adesss...sedap sungguh! Resepinya pun mudah je. Menggunakan bahan2 yang ada dalam stok. Kemudian perap selama 2-3 jam sebelum digoreng. Baki ayam yg diperap tu msh ada lagi. Bolehlah goreng utk hari ni pulak. 

Kalau nak tengok versi ayam goreng berempah beriani pun sedap tau. Ramai yg dah cuba resepi ni. KLIK DI SINI atau DI SINI. Apa2pun, jom kita layan resepi ayam berempah yg ini pulak ye. Terima kasih sudi singgah dan selamat berbuka puasa utk hari ni pulak. :)

Ayam Goreng Berempah
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam (dipotong ikut suka)
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 1/2 cawan tepung goreng serbaguna/ala KFC
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil gula
  • garam secukupnya
  • 2 tangkai daun kari
bahan-bahan kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 8-10 batang serai
  • 1 sudu besar biji ketumbar
cara-cara : Satukan kesemua bahan di atas dan gaul-gaulkan sebati. Kemudian diperap hingga 2-3 jam atau semalaman. Sediakan minyak yang banyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan. Selamat mencuba!

Friday, July 20, 2012

Kek Lapis 4 Rasa & Salam Ramadhan al Mubarak

Assalamualaikum dan Salam Jumaat....

Alhamdulillah...hari ni dapat juga menulis entri biarpun agak sibuk sejak dua menjak ni. DJ amat2 berbesar hati dan terharu atas setiap kunjungan anda ke dapur yg x seberapa ni. Terima kasih banyak2 ye. Mohon ampun sekiranya terdapat komen2 yg tak sempat DJ balas buat masa ni. InsyaAllah ada kesempatan nanti, DJ akan reply satu persatu. 

Ok, hari ni DJ nk share resepi kek lapis 4 Rasa. Resepi asal kek ni adalah Kek Lapis Mocha Pandan yg pernah DJ buat sebelum ni. Kali ni DJ tambah satu lagi perisa iaitu strawberry.

Entah mcm mana tergerak rasa hati nk buat kek mcm ni lagi. Memang terasa sgt kesedapannya. Lain warna lainlah perisanya. Sebab tu lah DJ tak buat lapis selang seli. Nanti hilang pulak kenikmatan 4 rasanya...hehe.

Sebenarnya kan ramai gak yang mencadangkan supaya DJ menulis resepi berserta langkah2 dan gambarnya sekali. Bukan tak nak buat ye...tapi memandangkan DJ belum ada kesempatan lg nk berbuat demikian, kita hold dulu k. InsyaAllah, nanti2 DJ usahakan. Kdg2 masa x cukup dan semua kerja nak diuruskan dgn cepat, jd faham2 je lah...hehe


Kek ni diambil gambarnya pd lain2 tempat, cuaca dan dan situasi. Jd, jgn hairanlah ye kalau nampak kaler kek ni sekejap biru, skjp pink, skjp merah...tp warna sebenarnya kek ni ialah dlm gambar bawah ni. Alhamdulillah, yg penting, kek ni sedap biarpun lapisan putihnya terbuat tebal sket. Sepatutnya setiap perisa/warna ada 4 layer. Ni gara2 nk cepat habis, mcm tu lah kejadiannya...huhu. Lain kali kena tambahkan sket kesabaran tu...

Jom kita semak resepinya ye. Sekiranya berminat, bolehlah cuba2 melapis kek sendiri di rumah. Kek ni pun amat sesuailah dihidangkan pada hari lebaran nanti. Tapi kenalah buat satu adunan ye, nanti tak cukup pulak utk disajikan kpd tetamu...heheh.

Kek Lapis 4 Rasa
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : loyang 8" x 8"
  • 10 biji telur gred A
  • 500 g mentega berkualiti tinggi (jenama Anchor, Golden Churn, Tatura, SCS dsbnya)
  • 300 g tepung hongkong/tepung gandum (diayak)
  • 150 g gula kastor
  • 100 g serbuk horlicks
  • 150 g serikaya
  • 300 g susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar pandan paste (DJ menggunakan brand Kopoe-Kopoe)
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko + 1 sudu makan nescafe atau campuran serbuk koko dan coffee emulco (dibancuh dengan sedikit air panas) - boleh juga campurkan dengan pewarna coklat atau browning sugar
  • 1 sudu kecil strawberry emulco + pewarna merah jambu 
Cara-cara :
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang. 
  2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim. 
  3. Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
  4. Setelah itu masukkan serikaya dan horlicks. Gaul-gaulkan sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung. Kacau hingga betul-betul sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong dan diberi esen vanilla, satu bahagian lagi diberi pes pandan, satu lagi dicampurkan dengan bancuhan serbuk koko dan  nescafe / pes mocha dan satu lagi pes strawberi.
  7. Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan adunan pink/strawberi terlebih dahulu (anggaran 6-7 sudu makan atau ikut keselesaan) dan bakar selapis demi selapis dengan menggunakan api atas (suhu antara 170-180C mengikut kepanasan oven masing-masing). 
  8. Kemudian tuangkan adunan seterusnya dan bakar. Buat sampai habis. 
  9. Untuk lapisan terakhir, bakar sekejap dengan menggunakan api atas sehingga keperangan dan barulah dipasangkan api bawah selama 10 minit. 
  10. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
  11. Cara-cara menyimpan kek : alaskan dengan kertas serap minyak, balutkan dengan cling wrap dan simpan dalam bekas yg bersesuaian. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
NOTA :
  • Gunakan mentega yg berkualiti untuk mendapatkan kek yg lembut dan sedap.
  • Jika takut lapisan kek mudah tertanggal, sila sapukan dengan sedikit jem setiap kali melapis. (DJ x buat).
  • Pandan paste cap Kopoe-Kopoe boleh digantikan dengan Pati Pandan/Pandan Emulco+pewarna hijau tua.
  • Boleh juga menggunakan loyang kek berukuran 9" x 9" jika tak nak kek terlalu tinggi. Ikutlah citarasa masing2.
  • Suhu bergantung pd jenis oven masing2. Sila adjust sendiri. 
  • Sukatan gula boleh dikurang/tambahkan mengikut citarasa sendiri.
  • Untuk menjadikan kek sentiasa lembab dan basah, jangan bakar terlalu lama dan sapukan sedikit mentega pada setiap lapisan.

Kek ni bila dah disimpan berhari2, ia akan bertambah lembut dan basah. Lagilah bertambah sedap dimakan. Baunya pun harum dan menyelerakan...lebih2 lagi dgn perisa mocha tu, adesss...tak tahan dakuu... :D

DJ mmg x pernah pergi ke kelas membuat kek lapis pun sebelum ni. Kalau ada masa dan ruang, nak jugak tambahkan ilmu suatu hari nanti. Setakat ni apa yg DJ tau dan pelajari dari keluarga, itulah yang DJ share kat semua pembaca. Tak ada niat utk bermegah2. Just sharing.... ^__^

Terfikir pulak utk mencorakkan kek ni suatu hari nanti....hmmm

Kepada semua pengunjung yang beragama Islam, selamat menunaikan ibadah puasa 1433H. Semoga semua amalan dan ibadah kita diterima dan diberkatiNya. Mohon ampun sekiranya ada salah dan silap.


Thursday, July 05, 2012

Chocolate Cheesecake

Sejak dua menjak ni teringin sgt nk makan kek coklat cheese. DJ dah fikir banyak kali dah, nak buat ke tidak. Berat badan dah semakin naik & rasa2nya mcm dah kurang inisiatif nk reduce fat...hmm..biar jelah dulu. Mana tau lepas ni nak slim down balik kan...hehehe. 

Baiklah...kita tinggalkan dulu permasalahan diri sendiri. Dah ada ramai teman2 FB yang ternanti2kan resepi kek coklat cheese ni. Resepi lbh kurang sama je dgn resepi2 marble cheesecake yang ada dlm internet ni. Ramai juga yg dah mencubanya. Time raya mmg wajib ada kek ni ...tp tu lerr..x sampai 2 raya dah pun lesap...hahaha...kdg2 x sempat nk hidangkan pada tetamu pun...sabar je lah... :D

Lepas kehilangan nota resepinya tempoh hari, DJ mintaklah resepi ni dari SIL. Mujur ada. Tapi DJ dah edit dan ubah suai sket mengikut citarasa. Buat adunan untuk loyang 6 inci jer. Cukuplah utk makan kami 4 beranak. Tapi si boboy x minat sgt dgn kek yang ada cheese ni. Dia cuma minat meratah cheesedale  je...heheh.

Memang sedap sangat kek coklat cheese ni...rasa mcm x cukup je buat seloyang kecik tu...mmg tak cukup punn....huhu.

Jomlah semak resepinya ye. Berminat, bolehlah cuba.... :)

Chocolate Cheesecake (versi I)
resepi : DayangJack

bahan-bahan :

Lapisan Coklat :
  • 115g tepung gandum (diayak)
  • 30g serbuk koko (diayak)
  • 125g mentega
  • 2 biji telur A
  • 150g gula kastor
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Lapisan Cheese :
  • 300g krim keju
  • 1 biji telur
  • 60 g gula kastor
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu makan tepung gandum 
Cara-cara :
  1. Lapisan coklat : Pukul mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. Masukkan esen vanilla dan putar lagi sebati. Akhir sekali masukkan serbuk koko dan tepung. Putar hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang. Ketepikan. 
  2. Lapisan cheese : Pukul krim keju bersama gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi dengan kelajuan minima. Akhir sekali masukkan tepung. Gaulkan rata-rata. Kemudian tuangkan adunan ke dalam loyang adunan coklat tadi. Ratakan. 
  3. Kemudian bakar hingga masak mengikut kepanasan suhu oven masing-masing. DJ bakar dengan menggunakan suhu 140C selama 1 jam. (boleh juga dikukus)  
Gara-gara mengidam nak makan ciskek lagi, DJ buatkan lagi dengan versi lain pulak tp bahan-bahannya masih lbh kurang sama je dengan versi I tu. Bezanya ialah tekstur lapisan coklatnya. Mungkin disebabkan teknik mengadunnya kot dan juga penggunaan tepung kek. Lagi moist dan lembut je. Tapi kedua-dua versi ni sama sedap dan paling DJ suka ialah versi II ni. Heaven!! 

Cuma tu la kan...kek yang ada cheese ni mmg takleh nak layan selalu...nanti susah hati pulak...faham2 je la ek..heheh

Ok jom kita semak resepinya...

Chocolate Cheesecake (versi II)
resepi : DayangJack

bahan-bahan : 

Lapisan Coklat :
  • 125g tepung kek
  • 125g mentega
  • 2 biji telur A
  • 150g gula kastor
  • 30g serbuk koko (dibancuh dengan 100 ml air suam)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Lapisan Cheese :
  • 300g krim keju
  • 1 biji telur
  • 60 g gula kastor
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu makan tepung gandum
Cara-cara :
  1. Lapisan coklat : Pukul mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. Masukkan esen vanilla dan putar lagi sebati. Akhir sekali masukkan bancuhan koko dan tepung. Kacau sebati dengan spatula. Masukkan ke dalam loyang. Ketepikan. 
  2. Lapisan cheese : Pukul krim keju bersama gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi dengan kelajuan minima. Akhir sekali masukkan tepung. Gaulkan rata-rata. Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan cheese ke dalam loyang adunan coklat tadi. Ratakan. 
  3. Kemudian bakar hingga masak mengikut kepanasan suhu oven masing-masing. DJ bakar dengan menggunakan suhu 140C selama 1 jam. (boleh juga dikukus)  Selamat mencuba!
***gandakan adunan jika menggunakan loyang 7 inci ke atas.
***tepung kek boleh digantikan dengan 3/4 cawan tepung gandum + 2 sudu besar tepung jagung (ayak bersama)
***kek ni sedang-sedang manisnya. 
***lepas bakar, biarkan ia sejuk terlebih dahulu(terutama lapisan cheese) sblm dipotong. 
***alaskan loyang dan sekeliling loyang dengan baking paper jika suka. 
***sila adjust kepanasan suhu oven sendiri ye, kalau terlalu panas, nanti rentung pulak lapisan cheesenya.
***jika suka, boleh buat 3 layer, coklat-cheese-coklat
***kalau susah sgt nk meratakan adunan cheese dgn sudu, sila guna piping bag/pastry bag jika ada.

UPDATE :
- kek ni kalau dikukus boleh, kukus lapis demi lapis. Lapisan coklat lbh kurang 20 minit dan lapisan cheese 20-25 atau hingga masak. Cucuk dgn lidi satay atau cake tester utk tentukan kek dah masak atau belum.
- versi bakar pulak, boleh dibakar layer demi layer jika takut adunan cheese tu jatuh. Bakar lapisan coklat selama lbh kurang 7-10 minit dgn suhu 160C atau hingga adunan dah tak cair. Kemudian bolehlah dilapiskan dgn lapisan cheese dan bakarlah sehingga masak. untuk info, DJ bakar sekali jer. Tuangkan lapisan coklat, kemudian DJ letak/pancitkan adunan cheese di atasnya perlahan2 dgn menggunakan pastry bag/piping bag. Kemudian barulah dibakar hingga masak. Harap jelas ye info ni. Trm ksh sudi singgah dan tinggalkan jejak anda d sini.  ^__^




Monday, July 02, 2012

Gula Hitam/Browning Sugar (homemade)


Gula hitam atau browning sugar ni adalah bahan penambah perasa dan pewarna pada kebanyakan kek Sarawak samada kek2 kukus mahupun yg dibakar. Antara kek yg sentiasa memerlukan gula hitam ialah kek Hati Parek, Kembang Melati, Hitam Manis, kek Belacan, kek Pilih Kasih, kek Batik Jawa, kek Batik Rintik, Kek Holiday Inn(kukus), dan banyak lagi. Di Sarawak, gula hitam ni biasanya dijual siap dlm botol dan yg paling kecik ialah seberat 75g. 

Kalau susah nk dptkan bahan ni, boleh je buat sendiri di rumah ye. Kalau tak silap ada satu lagi bahan gula hitam ni yg ada dijual di pasaran, Black Treacle. Yang tu pun boleh guna gak. 

Apa2pun terima kasih HaSue atas kesudian berkongsi resepinya. Kalau nk tengok step nya, bolehlah jenguk ke myr. 

Jom semak resepinya.... :)


Browning Sugar/Gula Hitam (homemade)
by : Hasue
source : DayangJack

Bahan-bahan ( +- 1 Botol Browning Sugar yg dbeli(140g) )

1 Cawan Gula Pasir
2/3 Cawan Air Panas Mendidih

Cara-cara
  1. Panaskan periuk menggunakn api sederhana..masukkan gula pasir.Biarkan sehingga gula mula hangus dbahagian tepi..jangan kacau dulu, perlahankan sedikit api jika perlu.
  2. Setelah gula mula mencair hampir keseluruhan,mula mengacau (mcm kacau dodol) kacau cepat2 sikit ye..sehinggalah gula berbuih keseluruhannya dan mula memekat.
  3. Sukat air panas ke dalam cawan-2/3 cawan(air ni mesti yg baru atau sedang mendidih).Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam gula hangus td sambil sebelah tgn mengacau..(Sila gunakan senduk yg agak panjang utk mengacau ye..JANGAN guna sudu mkn sbb karamel akan tpercik2 sedikit ketika ini..kena hati2 ler.hee)
  4. Setelah berbuih keseluruhan sekali lagi,bolehlah padamkan api tetapi teruskn mengacau untuk seketika.
  5. Sejukkan Browning terlebih dahulu sebelum disimpan ke dlm bekas kedap udara dan sedia utk dgunakan bila2 masa.(Kacau lg sebelum disimpan)Tahan dsimpan lama,tidak perlu dsimpan dlm peti sejuk.

Friday, June 29, 2012

Kek Belacan

Tekstur kek yg baru lepas masak dan masih suam lagi...tp x sabar nk potong dan makan...hehe

Yep betul!..ni lah yg dikatakan kek Belacan. Salah satu kek eksotik Srwk yg sgt femes dan sgt sedap!. Walaupun rupanya kurang menarik dan seakan2 belacan tapi sebenarnya kek ni x ada campuran belacan dalam resepinya. Hanyalah sekadar nama shj. Kenapa diberi nama kek belacan? Sb mungkin tekstur kek ni mcm belacan dan mungkin juga empunya asal resepi ni ada cerita di sebalik cerita...wallahualam. 

Tentunya ramai yg 'tipah tertipu' kali ni kan...hehehe. Ada yg mati2 ingatkan kek ni ada campuran belacan,...huhu...mcm manalah rasa agaknya...tak dpt dibayangkan...heheh.

Adehh....ok. Nak dijadikan cerita satu hari si dayangjack ni tgh 'stress'. Kalau kat Facebook tu teman2 taulah ceritanya...ada beberapa nota resepi hilang entah ke mana sejak balik dr Srwk ari tu...mmg penatlah mencarik menda alah tu x jumpa2 sampai sekarang. Antara resepi yg hilang tu ialah kek belacan ni lah..dohh...mmg stress giler dibuatnya...dahlah saat2 kita perlukannya, hilang pulak dah...Finally, terpaksa mtk resepi dari HaSue. Mujurlah dia ada simpan resepi dan sms kat DJ...fuhh! lega sket. Thanks Sue. Rasa2nya resepi ni mmg lbh kurang sama je dgn resepi yg ada dlm simpanan DJ tu...cuma dikurangkan sedikit sukatan gulanya. Resepi asalnya mmg mewah dgn gula...heheh. 


Setelah dibiarkan semalaman, kek jd lebih moist dan lembut....

Nak tau sedap ke tak sedap kek ni, kenalah belajar buat sendiri lah ye. Bahan2nya agak mewah dan mahal setanding dgn rasanya. O ya, kek ni adalah kek kukus yg dikukus selama 4 jam. Cuma kali ni DJ bakar je dgn cara bain marie/steam bath dgn suhu 160C selama lebih kurang 1 jam 30 minit utk 1/2 adunan. 30 minit pertama DJ tutup loyang dgn kertas foil supaya bahagian atasnya tak cepat hangus. Selepas tu, DJ bukak kertas foil dan bakar lagi seperti biasa selama 30 minit dgn kaedah steam bath tadi. Kemudian baki 30 minit lagi DJ keluarkan loyang dari loyang yg berisi air tu dan bakar seperti biasa sehingga masak sempurna dgn suhu 140C (faham tak ni??...hehehe). Dah masak, DJ sejukkan dulu kek ni dan taraaaa!..ni lah hasilnya seperti dlm gambar. Sgt2 moist dan sedaaaappp! 


Ok2...jomlah kita semak resepinya ye. Kalau berminat nk cuba, silakan jer. Tak rugi pun.... ^__^.

Kek Belacan (Kukus)
sumber : HaSue
sumber II: DayangJack

Bahan2:
  • 16oz mentega
  • 10 biji telur
  • 1 gelas gula halus (DJ guna 1/2 gelas jer)
  • 1 tin susu pekat manis
  • 1 tin kecil serikaya
  • 1 tin kecil nestle cream
  • 1 peket kecil horlicks
  • 2 gelas tepung gandum
  • Browning sugar secukupnya (jika susah nak dapat, sila rujuk DI SINI untuk cara-cara membuatnya)
  • satu sudu kecil nescafe (dibancuh sedikit air panas)
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara2:
  1. Jerang air pengukus dan pastikan air kukusan sudah mendidih sebelum mengukus kek nanti
  2. Pukul mentega dan gula halus sehingga gebu
  3. Masukkan telur satu persatu dan pukul sekata(masukkan sebiji telur,pukul lagi sebelum masukkan telur seterusnya)
  4. Masukkan esen vanilla,susu pekat manis,serikaya,nestle cream dan pukul sebati
  5. Masukkan pula horlicks, serbuk koko dan nescafe..sebatikan adunan
  6. Masukkan tepung gandum yg sudah diayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
  7. Akhir sekali masukkan browning sugar sehingga warna adunan benar2 kehitaman.
  8. Gaul adunan sehingga benar2 sekata dan sebati
  9. Sediakan loyang yg sudah digris mentega dan ditabur tepung
  10. Masukkan adunan ke dalam loyang , tutup dengan aluminium foil(jangan rapat kerana adunan akan naik semasa dikukus) untuk mengelakkan air menitik ke atas adunan dan kukuslah selama 4 jam
  11. Sejukkan sebelum dipotong..Selamat mencuba!

Monday, June 25, 2012

Kek Lumut Kukus (resepi II)

Kek Lumut yg baru lps masak...msh suam2 lagi...dah kena potong...heheh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Minggu lepas entah mcmmana rasa terpanggil pulak utk mengukus kek lumut dgn menggunakan resepi kedua DJ. Dah lama sebenarnya nk buat tapi tu lah, asyik tertangguh jer. Bila dah sampai seru, Alhamdulillah...akhirnya beginilah kejadiannya. Tapi dek kerna masa yg terlalu limited, dan sibuk melampau, DJ tak dpt lah nk update resepi ni di blog pd masa yg dijanjikan...adusss... sabar je lah kan...

Kek ni menurut kata SIL DJ 'sgt moist dan sungguh sedaaaappp!'. Lepas satu, satu lagi masuk ke mulut...last2 dah tinggal suku...heheh. Memang berbaloi2! 

kek akan jd mampat dan padat bila dah berhari2 disimpan. Moist, lembut dan sgt sedap!

Resepi yg pertama dulu ada di SINI. Boleh tahan gak sedapnya. Ramai gak dah mencuba resepi ni. Terima kasih byk2 ye.

Ok, x dpt nk pot pet memanjang dulu...nanti sambung lagi. Byk kerja sedang menunggu. Jom layan resepi dulu k. 

Kek Lumut II
resepi : DayangJack@Dapurku Sayang

bahan-bahan : loyang 8" x 8"
  • 10 biji telur gred A
  • 450g mentega berkualiti tinggi (Golden Churn, Anchor, SCS)
  • 3/4 cawan gula kastor 
  • 2 cawan nestum (dikisar halus)
  • 1 cawan serbuk almond
  • 1 cawan serbuk horlicks
  • 1 cawan tepung hongkong/gandum (diayak)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 botol besar (60 ml) pes pandan cap Kopoe-Kopoe ( pewarna dan perisa pandan yang lain pun boleh)
  • 1 cawan susu pekat manis
Cara-cara :
  • Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit  tepung (alaskan loyang dengan kertas minyak jika suka) 
  • Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanilla hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima. 
  • Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed perlahan). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis. 
  • Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar sebati. 
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum . Kacau sebati. 
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang sudah disapukan sedikit butter (supaya permukaan kek tak melekat pada kertas foil). 
  • Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering) 
  • Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 


Tuesday, June 19, 2012

Rojak Buah dan Sos Kuah Rojak/Rojak Petis (Homemade)


Ada sesiapa nak belajar buat kuah rojak (petis)?? Mari kita belajar sama2 ekk..heheh. Masa bercuti ke kampung halaman hari tu, ter'miss' pulak kelas amali cara2 membuat rojak petis yg diajar oleh mak angkat aka mak sedara. Tapi skrg dah tau, sb mak dah tlg ajarkan secara teori...Alhamdulillah, mekasih kedua2 sifuku. 

Bagi yang duduk jauh di perantauan, mungkin terlalu sukar utk mendapatkan petis udang dan rojak petis yg dah siap dijual dlm botol tu kan. Kalau dah teringin sgt nk makan, bolehlah belajar buat sendiri. Lagipun hasilnya gerenti berbaloi2. Yang penting, utk versi rojak petis ni, kenalah ada stok tepung kanji atau dikenali sbg tepung ubi. Sebut psl tepung kanji ni kan, ada ramai yg bertanya ttg perbezaan tepung kanji, tepung ubi dan tepung tapioka. Setahu DJ la kan ketiga2 tepung ni adalah tepung yg sama, iaitu tepung berkanji yg diperbuat daripada ubi kayu. So, yg menyebut tepung kanji atau tepung ubi tu, mungkin kerana dah terbiasa...mengikut keselesaan masing2... :)

Sos kuah rojak ni, time nk buat tu baunya sungguh tak menyenangkan...nasib tak ada orang kat rumah...hahaha. Tapi bila makan....adehh...takleh brenti dibuatnya....heaven!

Sejak ada sos kuah rojak ni, asyik makan rojak jer lah mak budak nih...hehehe. Tapi serius, my gugurl pun gemar makan rojak ni...selagi tak abis, selagi tu tak brenti...huhu. Tapi /tak apa la kan, bukannya selalu pun...



Apa2pun, jom kita semak resepi mudahnya ye...

Sos Kuah Rojak/Rojak Petis(homemade)
resepi  : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : 
  • 1/2 botol kecil kicap lemak masin (lebih kurang 200 ml)
  • 300g gula apong/gula merah/gula melaka atau secukupnya
  • gula pasir secukupnya jika perlu
  • 1 buku kecil belacan bakar(dihancurkan)
  • 1/2 botol kecil sos cili
  • 3/4 atau 1 cawan cili asli blended (pedas) / cili kering kisar / cili boh - DJ menggunakan cili asli Walfood
  • bijan secukupnya (digoreng tanpa minyak)
  • 125g tepung kanji/tepung ubi (tapioca starch) (dibancuh dengan air secukupnya)
Cara-cara :


  1. Satukan semua bahan KECUALI bijan dan tepung di dalam periuk/kuali. Dengan api perlahan, masak dan kacau hingga larut dan mendidih. (sila rasa masin, manis dan pedasnya. Jika terkurang, bolehlah tambah apa yang perlu)
  2. Masukkan sedikit demi sedikit tepung kanji sambil dikacau tanpa henti. (Pastikan sentiasa dikacau supaya ia tidak berketul-ketul). Masak hingga kuahnya sedikit pekat dan kelihatan licin. 
  3. Akhir sekali barulah dimasukkan bijan yang sudah disangai tadi. Gaulkan rata-rata.
  4. Tutupkan api. Biar ia sejuk.
  5. Bolehlah dihidangkan bersama buah-buahan yang digemari. Jangan lupa, taburkan kacang tanah yang sudah dikisar atau perah sedikit limau kasturi bagi yang suka rasanya masam-masam sikit. Selamat mencuba!
Cili Asli Walfood (hot & spicy)

Bahan-bahan untuk dibuat rojak ni ikutlah selera masing2 ye. DJ pun guna stok yg ada je. Ada mangga, sengkuang, timun, tauhu goreng, starfruit, dan nenas. Kalau ada tauge dan kangkung, bolehlah dicelur dan dimasukkan sekali. Waduhh! sedapnyaaaa!


Thursday, June 14, 2012

Onde-Onde Inti Kelapa


Sebenarnya onde2 ni adalah salah satu kuih favorite DJ. Kalau dtg mood rajin, DJ akan buat sendiri.Tapi kalau dah terasa mls nk buat, DJ main beli jer. 4 bijik reganya rm1.20 kan?...dah tak ingat dah...huhu...tapi malangnya..slalu je dpt yg dah basi. Last2 masuk dlm cik tong. Kesimpulannya, kenalah buat sendiri, baru puas hati...heheh.

Kuih inti kelapa ni mmg femes kat Sarawak. Memang sedap sgt tau. Bagi yg x pernah try lagi, silalah cuba sendiri. Mesti nak lagi dan lagi pas tu...hehe. 

Mak kalau buat onde2 ni mesti sedap dan tak liat. Apa rahsianya??...Bila dah tengok cara2 mak membuatnya, barulah tau rahsia sebenarnya. Hari tu mak kata, kalau guna 1/2 kilo tepung pulut, tepung gandum lak bolehlah letak dlm 1/2 cawan(minum) gitu. Ternyata mmg berbaloi2 mencubanya....

Bila tengok resepi HaSue ni, mcm lebih kurang sama je dgn yg DJ buat. Cuma DJ olah sedikit mengikut citarasa (sebenarnya tak berapa larat nk memerah otak menulis resepi time ni sb byk sgt kerja lain yg x siap...hehehe)... Apa2pun mekasih ye Sue sb sudi berkongsi resepi ni. Sekarang rakan blogger kita ni dah kembali bersemangat berblogging dgn resepi2 yg best dan sedap2 belaka...syabas kawanku! InsyaAllah, jika ada rezeki dan dipanjangkan usia, kita akan bertemu juga nanti...sabar ye. :)


Onde-Onde Inti Kelapa
Resepi asal : Hasue
Olahan : DaYangJack

Bahan-bahan :

UNTUK INTI: 
  • 250g gula Apong/gula melaka 
  • Kelapa parut dari setengah biji kelapa 
ADUNAN TEPUNG: 
  • 250g Tepung pulut 
  • 30g Tepung gandum (DJ tambah)
  • sedikit air kapur (DJ tambah) - optional
  • Jus Daun pandan+sedikit pewarna hijau secukupnya 
BAHAGIAN LUAR: 
Kelapa parut(putih sahaja) +1/2 sudu kecil garam 

Cara-cara :

INTI:

Kacau dan goreng kelapa di atas kuali tanpa minyak sehingga agak kering dan kekuningan. Masukkan gula melaka yang sudah dipotong2.. >boleh tambahkan sedikit gula biasa jika mahu. 
kacau sehingga gula benar-benar cair dan gaul sebati. Jika mahu inti nampak lebih gelap, tambahkan sedikit browning sugar. Padamkan api. Inti sedia digunakan.

KUIH:
  1. Bancuh adunan tepung sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk bulat-bulat. Masukkan inti dan bulatkan kembali..lakukan sehingga adunan habis. 
  2. Jerang air dalam periuk, masukkan bebola tadi dan ia akan timbul setelah masak. 
  3. Angkat dan toskan. Gaul dengan kelapa parut tadi