Bahan-bahan (loyang saiz 8 inci)
- 1 ½ cawan tepung naik sendiri + 1 sdt soda bikarbonat (diayak bersama)
- 5 biji telur A (pada suhu bilik)
- 250 g buttercup (pada suhu bilik)
- 60 ml air panas
- 1/2 cawan susu cair
- 1 sudu besar coklat emulco
- 1 cawan gula halus
- 1 sdt esen vanilla
Cara-cara
- Sediakan loyang pembakar. Lengserkan dgn sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan ketuhar pd suhu 180C.
- Sediakan mangkuk mixer. Pukul telur sehingga kembang dan naik 2 kali ganda. Ketepikan.
- Dalam mangkuk berasingan, pukul mentega, gula dan susu cair sehingga putih dan sebati.
- Satukan langkah no 2 dan langkah no 3. Putar lagi sehingga rata. Masukkan air panas dan kacau lagi.
- Masukkan coklat emulco dan ratakan.
- Masukkan tepung yg tlh diayak dan gaul/putarkan hingga rata dgn kelajuan minima.
- Akhir sekali masukkan esen vanilla. Kacau lagi.
- Pastikan adunan kek sebati. Sendukkan sedikit adunan dan jatuhkan semula. Jika adunan jatuh berlipat2 maknanya adunan sudah sebati dan cukup bahan.
- Tuangkan adunan ke dlm loyang kek.
- Kacau adunan kek mengikut arah pusingan jam dgn menggunakan spatula (jgn cecah lantai loyang). Ini utk memastikan kek naik dgn cantik dan tidak merekah setelah masak.
- Bakar selama 30-40 minit (bergantung pd jenis oven). Setelah masak, biarkan 10 minit dlm oven dan keluarkan.
- Apabila kek sudah sejuk, hiaskanlah dgn topping/ganache kesukaan masing2. Untuk kek ini, dayang menggunakan 180g coklat masakan, 30g mentega dan 100 ml susu segar. Kesemua bahan dipanaskan dan dikacau sehingga pekat. Apabila sejuk, barulah dihiaskan pd kek dan ditabur dgn coklat urai.
No comments:
Post a Comment
komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih