Friday, October 07, 2011

Kek Lapis Evergreen (versi bakar)




Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Tiba-tiba terajin plak nk membakar kek lapis. Biasa buat yg kukus je. Agaknya musim dah tiba kot. Lagipun dah lama tak buat yg versi bakar ni kan. Sesekali tangan ni nak kena asah gak biarpun x berapa gemar sgt nak melapis kek2 bakar...bukan kepakaranku actually...haha...

Kali ni DJ nak kongsikan satu resepi kek yg sungguh sedap. Sebelum ni SIL-2-b ada buatkan kek ni utk DJ. Dah habis pun. Oleh krn DJ mmg penggemar kek perisa pandan ni, DJ buatkan sekali lagi. Kalau rajin nanti, DJ akan buat yg versi kukus plak. Sedap tau kek ni tetapi kalau ikut resepi asalnya kek ni agak manis rasanya. DJ dah kurangkan sukatan gula dan susu pekat mengikut citarasa DJ. Actually kek2 lapis Srwk ni mmg kebanyakannya manis2 belaka supaya dpt disimpan lbh lama. Lagi manis kek tu lagi lama ia dpt bertahan. Tetapi kalau sekadar nk buat makan2 atau hidangan para tetamu (dan bukannya disimpan utk jangka masa yg panjang), bolehlah dikurangkan sukatan gulanya ye... manis woo...boleh dpt kencing manis woo.... :)

Ok jom kita semak resepinya...esok InsyaAllah DJ akan share satu lagi resepi kek lapis Srwk versi bakar.

KEK LAPIS EVERGREEN (versi bakar)
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : Loyang 8" x 8"
  • 10 biji telur gred A
  • 450 g  mentega berkualiti tinggi 
  • 200 g tepung hongkong/gandum
  • 100 g serbuk horlicks
  • 160 g gula halus (sudah dikurangkan)
  • 1 botol kecil pandan paste
  • 1 sudu besar ovallette
  • 340 g susu pekat manis
  • 1 tin kecil serikaya
  • 100 g serbuk santan
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara -cara :
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang. (high speed)
  2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim. Kemudian masukkan serbuk santan dan putar lagi hingga sebati.
  3. Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
  4. Setelah itu masukkan serikaya, pes pandan dan horlicks. Gaul-gaulkan sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung dan esen vanilla. Kacau hingga betul-betul sebati.
  6. Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan sedikit adunan dan ratakan (anggaran 5 sudu makan). 
  7. Bakar lapisan pertama sehingga bertukar warna keperangan (dengan menggunakan api atas). Ulangi proses hingga habis.
  8. Untuk lapisan terakhir, bakar sekejap dengan menggunakan api atas sehingga keperangan dan barulah dipasangkan api bawah selama 10 minit. 
  9. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
  10. Cara-cara menyimpan kek : alaskan dengan kertas serap minyak, balutkan dengan cling wrap dan simpan dalam bekas yg bersesuaian. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk. 

Contoh serbuk horlicks yang biasa digunakan dalam pembuatan kek-kek lapis. Gambar ehsan dari Google.



30 comments:

  1. Dayang, cantiknya kek, rajinnya melapis..bestnya kalau dpt rasa kek2 lapis dayang nii..;)

    ReplyDelete
  2. @Sofea
    Alhamdulillah...mekasih ye sudi tinggalkan jejak. Kek ni antara yg terbaik pd pendapat dyglah...

    hehe...InsyaAllah, boleh tempah bl dah tiba masanya nanti ;)

    ReplyDelete
  3. DJ,
    Setuju, dalam byk2 kek lapis, lapis pandan ni lah yg paling sedap walaupun nampak simple! Nanti Along nak cuba versi DJ one day nanti.

    ReplyDelete
  4. kalaulah dpt rasa ckit kek yg dyang buat...huhu..takut nk try..telur tu bnyak tul...:)

    ReplyDelete
  5. assalam DJ...ima pernah wat kek lapis evergreen ni..memang sedap sgt...tapi dah lupa ambik kt mana resepi tu...nak mintak izin lah nak ambik resepi DJ ni...nak cuba versi DJ plk bila ada kesempatan nanti...

    ReplyDelete
  6. rajinnya dayang...saya simpan resepi je lagi kek ni..hehehhe..tak tau bila nak melapis..huhuhu

    ReplyDelete
  7. Dayang, nak tanye kaya tin kecik brape gram dan paste pandan tu brape ml? Tingin nak buat, kecur nengok pix dayang :)

    -UmmAmir-

    ReplyDelete
  8. @HomeKreation

    tq along...mmg sedap sgt kek ni...rugilah kalau x try at least once...

    bole je along...silakan ye. happy baking! :)

    ReplyDelete
  9. @faieza aaroonf

    buatlah 1/2 adunan, jd xlah byk sgt penggunaan telur...hehe.

    ReplyDelete
  10. @ima

    w'salam ima...

    resepi kek evergreen ni lbh kurang sama je. rasa pun tetap sama. cuma dr segi teksturnya mungkin ade beza sket sb ade ovallete.

    ReplyDelete
  11. @Anonymous

    x ingatlah brp gram sb dah terbuang tin tu. kalau x silap ari tu beli yg cap Nona. tin yg paling kecik. atau susah2, beli yg dlm bekas plastik tu je yg bese dijual dgn roti sandwich tu ler..samada perisa pandan atau yg ori... :)

    ReplyDelete
  12. salam dayang....cantiknya kek lapis nih...lieza ni tahu makan jer..buatnya tidak...bertahun dok kat sarawak tp masih belum try buat..hukhukhuk..

    ReplyDelete
  13. wah, yang ni yang 10 biji ek...kelak mok try lah...selama tok pakei nok 24 bijik kuning telur ya...nok tok nampak moist... :)

    ReplyDelete
  14. Salam Dj.

    1st time tinggal komen kat sini. Selalu jadi SR jer. Berkenan sungguh tengok kek Dj tu. Saya Copy resepi yerr. Nak tanya sikit, mentega berkualiti tinggi tu pakai jenama apa yer??? :)

    ReplyDelete
  15. salam DJ - sgt teruja bila nak buat tak tahu la...Insya ALLAH.nampak sgt menarik cake ni pasti sedap kan

    ReplyDelete
  16. @Ezadlieza

    w'salam...

    dok srwk kat mana ye? Kuching eh?..xpe, nanti bl dh ready, cube2 ler buat kek lapis utk org yg tersayang...hehe

    ReplyDelete
  17. @Sunah Sakura

    aok, nok tok makey 10 bijik jak. yg 24 bijik kuning telur ya resepi dolok2..ney alah org nk meli byk ya gilak...telur kinek dh mahal bah. Lagikpun resepi tok dari segi rasa sama jak dgn yg 24 bijik ya. hehe

    ReplyDelete
  18. @Shikin

    w'salam...
    mekasih ye jd SR DJ. skrg x lagi dah kan..hehe. jgn segan2 utk meninggalkan komen ye... ;)

    mentega berkualiti yg biasa DJ pakai ialah jenama SCS. Butter jenama Anchor pun sedap. Tp kdg2 kalau utk mkn diri sendiri, DJ guna butterlite je. Buttercup x gemar sgt, sb kek jd kurang lembab.

    ReplyDelete
  19. @lina

    w'salam Lina..

    lm x kte x borak2 kan..hehe. miss u la...

    kek ni mmg sedap sgt2...rasa pun ade iras2 kek lumut. try ler buat...jgn malas2...hehe

    ReplyDelete
  20. DJ,
    what temperature you use to grill the layers?

    ReplyDelete
  21. Ass.wr.wb Salam kenal Dayang. mau tanya, bahan horlick tuch berupa apa? Saya dari Indonesia, apakah sama dengan maizena? dan 1 tin serikaya tu berapa gram? shoush

    ReplyDelete
  22. Salam Dayang,
    the reason I tanye qty kaya and pandan paste tu sebab i live outside msia, so kaya takde jual and kena wat sndri huhu. anyways, i letak 170g and the cake turned out fab. my 1st try wat kek lapis menjadi. tqvm for sharing :)

    -Umm Amir-

    ReplyDelete
  23. Assalam dayang,
    I mmg suke singgah kat sini mmg best macm2 ada kt cni. Semperna aidil adha ni i igt nk bt la kek lapis evergreen ni. My hb's fav kek lapis. Bt i nk tnya serikaya botol kecil yg mana satu u pakai? tq

    ReplyDelete
  24. @Shal
    w'salam....

    i guna serikaya tin kecil cap Nona kalau x silap 170g. kalau nk guna tin bsr pun boleh gak tp ikutlah citarasa sendiri ye byk mana nk guna. 1/2 tin pun boleh. tp i mmg biasa guna tin yg paling kecik je.

    selamat mencube dan slmt hr raya aidil adha buat Shal sekeluarga. :)

    ReplyDelete
  25. @delia
    u can use either 170C or 180C. mine is 170C.

    ReplyDelete
  26. @nelly
    w'salam..
    ya salam kenal. maaf terlambat reply.

    horlicks is a nutritional drink made from wheat, malted barley and milk. Biasa digunakan dalam adunan kek lapis. memang berbeza dengan maizena ya. nanti saya akan upload gambarnya.

    serikaya boleh guna dalam 170-200g. selamat mencuba! :) tq

    ReplyDelete
  27. @Anonymous

    u're welcome...

    Tq 4 trying. mmg biase i guna serikaya dlm 170g atau 180g. lebih sket pun xpe. kek tetap menjadi. thanks again. :)

    ReplyDelete
  28. Saya suka blog ni,gambar2 kek Lapisnya sangat cantik, hasil kerja pemilik blog ni begitu teliti & kemas.
    Rin.

    ReplyDelete
  29. As'salam dj. sya mohon share ye

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih