Tuesday, April 12, 2011

Crispy Onion Rings (my style)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Tiba2 rasa nak demam plak. Ni bukan demam kek eggless yer tp btl2 rasa nk demam. Dah musim agaknya. Harap2 tak berlarutan. Tapi demam kek eggless tetap ada kesinambungannya..kalau tak dari dapur sini, dari dapur sana sinun...heheh. 

Adehh...dah tak tau nk cakap dah ni...kita layan dulu crispy onion rings yg DJ buat pagi tadi utk si prince charming. Mmg fav dia nih. Si kakaknya tak reti mkn bawang besar stail gini. Jadi, tak adalah nk berebut-rebut. Selain snek ni, DJ sempat gaklah buat mi goreng sket. 

Oleh krn DJ msh menghadkan penggunaan telur kat rumah ni, maka, nak buat onion ring ni pun tak pakai telur. Buat batter yg ringkas tapi rangup. Ni nak bg tau sejujur2nya....onion ring ni tersangatlah rangup dan sentiasa rangup walaupun dah sejuk. Tp bawangnya tetap lembut la kan sb bila dah sejuk, ia akan jadi berair...dah mmg sifatnya..hehe...tapi tepungnya tetap rangup. Kalau bubuh telur pun ok, cuma rangupnya tak lama. Bila dah sejuk jer terus lemau. Apa2pun terpulang pd selera anak tekak masing2 kan. Janji happy....hihik.

Nampak tak DJ buat apa ni? Apa nama selaput putih transparent yg mcm berlendir sket ni??..DJ tak tau nak sebut apa. Yang nilah DJ sentiasa buang kalau tak nak bagi bawang ni rasa mcm kelat2 sket. Kalau tak nak buang pun tak apa.

Oklah, eh, panjang lak ceritanya....hehe. Jom semak resepi mudah ni....

Crispy Onion Rings
resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan :

  • Bawang Holland secukupnya (dipotong bulat)
  • 1 cawan tepung naik sendiri 
  • 3/4 cawan air sejuk dari peti ais
  • sedikit lada sulah
  • garam dan sedikit gula
Cara-cara :
  1. Satukan kesemua bahan kecuali bawang ke dalam mangkuk dan sebatikan. Kemudian simpan ke dalam peti sejuk selama 15-20 minit.
  2. Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam. Pastikan minyak cukup panas.
  3. Celupkan bawang ke dalam batter sejuk tadi dan gorenglah sehingga keemasan. Toskan.
  4. Hidangkan bersama sos cili. Sangat enak dimakan pada bila-bila masa sahaja.
***Jika adunan/batter kurang pekat, sila tambah tepung. 

25 comments:

  1. saya suke makan onion ring ni, tapi hubby tak reti, agak2 kalau anak2 suke ni leh la buat..tapi dalam kes ni, tepugn naik sendrik tu leh tukar gandum + baking powder ke kak dayang

    ReplyDelete
  2. @izahdaut

    takper, izah mkn sorang2...kalo nk berteman, panggil jer akak dn anak akak ni haa...hehe

    izah, elok guna SRF jer sb rasanya lbh sedap dan garing, rangup tp x keras. kalau nk guna tepung gandum + bp, rasa2 kena ltk sebijik telur dan mungkin kena campur dgn tepung jagung sket. Takut nanti jd x puas hati lak kan...apa2pun kalau nk cube boleh gak.

    ReplyDelete
  3. kalau gi A&W, mmg ni je ira order. untung gak kalau boleh buat sendiri

    ReplyDelete
  4. salam..same leee ada..tukar suka same suka yeee heee nak try yg mcm dj but pulak tampa telur...

    ReplyDelete
  5. wah2..dah ada resepi ziey suka nih...tq

    ReplyDelete
  6. cantik onion tu...saya suke tp klu nak buat saya sorang jer yg mkn last2 beli kat MD hehehe. pepon leh la cube bila tringin...

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum kak dayang.. sukanya tengok onion ring akk ni, nampak crispy betul.. wani nk tny, lepas batter tu chilled for 15-20 minutes, terus celup potongan bawang ke dalam batter semasa batter masih sejuk, mcm tu ke kak?

    nanti ada masa wani nk cuba, insyaAllah :)

    ReplyDelete
  8. mas tak pernah makan onion ring ni..
    rasanya macam bawang goreng ke kak...

    ReplyDelete
  9. @Wanieyra
    pertama kali akak rasa onion ring ni kat a&w lah..mmg sedaap!

    ReplyDelete
  10. @Sheila Shafeareen

    boleh2...suke kalo tukar2 ni...tp DJ nk lebih sket yer....heheh.

    sehati sejiwa plak kte ari ni kan...hehe

    ReplyDelete
  11. @ziey

    try ler ziey..mane tau kene dgn taste...hehe

    ReplyDelete
  12. @StarAnise

    xper, buat byk pun xper, leh jemput kte org semua...hehe

    selamat mencube yer... :)

    ReplyDelete
  13. @|| syazwaniadnan ||

    w'salam wani...

    InsyaAllah sedap dan krispi. cube dulu eh.
    batter tu mmg kene btl2 sejuk pastu terus celupkan bwg tu. Kalau batter x sejuk, nanti krispinya x lame... :)

    ReplyDelete
  14. @Mas

    mas penah mkn bwg besar digoreng x? mcm tulah rasanya...tp yg ni bubuh tepung..try ler dulu eh...buat 1/2 adunan utk sebijik bwg...

    ReplyDelete
  15. salam kak dayang,
    cantik onion ring akk...mulat2 aje

    ReplyDelete
  16. ala2 buat tempura jugaklah kan? nanti kjee nak try. kami selalu gi A&W kalau nak makan ni. Pasal 'selaput' kat bawang tu, hari tu Kjee tengok Chef Tyler Florence suruh buang selaput tu jugak. tak taw kenapa. so buang jer lah kan. thnx for the recipe.

    ReplyDelete
  17. Salam kenal2 dari kak cek...dah lama dok singgah blog dayang ni...cuma dulu as a silent reader...byk dah resepi kak cek cuba...tentunya kek lapis dayang...tq ...kongsi2 resepi...

    ReplyDelete
  18. Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

    ReplyDelete
  19. Assalammualaikum DJ
    belum pernah cuba crispy onion ring.nampak ringkas bahan2nya...boleh cuba..

    ReplyDelete
  20. Saya selalu nampak restoran thai hidangkan sotong goreng tepung guna cara ni. memang best. Gelembung besar dan garing

    ReplyDelete
  21. askum...kak dj sy selalu beli kat giant masa rehat t/hari...sedap cicah sos tp bila tgk resipi dr dj tue nk try buat lah...

    ReplyDelete
  22. salam.. minat ngn onion ring ni.. izin mintak resepi ye..

    ReplyDelete
  23. akak dj.. if tepung naik sendiri tukar tepung beras boleh ke?

    ReplyDelete
  24. @mrs

    tepung naik sendiri dgn tepung beras x sama hasilnya...tp boleh try dulu jika suka k

    ReplyDelete
  25. SUKA ONION RING...LEPAS NIE LEH CUBA LA BUAT SENDIRI

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih