Dah lama kuih ni duduk dlm folder. Baru teringat nak tayang. Masih ada lagi yg sedang menunggu giliran untuk dibuat tayangan amal. Nak cakap gaklah betapa sedapnya kuih lopes nih...anak2 pun suka makan. Meskipun ada termenderhaka sket kat resepi ni, tapi tetap menjadi dan tetap sedap...terima kasih kpd si empunya resepi, tulip77 dari dapur Myr. Siapa nama dia ni?? Pija eh??..DJ pun x pasti sgt...hehe. Apa2pun, terima kasih sekali lagi. Memang sedap!
Jom, layan resepinya...
Jom, layan resepinya...
Kuih Lopes
resepi : tulip77@myresipi.com
Bahan-bahan ( saiz sedang2 dpt 24ketul )
- 2 cawan beras pulut
- 2 cawan santan cair
- 1/2 cawan air pandan (dikisar)
- 1 st air kapur (tak letak)
- 1/2 sdt garam
- beberapa titik pewarna hijau (DJ letak pandan paste)
- kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
*** air gula ***
- 3 ketul gula melaka
- 5 sb gula
- 3 cawan air
- 1 helai daun pandan (DJ tambah)
Cara-cara
- Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
- Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
- Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
*** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.
Sungguh tak sangka anak2 dah mula reti nak makan kuih-muih...nanti nak buat lagi dan lagi...
mas suka kuih lopes...
ReplyDeletesedappnya...
lama dh tak buat...
cantik jerk bentuk lopis tu...
mulat2....
sedapnya kuih lopes ni..menariklah bentuknya..bertambah selera nak makan..leh buat ni..
ReplyDeletesedapnya kuih lopes ni lama dh tak buat hari tu dah masuk list dah resepi ni...nanti nk buat jugalah..haha semua nk buat tapi tak terbuat2 juga...hehe
ReplyDeletep/s:akak, nanti singgah umah ambil poskad ya..:)
ayu dapat jumpa time bulan posa jer....
ReplyDeletesedapnya kuih lopez dayang.....
sama la mas, lama xbuat. pulut ade, bila tah nak buat :P
ReplyDeleteNi abg i punya favourite...cantik je lopis tu bulat bulat...
ReplyDeleteuiks..punya panjang saya ngomen tak masuk rupanya.slalu kalau komen guna enpon tak send ler.aiskhh..
ReplyDeletekaka dayang, comel benor lopes kak dayang tu secomel orangnya..kan kan..mimpi2 la saya malam ni nampaknya..kiki
kak dayang nak tanya la. memang pulut ni berbau ke atau bergantung pada jenis beras ek? baru ni saya buat seri muka tu kuat sangat bau pulutnya tu even kukus ngan daun pandan.ada tips tak nak buang bau tu.trasa nak buat lopes sebab air gula lebih bubur som2 dulu ada lagi.
Assalamualaikum...
ReplyDeleteSaya suka makan kueh lopes
tapi saya tak reti buat kueh lopes.
hehehehe
Assalammualaikum dj
ReplyDeletewaaa,cun nya lopez(hihi ala2 jLo) dj
dap nya
Dayaaaanngggg...naaaakk, naaaakk...alahaiii meleleh2 airliur akak ni tau...most fav akak nih... selalu bulan pose jek rajin wat nih..hehehe
ReplyDeletesedappppp.. my peberet kuih nie... kalu mak zura dia akan buat 3 segi guna daun pisang.. mak je expert buat.. anaknyer ni x reti langsung.. huhu..
ReplyDeletennti leh cuba.. thanks kak dayang..
@Mas
ReplyDeletehehe..ni kes meroyan lama x mkn. x sangka lak anak2 pun sukee..mas buat ler nanti eh... :)
@Yatie
ReplyDeletemmg sedap sgt, yatie. lbh2 lg kan yatie terror buat kuih..lagilah berselera nk makan...hehe
@Nieza
ReplyDeletetu ler psl..list akak pun berderet2 tp x tau mane satu nk buat dulu...tp kan mmg sedaplah kuih lopes ni.
tq nieza...akak dh ambik. nanti publish sekali dgn yg lain...tq
@Citarasa Rinduan
ReplyDeletenk tunggu bulan pose mmg xleh nk sabar dah...tp bulan pose lah kuih ni laris kan...hehe
@StarAnise
ReplyDeletehari ni buat!...hehe
@izahdaut
ReplyDeletehehe..dah mimpi indah mlm td??...x abih2 nk puji org nih...kang pecah btl2 kang..hahaha...
akak x prasan lak pulut ni ade bau...setahu akak pulut ni bila dh masak, baunya bau santan dan daun pandan...tang mane lak baunya tu eh..mungkin bergantung pd jenis beras pulut tu kot...wallahualam...
bese, kalo nk buat pulut kuning la kan, sesetengah org rendam dulu beras tu semalaman bersama garam, kunyit dan asam keping...tp akak rendam tanpa asam keping. pas tu cuci bersih...gitu2 jer...
@Kak Sam
ReplyDeletew'salam...
mari2 kte belajar buat kuih lopes..mudah2an selps ni jadi pandai... :)
@Peri PiA
ReplyDeletew'salam...
hehe..ala2 jennifer lopez gitu kan...hahaha
@Ummi
ReplyDeleteakakkkk....kuih ni dah tinggal kenangan!... :D
tu ler psl..kene ade semangat nk melopes lbh2 kalo bukan time pose...hehe
@::Azura Rahman::
ReplyDeletea'ah yg tiga segi guna daun pisang tu lagilah berslera nk mkn kan...haihh..akak ni pun mls gak tau nk balut2 daun pisang..byk keje jadinya..tp makan naak...hehe
>Nazrah Bakery
ReplyDeletekuih lopez ni mmg sedaap!...nanti2 harus dibuat lg... :)