Thursday, June 02, 2011

Kek Pisang Gebu

Assalamualaikum...dan selamat sejahtera semua...

Entri ni DJ publish tgh mlm tadi tanpa kata2... Ni baru nk bercakaplah ni...tak sah kalau tak menulis apa2 kan...hehe. Malam tadi mengantuk sgt2 tp sempat gaklah tayang kek dgn resepinya. Alangkah terkejutnya DJ membaca komen2 you all ni....k.ham, siap ckp psl rotan montot lak yer...huhu...dasyat betul lah!...nasib baik dah update kan kak....kalau tak, mau jer cabut lari cam cerita hantu Kak Limah tuu...hihik. Anyway, trm ksh byk2 kerana sudi tinggalkan komen. Jap lagi kita balas k.

Ok2....berbalik cerita psl kek pisang ni....actually, DJ nk bagi kelainan sket pada resepinya. Sebelum2 ni dah selalu buat kek pisang yg biasa2 tu...mcm yang dijual kat Giant tu lah...mmg sedap rasanya. Untuk kek pisang ni, kalau tengok kat resepinya, DJ tak menggunakan soda bikarbonat sb buat masa ni tetiba jer allergik dgn benda alah tu. Jadi, bg sesiapa yg sama kes dgn DJ ni, bolehlah mencuba resepi ni. 

Isi pisangnya letak satu cawan jer sb DJ nk bagi kek ni ada rasa pisang sket dan rasa kek sket. eh, cam mana nk cakap eh...nanti cubalah sendiri yer...baru tau hasilnya mcm mana kan..:)

Kek ni mmg lembut dan gebu especially kalau dah dibiarkan semalaman...lagi lembut dan lembap.Rasanya pun semakin sedap. Tang sukatan gulanya plak, kenalah adjust sendiri yer. Kalau pisang tu dah terlebih ranum atau manis, bolehlah dikurangkan sukatannya. Atau jika suka, boleh juga letak chocolate rice selepas adun dengan minyak jagung/mentega cair. Ikutlah daya kreativiti masing2. 


Selamat mencuba!

Kek Pisang Gebu
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : loyang 8 inci (menggunakan api atas & bawah)
  • 2 cawan  tepung gandum (DJ guna 1 3/4 cawan tepung dan 1/4 cawan horlicks)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 cawan pisang yang sudah dilecek
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 1/4 cawan susu cair atau susu segar
  • 4 biji telur gred B
  • 1 cawan gula kastor (-/+)
  • 1 sudu kecil esen vanilla atau esen pisang
  • 100 ml minyak jagung atau mentega cair
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C atau ikut suhu oven masing-masing. Griskan loyang kek dengan mentega.
  2. Dalam bekas/mangkuk yang agak besar, satukan kesemua bahan di atas KECUALI pisang dan minyak jagung/mentega cair. Putar adunan pada kelajuan minima selama 1 minit dan kemudian putar lagi pada kelajuan maksimum sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan pisang yang sudah dilecek tadi dan putar perlahan hingga sebati.
  4. Akhir sekali tuangkan minyak jagung/mentega cair dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
  5. Apabila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakarlah selama 45-50 minit atau hingga masak keperangan. 
  6. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.


35 comments:

  1. assalmualaikum kak dayang..

    wah..pepagi lepas sayur dapat layan kek pisang gebumu ini...

    meleleq.....

    PS, kat dapur ada setandang pisang.. wait masak... ehehhehh

    ReplyDelete
  2. ada campuran horlick...mesti rasa dan bau lagi besttt..

    ReplyDelete
  3. wow first time kek pisang campur horlick...harus di copy recipe ni dulu :)

    ReplyDelete
  4. perhhhh...memang gebu kek pisang ni..
    boleh try nanti....

    ReplyDelete
  5. Salam DJ

    ishhh apa2 cake yg DJ buat, sumer menggoda & menggoncang jiwa raga arr... kat umah ada pisang, harusla ai pi godek jadikan kek ni kan...

    ReplyDelete
  6. yummyyy....gebu sangat dan mesti sedap.thanks for sharing the recipe. nak try la pasni.

    ReplyDelete
  7. Salam kunjungan... blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya
    ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum akak... memang nmpk gebu sgt kek pisang tu... nmpk sedaaaap... suka mkn kek pisang mcm nie..

    ReplyDelete
  9. nak try lah..cam sodap jer..

    http://tarabozu2.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. salam DJ..
    cantik elok naiknyer walaupun tak guna soda bikarbonat... tang gebu tu.. pasti dari kesan ovalatte kan? kalau ada bahan tu mesti kek gebus & mantap.. yelah.. adalah sikit2 kesamaan.. tp ada jugak kelainannya dari resepi yg akak buat tu... lenkali leh try resepi ni pulak kalau ada pisang & kerajinan.. hehehe...

    ReplyDelete
  11. Assalam Kak,wah mmg nmpk gebu kek nih..Mesti sedap n dakelainan sbb da horlick..InsyaAllah bila2 nnti leh la wat..

    ReplyDelete
  12. @Citarasa Rinduan

    w'salam ayu...

    hrp2 ayu n famili sht2 belaka yer. akak dah 2 kali buat kek pisang versi gini...mmg ngamlah dgn selera akak...hehe

    ReplyDelete
  13. @lina

    hehe..selamat mencube yer lina...mmg sedap pd anak tekak ni..

    ReplyDelete
  14. @Mas
    InsyaAllah sedap...happy baking yer mas :)

    ReplyDelete
  15. @Yat Maria
    w'salam...
    Alhamdulillah...syukur...hehe
    tp kek2 yg DJ buat bese2 jer. Kalau org suke, DJ lg suke...hehe

    ReplyDelete
  16. @L@dyKichiMachiko
    u're welcome...slmt mencube yer...tq :)

    ReplyDelete
  17. @Zuwairi Aiman
    trm ksh sudi berkunjung....InsyaAllah, nanti sy singgah yer..tq

    ReplyDelete
  18. @Diana @ Melley Mey
    w'salam...

    mmg sedap kek ni, nanti senang2 boleh cube yer. tq

    ReplyDelete
  19. @~K Ham~
    lebiu too...hehe. ambik resepi kene byr upah tau...ngeee. tq kak

    ReplyDelete
  20. @~K Ham~
    rotan akak tu bg jer kat DJ. nanti kalo akak x jd buat kek ni, sonanglah nk rotan balik..haha

    ReplyDelete
  21. @MaDiHaA a.k.a Ratna

    w'salam kak..

    tq. ovalette tu mmg membantu. stkt ni kalo buat kek stail gini mesti menjadi n kek tersangatlah lembut dan gebu.mmg ade sket persamaannya...

    apa2pun kek yg akak buat tu pun nmpak sedap dan gebu. nanti2 bole cube resepi jika sudi yer kak...hehe

    ReplyDelete
  22. @Zaliedana
    w'salam...
    tq..Alhamdulillah..kek ni mmg gebu dan lembut. slmt mencube! buat 2 loyang tau...nanti seloyang tu bg kat akak..hehe

    ReplyDelete
  23. >Nazrah Bakery

    bau horlicks tu mmg akan menyedapkan lagi rasanya...mmg best!

    ReplyDelete
  24. masa bakar kek ni guna api atas bawah ker...

    ReplyDelete
  25. Hi DJ,

    Greetings from Singapore. Came to your blog from Kongsi Resepi and I must say that I really enjoy looking at every recipe that you have posted in your blog and I love reading the posts that usually accompany the pictures.

    Nak ucapkan terima kasih kerana sudi mengongsi resepi-resepi yang sedap-sedap belaka terutama sekali untuk newbies like me!

    May Allah bless you for passing on your knowledge generously! =)

    ReplyDelete
  26. sya dah try kek pisang dj ni semalam...
    cume tak letak ovalette ngn horlicks..tp masih sedap dr kek pisang be4 yg sya pernah cuber...
    thanks dyang...

    ReplyDelete
  27. as salam

    kalau bab baking ni sya selalu confius pasal api atas & api bwh masa membakar tu... utk ke pisang ni, dj guna api apa ya masa membakar tu?

    ReplyDelete
  28. Salam DJ,

    few days back ogyep google around for a resepi kek pisang.. Nak try yang something different konon.. So, came accross your abov recipe, a little bit different cos guna Horlicks. ogyep baked one & the cake turned out to be so good.. tqvm for sharing d recipe..

    ogyep minta izin copy & paste d recipe untuk my next posting ya..

    Thank u so much.. LOL

    ReplyDelete
  29. wow....menjadi serupa mcm dlm gambar tq 4 sharing recipy

    ReplyDelete
  30. thanks for sharing the recipe

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih