Tuesday, June 19, 2012

Rojak Buah dan Sos Kuah Rojak/Rojak Petis (Homemade)


Ada sesiapa nak belajar buat kuah rojak (petis)?? Mari kita belajar sama2 ekk..heheh. Masa bercuti ke kampung halaman hari tu, ter'miss' pulak kelas amali cara2 membuat rojak petis yg diajar oleh mak angkat aka mak sedara. Tapi skrg dah tau, sb mak dah tlg ajarkan secara teori...Alhamdulillah, mekasih kedua2 sifuku. 

Bagi yang duduk jauh di perantauan, mungkin terlalu sukar utk mendapatkan petis udang dan rojak petis yg dah siap dijual dlm botol tu kan. Kalau dah teringin sgt nk makan, bolehlah belajar buat sendiri. Lagipun hasilnya gerenti berbaloi2. Yang penting, utk versi rojak petis ni, kenalah ada stok tepung kanji atau dikenali sbg tepung ubi. Sebut psl tepung kanji ni kan, ada ramai yg bertanya ttg perbezaan tepung kanji, tepung ubi dan tepung tapioka. Setahu DJ la kan ketiga2 tepung ni adalah tepung yg sama, iaitu tepung berkanji yg diperbuat daripada ubi kayu. So, yg menyebut tepung kanji atau tepung ubi tu, mungkin kerana dah terbiasa...mengikut keselesaan masing2... :)

Sos kuah rojak ni, time nk buat tu baunya sungguh tak menyenangkan...nasib tak ada orang kat rumah...hahaha. Tapi bila makan....adehh...takleh brenti dibuatnya....heaven!

Sejak ada sos kuah rojak ni, asyik makan rojak jer lah mak budak nih...hehehe. Tapi serius, my gugurl pun gemar makan rojak ni...selagi tak abis, selagi tu tak brenti...huhu. Tapi /tak apa la kan, bukannya selalu pun...



Apa2pun, jom kita semak resepi mudahnya ye...

Sos Kuah Rojak/Rojak Petis(homemade)
resepi  : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : 
  • 1/2 botol kecil kicap lemak masin (lebih kurang 200 ml)
  • 300g gula apong/gula merah/gula melaka atau secukupnya
  • gula pasir secukupnya jika perlu
  • 1 buku kecil belacan bakar(dihancurkan)
  • 1/2 botol kecil sos cili
  • 3/4 atau 1 cawan cili asli blended (pedas) / cili kering kisar / cili boh - DJ menggunakan cili asli Walfood
  • bijan secukupnya (digoreng tanpa minyak)
  • 125g tepung kanji/tepung ubi (tapioca starch) (dibancuh dengan air secukupnya)
Cara-cara :


  1. Satukan semua bahan KECUALI bijan dan tepung di dalam periuk/kuali. Dengan api perlahan, masak dan kacau hingga larut dan mendidih. (sila rasa masin, manis dan pedasnya. Jika terkurang, bolehlah tambah apa yang perlu)
  2. Masukkan sedikit demi sedikit tepung kanji sambil dikacau tanpa henti. (Pastikan sentiasa dikacau supaya ia tidak berketul-ketul). Masak hingga kuahnya sedikit pekat dan kelihatan licin. 
  3. Akhir sekali barulah dimasukkan bijan yang sudah disangai tadi. Gaulkan rata-rata.
  4. Tutupkan api. Biar ia sejuk.
  5. Bolehlah dihidangkan bersama buah-buahan yang digemari. Jangan lupa, taburkan kacang tanah yang sudah dikisar atau perah sedikit limau kasturi bagi yang suka rasanya masam-masam sikit. Selamat mencuba!
Cili Asli Walfood (hot & spicy)

Bahan-bahan untuk dibuat rojak ni ikutlah selera masing2 ye. DJ pun guna stok yg ada je. Ada mangga, sengkuang, timun, tauhu goreng, starfruit, dan nenas. Kalau ada tauge dan kangkung, bolehlah dicelur dan dimasukkan sekali. Waduhh! sedapnyaaaa!


39 comments:

  1. sedapnye ni. lagi pedas lagi sedap. takleh nak berenti makan selagi tak habis. kite book mark dlu resepi ni. thanx kak dj

    ReplyDelete
  2. @Nuwairani Ismail
    u're welcome my dear....boleh je try nanti eh...mmg sedap... :)

    ReplyDelete
  3. Salam..
    Kicap masin tu kicap cair ke? Ke kicap lemak masin? botol kecik tu yang berapa ml ye? TQ

    ReplyDelete
  4. sedapnya rojak! Mintalah secucuk...

    ReplyDelete
  5. @Anonymous

    w'salam...
    kicap lemak masin ye. sukatan satu botol 330ml.

    ReplyDelete
  6. @Amie

    hehehe..thanks...satu cucuk cukup ke tuu?... :D

    ReplyDelete
  7. Nk kna cuba ni...mcm best je...

    ReplyDelete
  8. thanks DJ...sudi berkongsi resepi akak ni se umur hidup belum pernah buat kuah rojak ni selalu beli je,mesti nak try DJ punya ni nampak sedap sbb pedas tu sukeee sangat..

    ReplyDelete
  9. Salam Dj,nampak rojak itu yg terus kemari...mmg peminat rojak....tkasih DJ kongsi resepi mmmg sesuai utk perantau yg tak da stok kuah rojak.

    ReplyDelete
  10. salam,

    apa tu kicap lemak masin kak?? saya duduk di uk..adakah itu soy sauce cair biasa or dark soy sauce?? terima kasih for the resepi sebab sini tak ada os rojaknya n rindulah nak makan..

    ReplyDelete
  11. @Anonymous

    kicap cair biase dear...
    kicap pekat boleh gak guna tapi kurang masin dan perlu ditambah sedikit air dan garam semasa memasaknya

    ReplyDelete
  12. @MekNa
    hehe...jom kita makan! ade lagi ni...heheh

    ReplyDelete
  13. @Bicara Kak Noor

    sama2 kak...seronok sbnrnya kalau dpt buat sendiri kak selain jimat kos...heheh

    ReplyDelete
  14. @Mamasya
    w'salam mama..
    adeh2...mama naik jet eh dtg ke sini??..hehehe...
    InsyaAllah kuah ni dpt memenuhi selera...nanti mama adjustlah mane2 perlu ye sb kdg2 ape yg kte masak kene dgn selera kte tp x pd org lain...btl x??..hehe
    nanti kalau dah buat jgn lupe sebotol utk DJ k... :))

    ReplyDelete
  15. salam Dayang, pepagi dh kecur air liur nengok rojak buah dayang tu. akk pun blom prnh buat sndri kuah rjak ni coz hb trsangt la rajin mmbeli yg dlm btol, rspi dayang ni nmpk mudah, tringin plak nk terai. kalo xde cili asli dlm peket tu, bleh tak ganti ngn cili api mesin?

    ReplyDelete
  16. @kakbesah
    w'salam kak...hrp2 sehat n ceria hendaknya...
    boleh je try kak...InsyaAllah kalau ikut sukatan ni mmg cukup2 utk satu botol bsr...heheh
    kalau xde cili aslitu boleh je ganti ngn cili api mesin, lagi asli dan pedass... :)

    ReplyDelete
  17. wow... teringin nya...menarik ni...resepi pun nampak mudah...tq 4 sharing

    ReplyDelete
  18. @DjDayang Jack terima kasih kak, akan dicubanya hujung minggu ni.. (*^O^*)

    ReplyDelete
  19. Kak Dayang..sue sllu ketinggalan ketapi kat blog..Hehehee..Baru hari ni berkesempatan nak BW... Sedap tu rojak buah..Bak kata akk kalau ada tauhu lg best..kan kan..kan Heee

    ReplyDelete
  20. Amazing food blog, have a great day!

    ReplyDelete
  21. sedappp nya..... pekat dan berkilat lagi... must try recipe ni...

    ReplyDelete
  22. Assalam Dayang, waduh kecurnya tengok rojak dayang ni..terasa kesedapan nya dah oi..boleh masuk listlah macam ni..tak guna petis yang dah readymade ya..so this is homemade..nanti nak cubalah..

    ReplyDelete
  23. Fuhhh meleleh... In the list... Petis dah buat... Tunggu jumpa nenas, sengkuang dan pelam muda... :)

    ReplyDelete
  24. Salam kak dj,kak gula pasir tu agk2 byk mana ye kak.

    ReplyDelete
  25. Salam,

    Saya dah berjaya mencuba resipi kak DJ.. Tp disebabkan xberjaya cari kicap lemak masin,
    Saya belasah kicp lmk mns, rasanya ok juga cma kena tambah garam sket kot.
    Tq kak DJ, sgt menggiurkan kuah rojak

    ReplyDelete
  26. Assalam,

    Minta resepi ya kak..nak cuba..heheheh..

    ReplyDelete
  27. Best resepi nih..tq share

    ReplyDelete
  28. As-salam,

    Nampak menarik betul rojak buah tu.. Anak-anak pun excited suruh buat rojak buah. Kebetulan stok buah2an dah ada. Cuma nak tanya, kalau guna tepung jagung menggantikan tepung kanji boleh tak? Tq.

    ReplyDelete
  29. Sedapnya...
    Membuat air liur menis le

    ReplyDelete
  30. Tumpang share...kalu sesiapa nak kuah rojak mak bee alaaa yg famous tu ...yg ready made, bleh cuba gi ke http://madeinkedah.blogspot.com nie TQ

    ReplyDelete
  31. mohon copy resepi ye..nampak sedap :)

    ReplyDelete
  32. salam DJ..subhanallah..cikda ni memang hantu rojak petis.. semalam kebetulan cikda buat n3 pasal rojak petis tapi beli punya la.. hahhaa..ada pulak geng yang tanya apa tu rojak petis..cikda google terus nampak blog DJ..

    terus cikda suka mcm nak lompat2.. cikda linkkan n3 ni kat geng cikda tu ye ..sayang dia..muahhhhhh

    tapi cikda laggiiii suka kalau ada tempe...hahahha..nampak tak??

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih