Sunday, January 10, 2010

Roti Gulung bersama Inti Karipap


Selain bersarapan dgn roti arab, sempat jugalah buat roti gulung. tapi tak buat byk.. Guna roti sandwic yang biasa tu. Salutkan dgn breadcrumb dan gorengkan. Sangat rangup dan sedap rasanya. Sesuai sgtlah utk dijadikan sarapan pagi atau minum petang atau nak bawak pergi berkelah pun boleh.



Di dalamnya adalah inti karipap (inti keledek+kentang), lebihan semalam.



Resepinya mudah sahaja.

Bahan-bahan :
  • 3-4 keping roti sandwic
  • breadcrumb (serbuk roti) secukupnya
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan tepung gandum + 1 sudu makan air (dibancuh)
  • sedikit garam
  • inti keledek secukupnya
Cara-cara :
  1. Roti dileperkan dgn menggunakan torak.
  2. Letak sedikit inti di tengah2nya dan gulung dgn kemas. Gunakan bancuhan tepung tadi sbg pelekat.
  3. Telur dan garam dipukul sedikit.
  4. Panaskan minyak. Celupkan roti ke dalam telur dan golek2kan dgn breadcrumb. Kemudian goreng hingga garing.
***jika x ada stok breadcrumb, boleh buat sendiri : contoh :ambil 2 keping  roti sandwic kemudian dibakar hingga kering tapi jgn sampai hangus. Guna suhu 180C selama 10-15 minit bgantung pd suhu masing2. Kemudian dikisar kasar atau digiling kasar. Selamat mencuba.

2 comments:

  1. gud idea! nanti nak cilok ya.. maceh :)

    ReplyDelete
  2. silakan yer kak....idea spontan jer ni. Hopefully akak suke. Tapi mmg sedaaaaap!!!!

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih