Monday, April 02, 2012

Ayam Goreng Berempah Beriani (resepi II)


Adehh2...hehe...x sangka lak boleh update 2 entri serentak ari nih...maklumlah dah masak terlebih awal tadi kan...dapatlah rest kejap sambil blogging...kejap2 lagi si princess nak balik dr sekolah dah...gerenti dia seronok dpt makan ayam goreng favorite nih... ^___^

Oklah...resepi mcm biasa dari SINI  atau di SINI jugak. Cuma kali ni DJ adjust sket bahan-bahannya. Namun tetap sedap dan menyelerakan! 


Jom cuba!...

Ayam Goreng Berempah Beriani
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam saiz sederhana (dipotong dan dibersihkan) 
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar tepung jagung (DJ guna tepung goreng kfc)
  • 2 sudu besar rempah beriani (DJ guna 1 peket kecil rempah beriani Faiza)
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu besar serbuk cili (-/+)
  • sedikit air sejuk (jika perlu)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu makan pes asam jawa 
  • garam dan gula secukupnya
bahan-bahan kisar :
  • 6-7 batang serai 
  • 6 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 4 ulas bawang putih
Cara-cara :
  1. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan 1 jam atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
  2. Sediakan minyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan.
  3. Hidangkan bersama nasi putih atau apa-apa sahaja jenis masakan nasi.
***ayam ni sebelum diperap bersama perencahnya, DJ rebus 1/2 masak terlebih dahulu dan kemudian ditoskan dan barulah diperap. Ini utk mempercepatkan lagi masa memasak dan mengelakkan ia terhangus. 

Sedapnya kerak2 dia nih...rangup je... :)

10 comments:

  1. sedap ni dayang,anak-anak dengan ayam goreng tak dapat di pisahkan

    ReplyDelete
  2. @Chik Mimi

    mmg btl tu...bdk2 ni hari2 pun x jemu mkn ayam goreng..lbh2 lg bubuh segala mcm bahan...lagilah berselera..mak bapak bdk pun suke....hehe

    ReplyDelete
  3. Salam Dyg.dari Fb terus kunjung ke sini nak jamu mata dg ayam beriani goreng ni.nampak sedap sungguh,salin resepi dulu...oppss ikan kat bawahpun nampak sedap juga...

    ReplyDelete
  4. Dayang cayanggg....pasti akak cuba nnt nih...kena beli ayam lain, potong besar2 sikit baru best...yg ada kat rumah skrg, akak dah potong kecik2...nak masak kari or paprik la kot..ntaahhh...hehehe.. Menyelerakan betul tgk ayam nih Dayang ooii... ^_^

    ReplyDelete
  5. dapat kat mas....
    ratah gitu jerk ayam goreng tu kak..
    sedappnya tengokkkkk

    ReplyDelete
  6. Mengancam betul ayam goreng tu... Ratah gitu2 aje pun sodap...

    ReplyDelete
  7. Sedapnyaaa.....kalau terhidang atas meja..... rasanya 10 minit selesai....hehehe

    ReplyDelete
  8. Gulp.. gulp!! Tertelan air liur dibuatnyer .....
    Sedappnyer nampak ayam goreng kak Dj. Mintak sikit 3 ketul tuuu .....
    hehee . .

    ReplyDelete
  9. Salam....kak....saya confius lahhh...sukatan mengunakan sudu tu...
    Sudu besar tu--- sudu yang di gunakan untuk nasi ye?

    ReplyDelete
  10. @Anonymous

    alahaii...kompius eh...hehehe. ok2. sudu tu sudu makan ye yg biase kte guna utk mkn tu ler. yg utk nasik, senduk nasik.

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih