Ada sesiapa nak belajar buat kuah rojak (petis)?? Mari kita belajar sama2 ekk..heheh. Masa bercuti ke kampung halaman hari tu, ter'miss' pulak kelas amali cara2 membuat rojak petis yg diajar oleh mak angkat aka mak sedara. Tapi skrg dah tau, sb mak dah tlg ajarkan secara teori...Alhamdulillah, mekasih kedua2 sifuku.
Bagi yang duduk jauh di perantauan, mungkin terlalu sukar utk mendapatkan petis udang dan rojak petis yg dah siap dijual dlm botol tu kan. Kalau dah teringin sgt nk makan, bolehlah belajar buat sendiri. Lagipun hasilnya gerenti berbaloi2. Yang penting, utk versi rojak petis ni, kenalah ada stok tepung kanji atau dikenali sbg tepung ubi. Sebut psl tepung kanji ni kan, ada ramai yg bertanya ttg perbezaan tepung kanji, tepung ubi dan tepung tapioka. Setahu DJ la kan ketiga2 tepung ni adalah tepung yg sama, iaitu tepung berkanji yg diperbuat daripada ubi kayu. So, yg menyebut tepung kanji atau tepung ubi tu, mungkin kerana dah terbiasa...mengikut keselesaan masing2... :)
Sos kuah rojak ni, time nk buat tu baunya sungguh tak menyenangkan...nasib tak ada orang kat rumah...hahaha. Tapi bila makan....adehh...takleh brenti dibuatnya....heaven!
Sos kuah rojak ni, time nk buat tu baunya sungguh tak menyenangkan...nasib tak ada orang kat rumah...hahaha. Tapi bila makan....adehh...takleh brenti dibuatnya....heaven!
Sejak ada sos kuah rojak ni, asyik makan rojak jer lah mak budak nih...hehehe. Tapi serius, my gugurl pun gemar makan rojak ni...selagi tak abis, selagi tu tak brenti...huhu. Tapi /tak apa la kan, bukannya selalu pun...
Apa2pun, jom kita semak resepi mudahnya ye...
Apa2pun, jom kita semak resepi mudahnya ye...
Sos Kuah Rojak/Rojak Petis(homemade)
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 1/2 botol kecil kicap lemak masin (lebih kurang 200 ml)
- 300g gula apong/gula merah/gula melaka atau secukupnya
- gula pasir secukupnya jika perlu
- 1 buku kecil belacan bakar(dihancurkan)
- 1/2 botol kecil sos cili
- 3/4 atau 1 cawan cili asli blended (pedas) / cili kering kisar / cili boh - DJ menggunakan cili asli Walfood
- bijan secukupnya (digoreng tanpa minyak)
- 125g tepung kanji/tepung ubi (tapioca starch) (dibancuh dengan air secukupnya)
- Satukan semua bahan KECUALI bijan dan tepung di dalam periuk/kuali. Dengan api perlahan, masak dan kacau hingga larut dan mendidih. (sila rasa masin, manis dan pedasnya. Jika terkurang, bolehlah tambah apa yang perlu)
- Masukkan sedikit demi sedikit tepung kanji sambil dikacau tanpa henti. (Pastikan sentiasa dikacau supaya ia tidak berketul-ketul). Masak hingga kuahnya sedikit pekat dan kelihatan licin.
- Akhir sekali barulah dimasukkan bijan yang sudah disangai tadi. Gaulkan rata-rata.
- Tutupkan api. Biar ia sejuk.
- Bolehlah dihidangkan bersama buah-buahan yang digemari. Jangan lupa, taburkan kacang tanah yang sudah dikisar atau perah sedikit limau kasturi bagi yang suka rasanya masam-masam sikit. Selamat mencuba!
Cili Asli Walfood (hot & spicy)
Bahan-bahan untuk dibuat rojak ni ikutlah selera masing2 ye. DJ pun guna stok yg ada je. Ada mangga, sengkuang, timun, tauhu goreng, starfruit, dan nenas. Kalau ada tauge dan kangkung, bolehlah dicelur dan dimasukkan sekali. Waduhh! sedapnyaaaa!
sedapnye ni. lagi pedas lagi sedap. takleh nak berenti makan selagi tak habis. kite book mark dlu resepi ni. thanx kak dj
ReplyDelete@Nuwairani Ismail
ReplyDeleteu're welcome my dear....boleh je try nanti eh...mmg sedap... :)
Salam..
ReplyDeleteKicap masin tu kicap cair ke? Ke kicap lemak masin? botol kecik tu yang berapa ml ye? TQ
sedapnya rojak! Mintalah secucuk...
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeletew'salam...
kicap lemak masin ye. sukatan satu botol 330ml.
@Amie
ReplyDeletehehehe..thanks...satu cucuk cukup ke tuu?... :D
Nk kna cuba ni...mcm best je...
ReplyDeletetERLIUR SUDAAAA....
ReplyDeletethanks DJ...sudi berkongsi resepi akak ni se umur hidup belum pernah buat kuah rojak ni selalu beli je,mesti nak try DJ punya ni nampak sedap sbb pedas tu sukeee sangat..
ReplyDeleteSalam Dj,nampak rojak itu yg terus kemari...mmg peminat rojak....tkasih DJ kongsi resepi mmmg sesuai utk perantau yg tak da stok kuah rojak.
ReplyDeletesalam,
ReplyDeleteapa tu kicap lemak masin kak?? saya duduk di uk..adakah itu soy sauce cair biasa or dark soy sauce?? terima kasih for the resepi sebab sini tak ada os rojaknya n rindulah nak makan..
Saya ni tersangat, sangat, sangat sukanya makan rojak buah atau makan buah gitu saja cicah dengan sos rojak petis…. rasanya sampai bila2 ...
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeletekicap cair biase dear...
kicap pekat boleh gak guna tapi kurang masin dan perlu ditambah sedikit air dan garam semasa memasaknya
@Anonymous
ReplyDeleteslmt mencube ye... :)
@MekNa
ReplyDeletehehe...jom kita makan! ade lagi ni...heheh
@Bicara Kak Noor
ReplyDeletesama2 kak...seronok sbnrnya kalau dpt buat sendiri kak selain jimat kos...heheh
@Mamasya
ReplyDeletew'salam mama..
adeh2...mama naik jet eh dtg ke sini??..hehehe...
InsyaAllah kuah ni dpt memenuhi selera...nanti mama adjustlah mane2 perlu ye sb kdg2 ape yg kte masak kene dgn selera kte tp x pd org lain...btl x??..hehe
nanti kalau dah buat jgn lupe sebotol utk DJ k... :))
@Best Business Brands
ReplyDeletethanks sudi singgah... :)
S.E.D.A.P DAN M.E.N.G.E.C.U.R.K.A.N
ReplyDeletesalam Dayang, pepagi dh kecur air liur nengok rojak buah dayang tu. akk pun blom prnh buat sndri kuah rjak ni coz hb trsangt la rajin mmbeli yg dlm btol, rspi dayang ni nmpk mudah, tringin plak nk terai. kalo xde cili asli dlm peket tu, bleh tak ganti ngn cili api mesin?
ReplyDelete@Shahriah Abdullah Novelis
ReplyDeleteheheh....mekasih...mmg sedaaasppp! :)
@kakbesah
ReplyDeletew'salam kak...hrp2 sehat n ceria hendaknya...
boleh je try kak...InsyaAllah kalau ikut sukatan ni mmg cukup2 utk satu botol bsr...heheh
kalau xde cili aslitu boleh je ganti ngn cili api mesin, lagi asli dan pedass... :)
wow... teringin nya...menarik ni...resepi pun nampak mudah...tq 4 sharing
ReplyDelete@DjDayang Jack terima kasih kak, akan dicubanya hujung minggu ni.. (*^O^*)
ReplyDeleteKak Dayang..sue sllu ketinggalan ketapi kat blog..Hehehee..Baru hari ni berkesempatan nak BW... Sedap tu rojak buah..Bak kata akk kalau ada tauhu lg best..kan kan..kan Heee
ReplyDeleteAmazing food blog, have a great day!
ReplyDeletesedappp nya..... pekat dan berkilat lagi... must try recipe ni...
ReplyDeleteAssalam Dayang, waduh kecurnya tengok rojak dayang ni..terasa kesedapan nya dah oi..boleh masuk listlah macam ni..tak guna petis yang dah readymade ya..so this is homemade..nanti nak cubalah..
ReplyDeleteFuhhh meleleh... In the list... Petis dah buat... Tunggu jumpa nenas, sengkuang dan pelam muda... :)
ReplyDeleteSalam kak dj,kak gula pasir tu agk2 byk mana ye kak.
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteSaya dah berjaya mencuba resipi kak DJ.. Tp disebabkan xberjaya cari kicap lemak masin,
Saya belasah kicp lmk mns, rasanya ok juga cma kena tambah garam sket kot.
Tq kak DJ, sgt menggiurkan kuah rojak
Assalam,
ReplyDeleteMinta resepi ya kak..nak cuba..heheheh..
Best resepi nih..tq share
ReplyDeleteAs-salam,
ReplyDeleteNampak menarik betul rojak buah tu.. Anak-anak pun excited suruh buat rojak buah. Kebetulan stok buah2an dah ada. Cuma nak tanya, kalau guna tepung jagung menggantikan tepung kanji boleh tak? Tq.
Sedapnya...
ReplyDeleteMembuat air liur menis le
Tumpang share...kalu sesiapa nak kuah rojak mak bee alaaa yg famous tu ...yg ready made, bleh cuba gi ke http://madeinkedah.blogspot.com nie TQ
ReplyDeletemohon copy resepi ye..nampak sedap :)
ReplyDeletemohon copy resepi ye.. :)
ReplyDeletesalam DJ..subhanallah..cikda ni memang hantu rojak petis.. semalam kebetulan cikda buat n3 pasal rojak petis tapi beli punya la.. hahhaa..ada pulak geng yang tanya apa tu rojak petis..cikda google terus nampak blog DJ..
ReplyDeleteterus cikda suka mcm nak lompat2.. cikda linkkan n3 ni kat geng cikda tu ye ..sayang dia..muahhhhhh
tapi cikda laggiiii suka kalau ada tempe...hahahha..nampak tak??