Ayam Masak Merah Madu
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 1 ekor ayam (dipotong ikut suka dan digoreng hingga 3/4 masak)
- rempah 4 sekawan (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan cengkih)
- cili giling secukupnya
- sos cili secukupnya
- 2 keping asam gelugur
- 4-5 sudu besar madu (dibancuh dengan sedikit air)
- 1 labu bawang besar (dihiris bulat)
- 1 sudu besar sos tiram
- garam
bahan-bahan kisar :
- 10 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 2 batang serai
Cara-cara :
- Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali atau periuk. Tumis bahan-bahan kisar dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan sos cili secukupnya. Kacau rata-rata. Kemudian masukkan air secukupnya. Kacau lagi hingga mendidih.
- Masukkan ayam, bancuhan madu, garam dan asam gelugur. Gaulkan sebati. Akhir sekali masukkan bawang besar.
- Setelah ayam masak, tutupkan api. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih atau nasi tomato.
ya ampun....
ReplyDeletesedap nie layan dengan nasi panas2....
aduk... kak dayang.. sepiring boleh...
kejur..
Assalamualaikum akak...
ReplyDeleteayam masak merah madu nie pasti anak2 suka makan nie.. mmg nmpk sungguh enak..
makan ngan nasi tomato/ns ujan pns..sedap ni..masuk list dulu
ReplyDeletesedapnya kak...menyelerakan..sabar jer nengoknya ni dah ler belum berbuka lagi..hehe
ReplyDeleteperhh...terliurnya tengok ayam tu.....
ReplyDeletesedapppp...
OMG, can't stop drooling at those chicken pieces!!!
ReplyDeletetengok gmbar pn dh nmpak sedap!!!
ReplyDeletesaya suka blog ni sebab bahan2 yang di gunakan mudah...saya tersangat suka...membuatkan saya bertambah yakin bahawa untuk memasak yang sedap itu tidak susah...
ReplyDeleteBESTNYA BLOG NIE DA LAGU2 LAGI.. NAK CUBA MASAK AYAM MADU LA NIE MLM MCM SEDAPPP SGT2
ReplyDelete