Kek ni dikukus petang tadi. Dah lama sebenarnya nak kukus kek sebegini menggunakan resepi simpanan keluarga tapi oleh kerana malas nak memutar mentega dgn gula, DJ buat stail lain. Rugi plak kalau tak buat sb hawflake tu dah agak lama disimpan. Takut expired plak. Yang bestnya, kek ni tak menggunakan mentega, sebaliknya, minyak jagung. Alhamdulillah, menjadi. Sedap, wangi, lembut dan sedikit basah.
Kita jamu mata jelah dulu yer utk malam ni. Lain kali DJ akan tulis resepinya. Terima kasih sudi singgah ke DapurKu SaYang.
update : untuk resepinya, sila ke link DI SINI. tq
Tak sabarnya nak tunggu resepi...
ReplyDeleteTang kacak kek kitak tok...sik sabar juak nunggu rspi...
ReplyDeletecun la kek lapis ni akak....rasa mcm nak ngap jer ni...hehe
ReplyDeleteKek ni fav Mama Gee sekeluarga.Tiap2 Hari Raya mesti buat.....terasa nak buatlah pulak!
ReplyDeleteaok eh, tang nyaman jak rupa kek ktk kak dyg, nunggu recipe tok, mun dpt recipe, terus kmk polah tok.. hehehe
ReplyDeletepsst: ktk ada recipe kek lapis lumut ka kak? kmk ingin makan koh..
cantinyer kek nie dayang..cam sayang nak makan..tengok pun tau sedap..
ReplyDeletekak DJ, nak resepi..
ReplyDeletesalam akak DJ=)salam perkenalan...wah,cantiknye kek ni...secantik tuan empunye..hihih...i love ur blog n also dishes=)
ReplyDeletesalam..tak sabar nak tgk resipi..kot2 boleh cuba
ReplyDelete@Antan Bertingkah
ReplyDeletedah letak pun...sila ke link ni yer. tq.
http://dayangjack.blogspot.com/2011/01/kek-lapis-asam-manis-kukus-updated.html
@neena
ReplyDeletehehe..besa2 jak ya..kacak sikit jak...haha. anyway tq. resepi dah update dah.
@Nieza
ReplyDeletehaipp! Jangan ngap. Kang ilang gambo dr skrin kang...haha.
@Mama Gee
ReplyDeletebuat kak jgn x buat. nanti kempunan ye tak...hehe
@DeLancrettLurpak
ReplyDeletehehe...resepi simple jak ya. dah update pun. kmk tok jenis malas nk ngadun lamak2 sb ya molah stail cam tok jak. janji menjadi dan dpt mkn utk family. mun nak molah pakey merik ngn urang, kmk akan molah kacak2...hehe.
kek lapis lumut?? kek lumut adalah dlm blog tok. mun nak berlapis ya siklah kmk ada koh. klak kmk check lagik mun ada.
@KakAsma
ReplyDeletehehe...cantik ke? cam comot jek..hehe. anyway tq. kalau tak makan, rugi tau...hihik
@zawani
ReplyDeletew'salam. trm ksh sudi berkenalan dgn akak. hehe...mekar setaman hidung akak bl ade org puji2 nih...ahaks.
tqvm :)
@suri solehah
ReplyDeletew'salam..
InsyaAllah, boleh cube jika sudi. tq yer.
@yanie anuar
ReplyDeletedah update dear. sila ke link nya k. selamat mencube!
Hye Dayang, amat suka ur steam cake. terutamanya tu layer layer tu amat beauty. Nak tau asam manis senang terpisah drpd kek kah? Cos dulu yg i bua a/p steam habis, biar sejuk, mau serve, bila potong kek tu, terpisah pula. Ada sebabnya kah?
ReplyDeleteMasa steam cake, kena pakai api paling kecil tak? Sebab kawanku beritau i nak permukaan kek x kedut nak use api paling kecil. Betultak? Since i c ur layer layer cake steam punya really kemas o! Ada pa secret masa steam cake?
Masa pukul butter sama gula kena pakai speed tertinggi kah o speed sederhana? Pukul telur 1/1 pakai speed tertinggi juga kah? When gaul tepung pakai spatula o mesin?
Banyk lagi Q nak tanya but susah mau inginkan lagi! Atau Dayang boleh sharekan pa secret / step gaul adunan yg perlu diperhatikan?
Hehehe....loso lar ku! Hope can receive ur answer! TQ^^
Satu lagi, bila kukus mau pakai kertas aluminium tutup atas tin cake tak?
ReplyDeleteBila kukus kan ada byk wap, how Dayang settle matter ni? Cos wap air akan damage permukaan kek.
Then hw menghasilkan permukaan kek yg licin, kemas like Dayang buat tu?
Sekali lagi TQ^^
@佳佳
ReplyDeletehye...
tq sb sudi bertanya. hmm...ok, nanti i tulis satu entry ttg kek lapis steam ni step by step ye. sementara tu, u boleh rujuk ke link ni utk tip2 mengukus kek. thanks
http://dayangjack.blogspot.com/2009/09/macam-macam-hal-nak-cerita.html
vry tq dayang... i wait ur reply…………
ReplyDelete