Monday, January 30, 2012

Kek Lapis Cheese Pesona

Assalamulaikum dan salam ceria buat semua pembaca...

Baru dpt bersiaran semula...adehh..mcm biasalah, DJ agak bz sket kebelakangan ini sampai tak cukup masa nk update blog dan blogwalking. Masalah line internet pun satu hal. Asyik2 DC jer...bersabar je laaa. Apa2pun DJ berterima kasih atas kesudian semua pembaca berkunjung ke sini dan meninggalkan jejak. 

Ok...Kali ni nk share satu resepi chilled cake yg sungguh mudah dan sedap. Dah pernah rasa kek sebegini time raya puasa tahun lepas. Masa tu my sister la yg buat seloyang besar...tapi menggunakan biskut keju. Waduhh2..mmg sedap sangat. Cuma tu lah,  kek tu cepat sgt cair setelah dikeluarkan dari peti sejuk. Mmg nk kena makan cepat2...

Kali ni DJ mencuba resepi dari Ryo pulak. Dari hujung tahun lps lagi terasa nk buat tp asyik2 tertangguh jek.  Ramai yg dok asyik tayang kek ni..huhuh..mmg jeles dakuu.....dah tak dpt nk sebut nama satu2 sb hampir kesemua blogger masakan dah pun mencuba resepi sedap ni. Tapi sebenarnya kan DJ mmg berpuasa dp memakan keju selama 2 bulan. Maklumlah berat dah semakin bertambah masa tu, kenalah reduce lemak dulu. Berjaya jugak akhirnya...hehe. Baru2 ni bila dah sampai seru, barulah DJ buat. Terima kasih ye Ryo sb sudi berkongsi resepi mabeles ni. Akan tetapi...nk minta maaf dulu kat Ryo sb akak ter'derhaka' pd resepinya. Akak tambah dua bahan mengikut citarasa akak....hehe. Bahan2 tersebut ialah butter dan susu tepung. ..hehe..sabar je lah...mula2 ingat nk letak nestum kisar je tapi  stok tu dah habis pulak...huhu

Alhamdulillah...beginilah kejadiannya. Kek ni taklah cair sgt bila dah duduk kat luar dari peti sejuk. Seronok sgt bila impian dah tercapai. Lain kali nak buat lagilah. Mungkin akan menggunakan biskut lain pulak. O ya, biskut ni DJ celup dgn air nescafe suam jer. Memang terasa sgt aroma kopinya...ala2 tiramisu gitu bak kata kak Nor (maklumlah sama citarasa kan kak?..hehe)...mmg best! Thanks Ryo.

Apa2pun, bahan2 yg DJ tambah tadi adalah mengikut citarasa DJ ye. Kalau ada sesiapa nk ikut, silakan. Tapi resepi yang Ryo kongsikan ini mmg cukup sedap! Jom kita semak!...

Kek Lapis Cheese Pesona 
sumber : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan2: (Saiz 9x9)

A: 
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE) 
  • 500 ml susu segar,dipanaskan (DJ menggunakan air nescafe) 

B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura) 
  • 10 ml susu segar 
  • 1/2 cawan gula halus (DJ guna gula icing 1/3 cawan) 

Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati 
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair 
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan 
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper. 
  5. Panaskan susu segar,padamkan api. 
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw) 
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan 
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi 
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir. 
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) 
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong. 

Bahan yang DJ tambah :
  • 125 butter (dilembutkan)
  • 1/2 cawan susu tepung (DJ guna jenama Fernleaf)
Caranya ialah : Putar cream cheese bersama butter hingga kembang. Kemudian dimasukkan gula dan putar lagi hingga sebati. Seterusnya dimasukkan susu segar dan susu tepung. Putar lagi hingga sebati. Selebihnya ikut step di atas.

Sedapnyaaaaa!

34 comments:

  1. AS-SALAM DAYANG

    WOW2!!!terpesona melihatnye..nampak exclusive lapis cheese pesona Dayang ni....mengoda sungguh melihatnye..

    ReplyDelete
  2. Hrmmmm tak terbuat2 pun lagi. Awat le susah sangat virus kek ni nak lekat.

    ReplyDelete
  3. wahhhh..cantikknya kejadian kek lapis cheese tu kak dayang.....
    kek yang sangat sedapppp..
    i like

    ReplyDelete
  4. salam mmg menarik,,,lapisan yg cantik dan kemas....pesona sungguh....

    ReplyDelete
  5. Cara mcm buat kek batik, cuma bahan je lain... sedap dan mudah.. ingatkan mcm kek lapis sarawak td... nak kena bakar berkali2...

    ReplyDelete
  6. As'salam DayangJack

    Wallahhhh! memang sedap macam terasa2 lagi kat lidah dan tekak kesedapan kek dari Ryo ni. Biskut marry coklat tu masih ada tersimpan baik dalam peti ais tu DJ..nak cuba juga tambah macam DJ buat ni pasti anak2 menjilat jari macam yang dulu2 tu..hehehe Tq DJ cayanggg..muahhh

    Rindu betul dengan entri masak2 dari DJ ni :)

    ReplyDelete
  7. Asalamualaikum ,

    Nampak sedap sejuk tekak jika makan kek lembut. Hihi kena cari stok biskut dulu baru bleh buat.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Dj

    Sedaappnya....!!!!

    Mesti nk cuba ni...
    tapi 1/2 cawan gula & tepung susu tu berapa gram?

    ReplyDelete
  9. Nak tnya... susu utk celop biskut 10ml je kan? yg 500ml tu utk adunan cheese betul x?

    ReplyDelete
  10. Dayangggg, akhirnyaaaa menyinggah jgk lapis cheese ni kat dapur yea...ada lagi x....meh kat akak sikit...cantiiikkk sangat2 lapis cheese dayang buat nih...lg sekali menggoda tekak akak....adeeeii

    ReplyDelete
  11. wahhh sgt cntik..sygnye nk mkn klo saye yg buat ni...

    ReplyDelete
  12. cantik layer2 tu , biskut pun tak kembang dan sememeh :)

    ReplyDelete
  13. As'salam Kak Dayang ..
    Betapa terkesima nyer Nina melihat Kek Persona air tangan Kak Dayang. Cantikkkk nyer !!!
    Kek nie mmg dah lama masuk list Nina cuma tak terbuat jer lagi. ...Virus sudah mari .. nak pi cari bahan ;))

    ReplyDelete
  14. cantiknye kak dayang buat. apatah lagi rasa mesti sedap ni! tgk saya buat tiramisu yg comot sob sob.
    http://myextralovelylife.blogspot.com/2011/12/tiramisu-batik-cheesecake.html
    hehe. jg gelak tau :)

    ReplyDelete
  15. hmmm...mmg terpesona pon tgk cake ni...

    ReplyDelete
  16. @ady

    w'salam Ady...
    trm ksh sudi tinggalkan komen ye..
    Alhamdulillah...mmg sedap dan berselera pulak makan kek ni ...try la nanti ek..pasti berbaloi :)

    ReplyDelete
  17. @Kak Sam

    mari kte tiup ...fuhh2!!..moga2 virus R dtg menyerang...hehehe

    ReplyDelete
  18. @Mas
    mekasih mas...miss u laaa...

    kek ni mas penah buat gak kan?...mmg sedap sgt... :)

    ReplyDelete
  19. @Sheila Shafeareen

    hehe..tq kak...ambik gambar xde fokus sgt kak..main hentam jek sb nk cepat...hehe

    ReplyDelete
  20. @AdD Buchat

    tqvm. susu 500 ml tu utk celup biskut. tp kte tukar dgn air nescafe. yg 10 ml tu utk adunan cheese tp kte terletak lbh sket kot...hehe

    ReplyDelete
  21. @CT Delima
    w'salam kak CT cayanggg...
    adehh..terharunya bila ade yg rindu kte ni..tq akak...

    kek ni kan entahlah..rs cam sememeh je DJ buat...mmg xleh nk fokus sgt...tp mmg sedaplah bl dilapis dgn cheese tu..sb tu DJ buat tebal sket krimnya...supaya sama belen rasanya dgn biskut marie,...hehe. sila2 la kan..kalau nk ikut tambah ape2 yg patut tu...DJ saje je nk bg ia bertahan sket dp cepat cair...hehe

    ReplyDelete
  22. Salam Kak Dj...perghhh..mengancam banget kek lapis cheese pesona ni..tergoda lagi gue..dah lama plan nak buat tapi slalu terlepas...hehe..

    ReplyDelete
  23. sangat cantik!!!!!memang thumbsup..suka tengok..untung nyer kalau dapat rasa nih..pasti sedap..

    ReplyDelete
  24. Salam Kak Dayang..betul2 buat saya terpesona tgk kek ni...Saya juga yang belum sampai seru lagi nak membuatnya..Alasan orang malas..ha ha ha ha

    ReplyDelete
  25. Kelas tu... Mesti cuba lepas ni.. Hari tu kata nak buat bread butter pudding pun belum buat lagi.. Tungguuuuu..

    ReplyDelete
  26. Sy dh cuba....yummy mmg sdap...trima ksih kerana berkongsi resepi...

    ReplyDelete
  27. tuan tanah.. hehehe.. sy share kt fb ye.. tq.. sdapnya kek cheese ni..

    ReplyDelete
  28. cantek nye DJ, mummy akan cuba.... TQ DJ, mohon share ye

    ReplyDelete
  29. Wah...cantik dan menyelerakan. Bilalah saya berpeluang nak buat... :)

    ReplyDelete
  30. sis..klu biskut mary tu ganti ng biskut oreo blh x?

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih