Assalamualaikum dan salam Jumaat semua...
Atas permintaan beberapa org pembaca, di sini DJ sertakan resepi mihun goreng yg menjadi salah satu masakan kegemaran DJ ye. Resepi biasa je ni tapi sgt menyelerakan. Sesiapa yg berminat nk cuba, silakan. Terima kasih krn msh setia bersama DapurKu SaYang.
Resepi Bihun Goreng
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
- 1 bungkus bihun (direndam semalaman dan digunting)
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 1/2 labu bawang besar (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 sudu besar udang kering (dikisar)
- cili giling/kisar secukupnya
- Udang basah (digoreng terlebih dahulu)
- Fishcake
- hirisan sayur kobis dan sawi
- tauhu (dihiris kiub)
- tauge
- sos tiram / sedikit sos ikan
- Kicap pekat, kicap manis, sos cili, sos tomato
- garam secukupnya
- 2-3 biji telur (didadarkan dan dihiris)
- hiasan : cili merah, daun sup dan bawang goreng
Cara-cara :
1- Tumis bahan2 kisar dan cili giling hingga terbit bau dan pecah minyak.
2- Masukkan sos tiram/sos ikan, kicap pekat, kicap manis dan sos tomato.
3- Masukkan tauhu dan fishcake. Kacau sebati.
4- Kemudian masukkan bihun dan air secukupnya. Gaulkan.
5- Masukkan udang goreng tadi, garam dan sayur2an.
6- Akhir sekali gaul2kan dengan hirisan telur dadar.
7- Setelah masak, angkat dan hidangkan. Hiaskan dgn cili merah, daun sup dan bawang goreng.
**selain udang, boleh juga dimasukkan isi ayam, daging, sotong atau kerang mengikut selera masing2.
Sedap!
sedapnyaaaa....nk sepiring...
ReplyDeletesedapnya, boleh cubalah nanti..
ReplyDeletesedap..skrg ni pun tgh makan mihun grg jasil gorengan my MIL..hehehe
ReplyDeletetengok pun dah tahu kesedapannya....
ReplyDeleteOMG! This is super tempting la kak...so so so hungry right now. Can't stop drooling as always ;)
ReplyDeletesedapnya klau dpt mkn bihun grg ptg2 cmni..
ReplyDeletesangat menggoda meenya..hihi thanx for sharing :))
ReplyDeletemaaf... tumpang lalu... kicap, sos tomato sumer2 tu berapa sudu? sy tk pandai nk agak la.... boleh lari taste nya kalau salah2 agak... sy nk rasa meehoon tu spt yg DJ buat.... hihihi... help me. sy baru nk belajar... :-D
ReplyDelete