Lauk udang....udang lagi. Masak pun sekejap je ni. Tapi3x.....rasanya btl2 mengancam!!! Nama je lada hitam dan add cili api sket tapi taklah pedas sangat. Budak-budak pun boleh makan.
Yang xda selera pun jadi berselera makan...cewahh, nak promote la ni...hehe. Nak resepi takkk??...
Udang Lada Hitam
bahan-bahan :
Udang Lada Hitam
bahan-bahan :
- 300 gm udang basah (digoreng/direbus separuh masak terlebih dahulu)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 1 sudu makan kicap pekat
- 1 sdt sos tiram
- 1 sdt sos cili
- 1 sudu makan kicap manis
- 1 sudu makan sos tomato
- 1 sdt serbuk lada hitam (kalau xda, guna biji lada hitam dan ditumbuk)
- 4-6 biji cili padi (diketuk)
- bahan-bahan hirisan : daun bawang, daun ketumbar, daun sup, cili benggala.
- Gaulkan udang bersama kicap pekat dan lada hitam. Perapkan selama 10 minit.
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali, tumis bawang putih hingga perang.
- Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, cili padi dan sedikit air. Biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan udang, bawang besar dan kicap manis. Kacau sebati. Akhir sekali masukkan bahan2 hirisan dan kacau lagi hingga wangi.
- Hidangkan setelah masak.
N A K !!!!!!!!!!!!!!!!! :)
ReplyDeletek.nor : dah agak dah...kompom k.nor terjah dulu...heheh
ReplyDeleteSeksi2 jer udang kak dayang nie... besau2 plak tue...
ReplyDeleteblogresipi : hehe...senyum sampai ke telinga....
ReplyDelete