Thursday, June 02, 2011

Udang Lemak Merah dengan Kacang Panjang


Tak tahan nengok udang rumah kak Ummi. Memang tergoda dan terancam!...habis hilang dietku hari ni. Ingatkan dpt berdiet, makan berpinggan2 gak akhirnya....adehh. Lauk yg sempoi pun tetap menyelerakan. Tak ada kacang panjang, hentam sajalah kacang buncis...hmm, ni lah menu makan malam DJ. Anak2 mcm biasa...ayam ayam ayam....

Tq kak Ummi atas resepinya yer. Lebiuuu!...DJ cnp ok. 

UDANG LEMAK MERAH PEKAT DENGAN KACANG PANJANG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Sumber : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan:-
  • 1/2 kg. udang - cuci bersih dan toskan.
  • 4 tangkai cili padi merah *
  • 2 tangkai cili merah *
  • 5 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 biji buah keras *
  • 1 cm kunyit hidup * (bahan * dikisar bersama dgn sedikit air)
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2 cawan santan pekat
  • 6 urat kacang panjang - dipatahkan 2 inci
  • 2 keping kecil asam gelugor
  • garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak untuk menumis
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dalam periuk/kaserol. Tumis bahan kisar bersama serai hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan.
  2. Kemudian masukkan udang dan gaul balik sekejap.
  3. Masukkan santan pekat dan asam gelugor, biar mendidih.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Akhir sekali masukkan kacang panjang dan biarkan sekejap. Jangan sampai layu. Tutup api.
  6. Hidangkan bersama nasi putih...

16 comments:

  1. wah kak dayang, tadi baru jer terliur tgk kat dapur kak Ummi...ni tgk dah sampai ke dapur akak pula...2 kali terliur dah saya hari ni...nk kena pi cari udang la juga...hehe

    ReplyDelete
  2. Waaaaaaaaaaaahh Dayang dah siap masak dah..mesti dah licin tu..thanks sudi try eh..cuma akak ada tersilap taip bahan la Dayang..buah keras sepatutnya, tp akak tertulis buah pelaga, sasul otak n jari...sori Dayang...adeeeiii, apalah akak ni..Harap maaf beribu2 lemon ya Dayang..x tau berubah rasa ke tak Dayang eh? huhuuu...ralat sgt bila tgk Dayang dh masak ni..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Dayang,

    Wah nampak sedap lauk yg Dyg msk nie..mmg boleh bertambah nasi 2/3 pinggan ni...hehe...

    ReplyDelete
  4. sedapnya nampak udang tu posing.. terliur saya.. rasa nak masak sekarang gak... tapi udang tak de...

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum,hi sys dj

    waa udang kegemaran :D

    ReplyDelete
  6. Wahhhhhh DJ...tgk lauk ni kat umah kak ummi, dah teruja, tgk kat umah DJ lagi lahhhhh....selera abis arrr!!

    ReplyDelete
  7. kak dayang kalau tayang lauk kan, dan dan tu saya rasa nak mencari nasi tau. huhu

    ReplyDelete
  8. @Nieza
    haa...kene cepat2 buat tu nieza..kang kempuanan lak nanti... hehe

    ReplyDelete
  9. @Ummi
    hahaha...akak ni buat lawak lak...haha..adoii...

    akceli dyg x bubuh pun buah pelaga tu kak..x tau cam mana ler rasanya kalo bubuh...haha. tp dh edit dah...tq so much for sharing...sedaaappp!...mmmuahh!

    eh lupe..akak dimaafkan tp dyg nk beribu2 lemon tuu sbg ganti...heheh

    ReplyDelete
  10. @Nuridah
    w'salam..

    mmg sedap sgt2..mcm masak lmk kuning bese tuu tp kalo ltk udg mmg x cukup sepinggan nasik...hehe

    ReplyDelete
  11. @Juwita Jamaludin
    mmg sedaapp!...kene cepat2 carik udg tu...bkn ape, takut mlm nanti termimpi2 plak...ahakss

    ReplyDelete
  12. @Peri PiA
    w'salam..

    miss u..mane menghilang??..hehe

    udg stail gini mmg sedap Pia. mau menambah2 jadinya..hehe

    ReplyDelete
  13. @Yat Maria
    hehe...mmg berselera mkn udang masak lemak ni sampai diet pun dh x ingat dah...hehe

    ReplyDelete
  14. @izahdaut
    hehe..biasalah kan..izah bkn x tau akak peminat udg. bl nk buat tu?/..ari ni pose x? ke tak pose...ngeee. xper2...kalo pose, leh buat utk berbuka nanti kan...hehe

    ReplyDelete
  15. Salam kak...nak share dalam Facebook boleh?

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih