Kalau makan kerepek jagung ni gerenti takleh brenti dibuatnya...my hubby suka sgt mengadap benda ni. Anak2 apatah lagi...dok mengunyah jelah kerja dia org sampai ada yg tersakit gigi. Buat 4 balang besar pun tak cukup. Mmg tak ada can lah nk hidang pd tetamu...hehe.
Nak buat kerepek rangup ni senang je. Walaupun dimasak dgn dua kaedah iaitu menggoreng dan bakar, namun, taklah mengambil masa yg begitu lama. Hasilnya mmg best! Sangat sesuailah dihidang pd hari lebaran atau bila2 masa shj.
Jom kita cuba resepi mudah ni...
Cornflake Madu Pedas Rangup
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 1 bungkus cornflake
- 1 bungkus roasted peanut (boleh juga menggunakan kacang tanah kopek yang dipanggang/goreng sendiri)
- 6 biji bawang merah (ditumbuk)
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
- sedikit cili giling/cili kisar
- madu secukupnya
- sedikit garam
- 100 g mentega +/-
Cara-cara :
- Cairkan mentega di dalam kuali besar. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga garing. Kemudian masukkan cili giling/cili kisar secukupnya. Tumis lagi hingga garing.
- Masukkan madu dan sedikit garam. Kacau sebati.
- Masukkan kacang tanah dan kacau lagi. Akhir sekali masukkan cornflake. Gaul-gaulkan hingga rata.
- Jika kurang manis atau minyak, tambahkan mentega dan madu. Gorenglah hingga garing keemasan. Tutupkan api.
- Sementara itu, panaskan oven pada suhu 170C-180C.
- Sediakan dulang pembakar, taburkan cornflake tadi di atasnya. Ratakan. Kemudian bakarlah selama 5-7 minit atau sehingga garing keemasan. Jangan sampai hangus. Keluarkan dari oven, dan sejukkan sebentar sebelum disimpan di dalam balang.
- Kaedah bakar akan menjadikan cornflake ini semakin rangup dan bertahan lama. Selamat mencuba!
Salam dayang , wah cornflake pun boleh jadi tidbit yang sedap ya .kreatif sungguh
ReplyDeleteAssalam Dayang,
ReplyDeleteCMPDR tu sudahlah bermadu, pedas & rangup... memang cukup rasa, memang tak cukup makan sekali, kenalah sedia berbalang-balang sebagai bahan kudap-kudapan! sedappppp....
wohhh sedap tuu.. kalau 4 blang pun tak cukup. kadang2 madu kena cukupkan kak untuk elok je rangup tu. agak2 brapa banyak madu tu kak dayang?ke ikut tekak je
ReplyDelete@Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek
ReplyDeletew'salam,
trm ksh ye sudi memberikan komen. dh m'jd kebiasaan dyg kalau ade baki atau terbeli cornflake ni dyg pasti buat cara gini supaya cepat habis atau x membazir. yalah, bdk2 kan bknnya gemar sgt mkn cornflake buh susu. cocoa crunch xpe...hehe.
@Amie
ReplyDeletew'salam...
haha...mmg btl tu. smlm hubby kata suruh buat lg nanti utk ganti yg dh habis tu. mmg x cukuplah 4 balang. kena buat lbh sket nanti. rasanya yg sedap dan rangup tu yg buat x tahan...hehe
@izahdaut
ReplyDeletemmg sedap sgt izah oii...madu tu kan akak main ikut tekak je. kalau x cukup rasa, boleh tambah lg. akak main tuang je...hehe. dlm anggaran 1/2 senduk plus2 kot.
salam kak DJ,
ReplyDeleteapa kabar?
salam Kak Dayang..baru semalam saya buat cornflakes madu manis tu..So hari ni boleh cuba resipi ni untuk lebihan cornflakes tu..versi untuk mak bapak budak plak...
ReplyDeletebest ni Dayang bolehg try nnti Thanks
ReplyDeletekak Dayang, sedap ni. Naz suka dan pernah makan tp nak buat tu yg malas.. Mintak 1/2 balang kak...
ReplyDeleteAssalam Dayang Thanks atas resepinya,akak dah cuba mmg best tak cukup sebalang hehhe
ReplyDeletewah..sedap dan menyelerakan...nnt Liza nk tryla..conflake pun ada lg ni..thanx yer bg resepi ni..
ReplyDeletesalam dayang,
ReplyDeletelooks really yummy and crunchy. thanks for the recipe.
Akak..sue firs time tgk ni...Nak try..nak try..thank's share resepi..Muahhhh...cayang akak..Heee
ReplyDelete@deeTha H
ReplyDeletew'salam Deetha...
Alhamdulillah sihat. hrp2 Deetha pun sht n ceria hendaknya ye. tq sudi singgah :)
@Sue @ Nenie
ReplyDeletew'salam ninie...
so. mcm mane?...dh buat ke belum??...hulurlah sebalang kat akak plak ye...hehe
@Chik Mimi
ReplyDeletethanks Chik Mimi...dah ckp dah...gerenti x cukup kan3...hahaha
@Naz
ReplyDeleteadehh...kat umah kte pun dh abih dah ni...berkali2 buat pun x cukup...letih mengunyah tp sedaaaappp!...hehe
@Liza
ReplyDeleteu're welcome....selamat mencube ye... :)
@ibundo
ReplyDeletew'salam...
thanks. Mmg sgt sedap n crunchy...selamat mencube ye... :)
@ibh
ReplyDeletesilakan ye sue...mmg x rugi...buat lbh2 sket tau...nanti pos kat akak sebalang... :P :D
Salam Dyg. Dah abis raya? Wah, sedap ni. Every yr Along dpt sebalang dari friend kat sini tapi thn ni dia tak buat pula. Thx for the recipe.
ReplyDeletesedapnya tgk cornflakes ni kak...nanti nak trylah:)
ReplyDeletesalam dj, sedap tu...nnti nk try lh..tq dear mmuahah!! ^_^ zila66
ReplyDelete