Salam...
Untuk memenuhi permintaan salah seorang pembaca di sini, hmmm...dyg tak pastilah pulak yg mana satu eh..kalau tak silap tempoh hari ada yg meminta dyg utk menulis resepi sambal nasi lemak versi dyg sendiri. Sebenarnya resepi sambal tu dah ada di dalam rumah ni, bolehlah google yer. Kebetulan 2 hari lepas dyg dan anak2 berbuka puasa dgn nasi lemak, jadi sempat shoot sambalnya je lah...hehe. Yang ini adalah resepi sambal versi kedua dyg. Pun sedap dan menepati selera keluarga. Jika berminat, bolehlah cuba.
Kalau tengok bahan-bahannya, dyg tak menggunakan bawang putih, Nak tau kenapa??...kenalah cuba sendiri resepi ni...then barulah tau rasanya macam mana kan...hehe. Tapi InsyaAllah, sambal nasi lemak ni tak mengecewakan. Yang paling penting, kenalah pandai adjust penggunaan garam dan gula sb kedua-dua bahan ni lah penentu sedap dan tak sedapnya sambal.
Kalau tengok bahan-bahannya, dyg tak menggunakan bawang putih, Nak tau kenapa??...kenalah cuba sendiri resepi ni...then barulah tau rasanya macam mana kan...hehe. Tapi InsyaAllah, sambal nasi lemak ni tak mengecewakan. Yang paling penting, kenalah pandai adjust penggunaan garam dan gula sb kedua-dua bahan ni lah penentu sedap dan tak sedapnya sambal.
Sambal Nasi Lemak
Bahan-bahan : (4-6 orang makan)
- 3 biji bawang merah (kisar)
- 1/2 labu bawang besar (kisar)
- belacan bakar secukupnya(kisar)
- segenggam ikan bilis (dibersihkan)
- 3 senduk cili kering kisar (-/+)
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula melaka secukupnya
- 1/2 labu bawang besar (dihiris)
- Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan-bahan kisar diikuti cili kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan ikan bilis, garam dan gula melaka. Kacau lagi.
- Kemudian masukkan air asam jawa dan bawang besar. Apabila bawang sudah layu, bolehlah dipadamkan api. Angkat dan hidangkan.
***cili kering direbus terlebih dahulu sebelum dikisar. Biasanya dyg akan blend byk2 dan simpan di dlm bekas bertutup dan kemudian dimasukkan ke dlm fridge. Bila perlu, dyg akan keluarkan. Boleh bertahan sampai 2-3 minggu lamanya.
hmm.sambal,,,my hubby suka sgt.
ReplyDeletesedap!..tak letak bawnag putih mmg lagi sedap bg saya
ReplyDelete@Qaseh
ReplyDeletesambal nasik lemak ni bkn stkt org dewasa jer suke, tp bdk2 pun suke n dh pandai nak komen...hehe
@Sally
ReplyDeletesedap, InsyaAllah. :)
sgt sdp..sy da cb bt..bru jek siap msk..tp sy xletak air asam jawa, sbb xde kt umh ni..dh hbs..tkr ltk ngn asam keping..yg pasti mmg sdp hingga menjilat jari..papepn thanks kpd blogger ni..n3 yg menarik n resipi yg sdp..so good!!hehehe
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeletetrm ksh sudi mencube resepi ni yer...Alhamdulillah...
kalo ganti dgn asam keping pun tetap sedap...mekasih sekali lg.. :)
sdg mncr2 rsp smbl nasi lmk n jumpa di sini...menu sahur esok..
ReplyDeletenak share resepi ye..
ReplyDeleteSalam kak DJ, out of curiosity, ikan bills tu perlu digoreng dulu sebelum dimasukkan dlm sambal atau boleh dimasukkan mentah terus..?
ReplyDelete@Sha
ReplyDeletebilis tu dimasukkan terus. x perlu goreng. slmt mencube ye
@Anonymous
ReplyDeletesilakan ye. tq
Boleh tanya, tak perlu masukkan halia ke?
ReplyDeletekalo xletak belacan ok x rs nyer?? coz huby sy xmkn belacan...
ReplyDeletekalo xletak belacan ok x?
ReplyDeletesaya setuju degan dayang tak letak bawang putih tetapi saya rasa saya punya sambal lagi sedap hihi..dan lebih pedas dan ada cara supaya bila makan sambal agar tidak pedih perut.nak order silakanlah..tqvm tuan rumah. lihat foto ingat sambal tumis bilis saya..haha..
ReplyDeleteKak DJ, boleh tumpang tanya? Macam mana nak prepare cili kering kisar dan boleh Kak bagi tau sukatan kasar satu ‘senduk’ itu (dalam ml) ? Nak sangat cuba resipi ini.
ReplyDeletekene kisar sendiri lah kan baru sedap...
ReplyDeleteermm.,, x engkah bawang puteh nang nyaman..sigek juak bawu sambal ya sik kuat gilak mun x engkah bawang putih..mun sik kah, ngerabak jak bau kat jarik...huhuhu..nak camya nak..
ReplyDeletewah, mcm sedap je kak. :) inshaAllah akn dicuba. hehehe. thanks ya resepi nya ^^.
ReplyDeleteMlm ni saye nak masak
ReplyDeletedyg, ikan bilis tu takyah goreng dulu ye?
ReplyDelete@harada79
ReplyDeletea'ah...xyah goreng...tp kalau nk goreng pun boleh je..ikut suke :)
ada org bgtau blend cili ngn minyak skit lbh tahan lame ..btul ke?
ReplyDeletesaya sedang belajar memasak.Saya minta kebenaran nak share ye.
ReplyDeleteemm..mmg mknn kgmrn sy n husband ni.Insyallah nk try msk la....tq
ReplyDelete