Dah lama tak mengukus kek ni. Baunya yg wangi dan rasanya yg sedap lemak2 manis gitu membuatkan hati ni kembali bersemangat nak mengukusnya. Kek ni masuk list utk raya nanti tapi baru2 ni dyg tersinggah bbrp buah rumah yg menayangkan kek ni, kesabaran ni mmg tak dpt nak bertahan dah. Nak buat gak meskipun tak cukup pes pandan...redah jer...hehe. Resepi tetap maintain dgn resepi yg sama. Boleh klik di sini yer. Cuma, rasa2nya dyg terlebih letak tepung dan mentega kot..sb tu teksturnya berbeza sedikit. Apa2pun kek ni tetap sedaappp! ..sampai gak hajat di hati nk kukus kek. Lagipun, dh lm sgt tu...nak kena asah balik skil yg ada nih...hehe.
Kali ni kukus dgn loyang bulat. Biasa kukus kek dgn loyang 4 segi jer. Sebenarnya, malas nak selongkar loyang2 yg ada dlm kotak nun...bila lah agaknya yer??...hmmm...maybe 2-3 hari sebelum raya ler kot...huhu.
Kek ni sgt mudah nak membuatnya. Dyg rekemen sgt2lah kat semua pengunjung di sini. Kalau ada yg sudi utk mencuba resepi ni, silakanlah yer. Tak lupa juga kpd yg telah mencuba resepi ni, thanks a lot.
kak dayang..saya pun baru usha kek nih nak buat tuk raya..agak2 nye berapa lama tahan ye kak
ReplyDeletekalau buat 1-2 hr sblm raya, boleh bertahan dlm seminggu gitu. Akak cadangkan supaya izah simpan kek ni dlm peti sejuk. Balut dgn cling wrap, pastu balut lg dgn kertas foil. selamat mencube yer izah.
ReplyDeletesalam dayang hari tu tgk kat jepun kek nih..waaa ni dah balik mesia ya..akak pun teringin nak buat tuk raya..isshhh siap ada lagu raya lagik tuh..ermmm..best2
ReplyDeleteSalam Dayang..Sally mintak izin copy resepi ya..cadang nak buat raya ni..
ReplyDelete