Saturday, October 08, 2011

Kek Lapis Batik Kenyalang (versi bakar)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Sekali lagi tuan rumah menayangkan kek lapis. Jangan ada yg tersakit mata udah ler ye...hehe.

Dah lama sebenarnya nk buat kek ni. Cadangnya dari 3-4 tahun lepas. Baru tahun ni dpt merealisasikan impian nk melapis kek stail gini...isshh2..begitu lama kan ter'delay' (pinjam kata kak Nor Ganu sat...hehe). Mana taknya...DJ asyik fokus dgn kek kukus je. Cuma skrg ni lah tetiba rasa nk buat versi bakar plak. Sayang kalau resepi2 hanya disimpan buat pekasam je..nak buat apa..entah esok lusa kita mati...mana tau kan...ajal maut di tangan Tuhan. Selagi ada ilmu yg bermanafaat ni, baik kita kongsikan di samping dpt ganjarannya...InsyaAllah. 

Ok, berbalik cerita psl kek ni. Bg rakan2 yg kat Semenanjung ni lah, pernah tak lihat atau membeli kain batik Srwk?? Dia punya design lbh kurang sama mcm kek ni lah. Biasanya berwarna kemerahan. Tapi kan design kek ni sebenarnya tak menjadi sgt. Adalah tragedi time membuat kek ni...frust jugaklah. Next time nak buat lagi sampai puas hati. Dari segi rasa memang best sgt2. Lembut dan sedaaaappp! 

Jom kita semak resepinya. Sebelum tu nak bagi tau kek ni DJ buat 1/2 dp adunan asalnya ye sb tu lah lapisannya mcm tak cukup je...hehe.
Kalau berminat bolehlah mencuba resepi ni. 


Kek Lapis Batik Kenyalang
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
sumber lain : Bro. Rozzan@RSR

bahan-bahan : loyang 8" x 8" atau 9" x 9"
  • 10 biji telur A
  • 300 g tepung hongkong/gandum
  • 500 g mentega berkualiti tinggi 
  • 160 g gula kastor (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 340 g susu pekat manis
  • 150 g serbuk horlicks
  • 150 g jem strawberi
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • pewarna merah, kuning dan hijau
Cara-cara :
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang. 
  2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim. 
  3. Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
  4. Setelah itu masukkan jem dan horlicks. Putar sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung dan esen vanilla. Kacau hingga betul-betul sebati.
  6. Ambil 12 senduk lauk adunan dan ketepikan untuk dibuat 3 lapisan bawah dan 3 lapisan atas(1 lapis 2 senduk adunan). Lapisan ini dibiarkan kosong. Lebihan adunan tadi dibahagikan 3 bahagian diberi warna hijau, merah dan kuning. Kermudian dimasukkan ke dalam piping bag atau botol sos. (Atau terpulang mengikut citarasa anda untuk membahagikan adunannya. Boleh juga menggunakan warna-warna pilihan sendiri)
  7. Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan 2 senduk adunan kosong tadi ke dalam loyang dan bakar/grill hingga masak keperangan dengan menggunakan api atas. Ulangi proses hingga 3 lapisan.
  8. Kemudian, paipkan adunan merah, hijau dan kuning secara berselang seli dan menyerong hingga menutupi ruang lapisan bawah. Grill/bakar lagi hingga masak. Kemudian paipkan semula adunan tadi secara menyerong tetapi bertentangan dan setelah itu dibakar lagi hingga masak. Ulangi proses hingga habis. (boleh tengok step ini DI SINI atau DI SINI)
  9. Untuk lapisan atas, bakar/grill lebihan adunan kosong (6 senduk tadi) sebanyak 3 lapisan(1 lapis=2 senduk) seperti lapisan bawah. Setelah masak keperangan, bakar lagi 10 minit dengan menggunakan api bawah. (suhu mengikut jenis oven masing-masing)

Sedap dan moist!



32 comments:

  1. rajinnya dayang buat kek lapis..cantik sgt...

    ReplyDelete
  2. nk jgk.....blm mkn dh tau sedapppp!! heehee..cantik lah, pandai akak melapis..

    ReplyDelete
  3. @Ezadlieza

    masa ni jelah rajin...hehe. mekasih ye sudi tinggalkan komen. :)

    ReplyDelete
  4. Salam kenal...
    Saya selalu je BW dan menyinggah ke mana2 blog yg mempamirkan resepi yang menarik utk dikongsi.
    Lately, rasanya DJ dah mula rajin melapis dan keknya memang menawan hati.
    Mohon dikongsi resepinya ye.TQVM

    ReplyDelete
  5. @p!nkitchen

    hehe...tq2...Alhamdulillah...belum tajam lg skill ni sb dh berkurun2 lamanya x buat kek lapis bakar...hehe

    ReplyDelete
  6. cantiknya!! Nak makan pun sayang ni Dayang oiii!

    ReplyDelete
  7. Salam Dj mmg cantik halus aje lapisan tu akk bekenan kat corak kek ni..mcm kain serawak....kek pun npk lembab..beginilah sdp..kek ni perasa apa Dj...moga cita2 nak biz kek lapis tecapai...

    ReplyDelete
  8. assalam dj, cantiknya lapisan tersusun halus, akk pun ada kain batik gitu hehehe

    ReplyDelete
  9. dayang tak le sakit mata, tapi risau mata saya dah jadi belang2 ni. Rajin...rajin betul le tuan dapur ni

    ReplyDelete
  10. cantiknya kek lapis..
    rajinn betoi kak dayang ni...

    ReplyDelete
  11. @Junie Octovian
    Salam kenal....

    trm ksh ye sudi singgah ke sini. mmg btl tu, DJ br bersemangat nk buat kek lapis versi bakar. n thanks 4 the compliment. sudi2kanlah mencube resepi2 di sini ye. tqvm.

    ReplyDelete
  12. @Kjee

    hehe...tq kak. tp sayang pulak kalau x dimakan...yalah dah penat2 buat kan... :D

    ReplyDelete
  13. Kak Dayang,mula tuh pikir gak camnerlah kak dayang lapis kek nih,cantik sgt n camner leh dpt corak camnih,bila tgk bro roz faham la cikit2,tapi kalo sy wat xtau lah menjadi ke idak..Cantik sgt akak wat..

    ReplyDelete
  14. As'salam Dayang

    memang cantik dah kek ni, tengok macam susah tapi bila baca 2-3 kali macam boleh. tak tahu nak kata apa dah..suka sangat2. nak buat jer belum tahu bila. kot2 seru kata esok..esok lah buat. kalau 2 minggu tunggu lah pulak..hahaha.

    k.ct nak tanya gak ni.. Dayang buat 1/2 adunan tu guna loyang berapa inci. 6 inci gak ker..?

    ReplyDelete
  15. Eiii..bila la dapat melapis kek ni..semuanya dah pakar melapis..tinggal saya sorang je belum pakar...emmm..

    ReplyDelete
  16. salam DJ..wah!!! rajinnya buat kek lapis ni, cantik! zana pun dah lama nak mencubanya..tp bila tengok Dj buat terasa berkobar2 lak nak menbuatnya, ade resepi tu.. simpan ajer :p hehehe.. tp x tau bilalah nak mulakan.. :)

    ReplyDelete
  17. @Sheila Shafeareen

    w'salam...

    sori kak lmbt reply. line internet ni agak kebengongan. ms kte free, dia x ok, ms kte x free dia ok plak...sabau jelah...

    kek ni mmg sedap kak...rasa jem pun ade, holicks pun ye...mmg bestlah....agak2 bl nk try tu??...hehe

    amin2...mekasih ats doa akak tu ye. semoga termakbul...InsyaAllah....hehe

    ReplyDelete
  18. @EmbunRosaliza

    w'salam k. liza..

    lm x borak kan kak...DJ pun jarang BW skrg ni sejak line x ok. hrp2 akak n famili sht2 belaka.
    ooo..ade eh kain tuu...cantik kan?...hehe

    ReplyDelete
  19. @Kak Sam
    wuishhh! belang2 bahaya tuuu...hehe.

    xde ler rajin sgt...masa ni je mood ok...entah esok lusa x ok plak kan...hehe. tp hrp2 ok memanjang... :D

    ReplyDelete
  20. @Mas

    hehe..tq mas...nanti sudi2lah try eh...mmg sedap tau :)

    ReplyDelete
  21. @Zaliedana
    tu ler psl..akak pun dulu2 mmg x reti gak nk melapis stail gini tp bl dah bljr sikit2 tu Alhamdulillah..bolehlah...heheh

    ReplyDelete
  22. @CT Delima

    w'salam kak...

    mekasih byk2. InsyaAllah..akak bole buat ni. taklah serumit buat kek lapis yg berbalas2 tu...mau 2-3 hari baru siap...heheh.

    kek ni dyg mmg buat 1/2 adunan je. guna loyang 6 inci. mmg sesuailah. :)

    ReplyDelete
  23. @rahel
    mulakan dari sekarang..InsyaAllah boleh jd pakar satu hari nanti.
    ehem2...kte ni pun belum pakar lg...hehe

    ReplyDelete
  24. @Zana~Sweet Rose

    w'salam zana..

    DJ ni pun dh lama gak x buat kek lapis bakar ni...mmg rs kekok sket sb dh lm x melapis..

    xpe2...kdg2 tu ape yg dikongsikan boleh jd pembakar semangat kpd semua org...semoga zana dpt teruskan karya ye...
    All the best!! :)

    ReplyDelete
  25. Assallamualaikum kak DJ..
    Masyallah...Kek akak.. Pengsan Nadz tgk kak oiiiii.. Cantikkkkk sangat! Rajinnya akak.. Nak rasa kak Dayang:))

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum akak..
    cantiiknya kek nie akak... terpikat diana tgk

    ReplyDelete
  27. @Naz / Nadz COSK

    w'salam Nadz...

    adehh! jgn pengsan dulu...buat kek ni dulu..peh tu nk pengsan, pengsanlah...hahaha

    ReplyDelete
  28. @Diana @ Melley Mey

    w'salam...

    thanks diana. tp kan kalau diana buat lagi lbh mengancam...hehe

    ReplyDelete
  29. Cantiknya rupa semua kek lapis d blog DJ ni, I really enjoy looking at it! Would love to try out some of those recipes.
    You did a really great job!

    ReplyDelete
  30. senduk macam ney di pakey kitak kah?

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih