Karipap utk minum petang semalam. Dah lama juga tak buat. Asyik tertangguh jer...hehe. Kulit karipap ni jenis pastri rapuh. Jadi, kalau dah sejuk, ia tak liat atau lembik. Maintain jer. Pastrinya pulak sgt sesuailah utk buat pai dan sebagainya.
Sempat juga ambik gambar pemprosesannya walaupun tak lengkap. Layan jer lah dulu eh.
Buat inti keledek+kentang byk2...adalah kegunaannya tuu....hehe
Marjerin dgn tepung disatukan dgn cara ramas2 dgn hujung jari sehingga menjadi serbuk roti. Lepas tu, simpan jap ke dalam peti sejuk lebih kurang 1 jam.
Ini yang dah siap uli.
Canai dan terapkan doh. Kemudian letak inti di tengah2 nya.
Kelim dgn kemas. Tapi yg dyg buat ni tak brp kemas sb nak cepat.
Goreng hingga keemasan. Daaah jadi.....
**boleh juga dibakar.
**resepi pastri rapuh boleh rujuk DI SINI.
salam...
ReplyDeletekak dayang...tqvm for the recipe...ajue dah cuba buat...memang best...rangup jer...buat byk2...frozen kan...
tp ajue tak pandai kelim...guna acuan...nantilah balik msia..belajar kelim karipap dgn mama...:-)
kak dayang...adunan karipap nie..ajue buat karipap roll...sedapnya....tq kak dayang....
ReplyDelete