Jom jamu mata dulu dgn kek merah jambuku ini. Buat 2 hari sudah..konon2nya nk sambut hari jadi bersama tetamu yg jln2 raya ke rmh tapi terlupa plak nk keluarkan kek ni dr peti ais...hehe. Deko kurang menarik tapi rasanya sedap sb ada campuran serikaya dan nestum. Nanti update lagi sb msh kebizian dan kepenatan.
Sila2lah jamu mata dulu yer. tq sudi singgah... :)
UPDATE :
Anak2 tak reti nak makan nestum atau bubur nestum. Jadi DJ campurkan nestum dlm adunan kek tanpa pengetahuan dia org. Wahh! .. habis licin gak kek nih. Haa...baru tau betapa sedapnya nestum tu kan...heheh.
Resepi ni dah diubahsuai mengikut citarasa sendiri. Teksturnya keknya lebih kurang sama dengan kek kukus Sarawak. Resepi asal boleh lihat di SINI. DJ suka dengan cara pembuatan kek ni. Mudah dan cepat siap.(Thank you kpd Kak Fida krn telah memberi ilham kpd DJ utk mengolah semula resepi ni mengikut versi sendiri. Mintak ampun byk2 sekiranya DJ menderhaka byk kali ni...huhu). Cuma bab2 mendekonya mmg DJ tak brp gemar sgt. Tp x salah kalau sekali sekala nk buat special sket kan...hehe.
Resepi : DaYangJack@DapurKu SaYang
Bahan-bahan ( loyang 8 inci )
- 2 cawan tepung gandum (diayak)
- 1/2 cawan nestum kisar
- 1 sk baking powder (diayak bersama tepung)
- 6 biji telur gred A (sejuk)
- 170-180 g gula halus
- 3/4 cawan mentega cair (DJ menggunakan SCS)
- 170 ml susu cair
- 1 sb ovallete
- 1/2 sk garam
- 2 sk esen vanilla
- 2 sudu besar serikaya
- pewarna ungu, hijau, pink dan coklat (atau ikut warna pilihan)
- Secukup serbuk koko
Cara-cara :
- Panaskan kukusan. Loyang dialas kertas dan digris sekeliling.
- Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan pewarna dan pukul hingga kembang.
- Masukkan mentega cair dan kaup-balikkan adunan hingga rata.
- Bahagikan adunan kpd 5 bahagian. Lebihkan adunan ke 5. Warnakan ungu, hijau, pink dan coklat. Manakala adunan yang ke 5 dibiarkan kosong dan dibahagi menjadi dua adunan.
- Ratakan adunan kosong di dalam loyang. Ayak serbuk koko di atasnya sehingga menutupi ruang.
- Tindihkan adunan berwarna pink di atas koko tadi. Ratakan dengan kemas dan jangan sampai jadi comot. Gunakan sudu untuk membuat tompokan dan kemudian diratakan. Ayakkan pula serbuk koko di atasnya. Ulangi proses hingga habis serta diakhiri dengan lapisan kosong(tidak perlu ditaburkan koko).
- Tutup loyang kemas-kemas dengan kertas foil. Kukuslah selama 50 minit.
- Setelah masak, sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dihiaskan dengan topping (jika suka).
Untuk hiasan : mengikut citarasa DJ
Cream Cheese Frosting
- 100 g butter (DJ menggunakan SCS) - pada suhu bilik
- 100 g cream cheese - pada suhu bilik
- 60 g gula icing
- 1 sk esen vanilla
Cara-cara : Putarkan semua bahan hingga kental. Kemudian sapukan rata-rata pada kek. Simpankan di dalam peti sejuk.
Coklat Icing (merah jambu)
- 125 g coklat masakan perisa strawberi atau coklat masakan biasa
- 30 g gula icing
- 125 g butter - pada suhu bilik
Cara-cara : Cairkan coklat secara double boil. Kemudian satukan dengan gula icing dan butter. Putar hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam piping bag. Dengan menggunakan nozzle pilihan, hiaslah kek mengikut citarasa dan kreativiti masing-masing.
***untuk deko pagar kek ni DJ tak sempat nk buat 'the making' tapi baru teringat kat rmh hana ada tuturiolnya. Bolehlah menjengah ke SINI. Selamat mencuba!
cantik kak dayang... mana resipi? hehe...
ReplyDeleteWaaaaa..berombak2 dada akak tengok kek cantik Dayang ni taauu....adeeeii, nak kena berombak jugak ke ni...malesss je lg..hehe
ReplyDeleteDah tertulis bukan rezeki tetamu tu. geram le tengok kek ombak2 ni.
ReplyDeleteaduhai rase mcm dah naik kapal di pukul ombak dah ni...lovely!!
ReplyDeleteSalam kak dayang..whoaaa..rupa dia cam kek alunan kasih pun ader..mana resepi nyer kak..trasa nak cuba membuat..deco tuh pada kita dan cantik dah..yg tgk nih jer pun dah terliur nh..hehehe
ReplyDeletewahh..cantik la kek tu kak dayang....
ReplyDeletesejuk mata memandang ..sejuk lagi tekak kalau dpt rasa he..he
ReplyDeletesgt tempting...deco tu cntik je kte nampak kak...
ReplyDeleteaduhaiiii geram nk mamam tgk kak...kemas jer ajar blh x nk bg kemas icing kek cm ner..resepi icng nyer sekali kak..pakai nozzle bulat biaser tu kan
ReplyDelete@Zalina Hassan Zamri
ReplyDeletemekasih...dah update dah :)
@Ummi
ReplyDeletehaha...k. ummi slalu ckp camtu, padahal dia lg hebat bersilat di dapur..hihik.
kek bese2 je ni kak..mane ade dpt lawan pakar deko kek..hehe
@Kak Sam
ReplyDeletetu ler psl..xde rezki..xper, jamu mata je d sini...hehe
@♫ mokwo® ♫
ReplyDeletehaha...terhibur baca komen mokwo nih...beginilah kencangnya dadaku ketika membuat kek nih... :D
@ninazsyafinaz
ReplyDeletew'salam..
resepi dh update dah. a'ah sama mcm kek alunan kasih tp tekstur dan rasanya ade lain sket.
tq 4 the compliment.
@Mas
ReplyDeletetq mas...ala yg simple je ni...hehe
@Ida,Japan
ReplyDeletemekasih byk2 yer sudi singgah...hehe. kek bidan terjun je ni tp Alhamdulillah...sedap pd tekak kte ni :)
@Soo Hae Daa
ReplyDeleteye ker? akak deko main belasah je tu...janji dpt hias...hehe
anyway, tq so much :)
@My Little Life
ReplyDeletetq. akak guna pisau butter je nk meratakan isingnya tu. Nk kene beli alat khas baru lbh kemas. nozzle plak guna yg bulat kecik utk buat belit2 tu. yg kat bahagian bwh kek tu guna yg bentuk bunga.
Salam kenal Kak Dayang,cantek kek kukus ombak tu....nyam2..
ReplyDeleteAssalamualaikum akak dj cayang...
ReplyDeletewah cantik kek nie akak.... pastinya sedap tu... siap ada cream cheese lg... sukaaaanyaaa....
@rahel
ReplyDeletesalam kenal Rahel. trm ksh ye sudi singgah n tinggalkan jejak. :)