Tuesday, January 17, 2012

Super Moist Eggless Chocolate Cake (SMECC)...again!


Dah byk kali gak buat kek kegemaran si Danial ni...mmg tak jemulah. Buat dua adunan penuh pun sekejap je habis. Mmg x dinafikan lagi betapa sedapnya kek ni. Sgt moist, mewah dgn rasa coklatnya dan tak x muak. Rasa mcm satu kepuasan bl melihat si anak2 menghabiskan satu demi satu kek ni. DJ??..hehe..mkn sepotong pun jadi la kan. Tengok anak2 makan pun dah kenyang. Tanya kat Danial " Danial suke tak kek ni??" Dia jawab "suke sgt, mommy, ade love love lagi, sayang mommy".... Mommy tersenyum lebar... ^___^

Dah ramai juga yg mencuba resepi ni. Alhamdulillah...rata-rata yg mengatakan kek ni mmg kena dgn citarasa. Penyediaannya amatlah mudah. Tak perlu menggunakan mixer. Tak perlu menggunakan telur. Orang yg berpantang pun boleh makan. Terima kasih kpd semuanya..yg tak jemu2 menggunakan resepi ni. Ambiklah resepi ni...salin atau kopipes dan kongsikan kpd yang sahabat2 yg lain. DJ sgt berbesar hati. 

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : 
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 cawan serbuk koko 
  • 4 sudu besar susu tepung
  • 2 1/2 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 2 cawan gula perang
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco - optional
  • 1/4 sudu kecil garam halus
  • 1 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 2 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati tetapi jangan terlalu lama.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit atau hingga cukup masak.  (suhu bergantung pada jenis oven masing-masing. Sila adjust sendiri ye) 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
Untuk adunan separuh, boleh rujuk pada resepi asalnya DI SINI.

35 comments:

  1. lama tie x singgah sini...sedapnyer kek tu..feberet hubby n anak2 nie..
    dayang mcmana yer nak bt jeruk limau utk acar(sorry lari topik lak)

    ReplyDelete
  2. salam..jika pakai tepung serbaguna..perlu tak tambah bikarbonat?..tqvm

    ReplyDelete
  3. waaaaaaaa...cantiknya. mcm nak sambut hari kekasih pulak..

    ReplyDelete
  4. dayang.. cantiknya kek dia...

    ReplyDelete
  5. Gorgeous cake..dah try flourless..kali ni nak try eggless pula..ambil resipi ya

    ReplyDelete
  6. kak dayg...klau xnk gne susu tepg...bole gnti dgn ape2 x?ataupon...bole x klau sy kurgkn sukatn susu tpg ...bnyk sngt..mhl...

    ReplyDelete
  7. Assalam kak,kek nih mmg dah byk kali sgt dah wat,mmg sedap sungguh kak,sy ritu wat jual versi cup cake kak,time kasih byk ya kak sbb sudi berkongsi resepi kek yg mmg best n menepati citarasa kami sekeluarga..

    ReplyDelete
  8. salam dj...akak rasa rcp ni yg paling sedap antara kek coklat yg lain...moist sangat..dah selalu buat tp masih tak hafal rcp lagi...huhu

    ReplyDelete
  9. @haniQaseh

    mekasih ye sudi menjengah. xpe asalkan x lupe...hehe

    jeruk limau??..hehe..nanti dayang share resepinya k. nk kene tunggu limau tu masak kekuningan dulu...hehe

    ReplyDelete
  10. @Raudhah

    w'salam...

    serbuk bikarbonat tu bertujuan utk menjadikan tekstur kek berongga. kalau x letak, xpe. cume tekstur kek jd padat je la. setahu dayang, tepung serbaguna x efek ape2. Boleh je kalau nk bubuh atau x SB tu. tq :)

    ReplyDelete
  11. @Salmi Khairil

    tqqqqq...bese2 je ni...dah x tau nk hias ngn ape kan..hehe

    ReplyDelete
  12. @Sally Rashid

    hahaha...si doter pun ckp benda yg sama. mcm nk sambut valentine je, mami...hehehe..kebetulan je tu..

    ReplyDelete
  13. @HIDAYAH_MUTIARAKU

    boleh je. x letak pun xpe, cume add sket 2 sb tepung biase je la k. atau nk bubuh tepung nestum atau serbuk holik pun boleh dek oii...hehe

    ReplyDelete
  14. @Zaliedana
    Alhamdulillah..mekasih byk2 ye sb x jemu2 cube resepi ni. akak pun nk jual gak kek ni dlm versi cup atas permintaan anak2. cume x sampai seru je ni lagi..mane taknya, bila buat je, licin...mmg xdan nk jual2 dah..hahaha

    ReplyDelete
  15. @faiz
    ye ke?...Alhamdulillah..syukur.. mmg DJ x menyangka resepi ni dpt sambutan yg menggalakkan. thanks a lot... :)

    ReplyDelete
  16. hamboihhhhh kak DJ, love is in the air nampaknya ya. bagai dipanggey-panggey utk mencapai, hurmmm sedap.

    ReplyDelete
  17. penuh dengan kalimah cinta ni..

    ReplyDelete
  18. kak...kalau gantikan gula perang dengan gula icing boleh x??? sbb i penah gune utk bwat butter cake, gantikan gula castor dgn gula icing...tekstur sme jer, n rase pun sme jer...utk kek coklat xpenah pulak buat...agak2 ade efek x utk kek 2???

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum,

    Cantiknya kek awak ni...
    Boleh buka kedai kek....
    Ada ambil tempahan ke??????

    ReplyDelete
  20. @AbbotCottage

    hehehe...lps akak upload pic ni kan baru prasan love2 tu tlh memeriahkan kek yg itam itu...heheh

    ReplyDelete
  21. @Anonymous
    boleh je guna gula icing tu sb akak pun slalu gak guna kalau dh kehabisan gula kastor atau gula perang. kek ttp sedap.

    ReplyDelete
  22. @Siti_btp

    w'salam..

    Alhamdulillah..mekasih byk2 ye...
    mudah2an dimakbulkan suatu hari nanti...amin2...
    buat masa ni belum start ambik tempahan lagi...sb msh bz dgn hal2 lain... :)

    ReplyDelete
  23. air liurku menitis. mengapakah ini?

    ReplyDelete
  24. salam kak dayang, sy dh cuba kek ni..memang sedap...melt in your mouth..good for kids..

    ReplyDelete
  25. dah 7 hari 7 malam duk belek resepi kek dayang nih...apa apa pun mesti bagi jadi buatnya sehari dua ni..dayang..akak amik resepi yer...

    ReplyDelete
  26. salam kenal kak dayang...

    kayrul dah cuba buat kek nie, memang sedap sayang dan moist tersangat2...memang berbaloi cuba buat. Yang paling penting tak guna mixer dan telur..

    buat hari tue bawa balik kampung, semua orang puji sedap dan siap minta resepi lagi. Minta izin copy resepi ye kak..

    ReplyDelete
  27. mmg senang buat kek ni..sy pun dah 2 kali buat..mmg resepi yg sedap kak DJ..cume sy nak tanye la..kenape kek sy x naik yer?..die seakan mendap..
    tapi rase mmg terbaekkk

    ReplyDelete
  28. askum kak dayang,

    nak tny napa ms bakar, kek saya naik tinggi dan merekah?
    tapi yg penting, resepi nie jadi pilihan bila nak mkn kek.
    kena cuba sampai jadi cantik,lenkali buat versi cupkek lg..

    ReplyDelete
  29. @sitiebby
    w'salam...

    kek ni mmg agak merekah sket kalau dibakar. tp bergantung juga dgn jenis oven dan kepanasan suhu masing2...guna suhu yg sederhana dah tambah masa sket kalau xnk ia merekah ye...
    mekasih sudi mencube... :)

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih