Tuesday, June 14, 2011

Kastard Jagung


Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Kembali bersiaran....mula2 nak ucap berbanyak2 trm ksh kpd semua yg tlh sudi berkunjung ke DapurKu SaYang dan juga kpd yg tak jemu2  meninggalkan jejak biarpun ada ketikanya DJ tak sempat hendak membalas komen yg diterima. Terima kasih sekali. Andalah pendorong dan pembakar semangatku utk terus dan terus menulis sampai bila2 selagi masih terdaya....

2-3 hari lepas DJ tak sempat nak update disebabkan kesibukan melampau. Cuti persekolahan dah pun habis. Semakinlah byk benda nak kena buat selain meluangkan masa bersama keluarga. Ditambahkan lagi dgn line internet yg agak slow ala2 kuye2 (broadband yg satu lagi tu ler...hehe), maka lagilah kurang bersemangat utk menulis entri. Tapi sekurang2nya pagi ni laju sket. Bolehlah update mana2 yg patut. 

Ok, kali ni nak share satu resepi yg dah agak lama tak buat. Biarpun puding yg biasa2 jer tapi nak jugak share dengan versi yg mengikut citarasa sendiri. Ermm...kalau rajinlah kan, bolehlah mencuba resepi ni. Sedap dan lemak2 manis rasanya. Boleh dibuat dlm satu loyang atau dibubuh ke dalam bekas2 kecik...comel gak tu. Kadang2 kalau rajin, DJ blend separuh dp jagung manis tu...pun sedap gak...sesekali makan memang menyelerakan!

Jom semak resepinya!

Resepi Kastard Jagung
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan santan
  • 1 1/2 cawan air
  • 3/4 cawan gula pasir (-/+)
  • 1 tin jagung manis (creamy) 
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • secubit garam
  • 1 sudu besar mentega/marjerin
Cara-cara :
  1. Satukan susu cair, tepung kastard, santan, air, gula pasir dan garam di dalam periuk. Kacau sehingga larut. 
  2. Kemudian masukkan jagung manis dan kacau lagi. Letakkan periuk tadi di atas dapur dan jerang dengan api perlahan. Kacau lagi tanpa henti. 
  3. Apabila sudah hampir pekat, masukkan mentega/marjerin dan kacau lagi hingga pekat, likat dan berkilat. 
  4. Tutupkan api. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan mentega atau bubuh dalam bekas yang bersesuaian.
  5. Sejukkan sebelum dipotong. 


21 comments:

  1. Assalamualaikum Dj
    mmg menarik je..lama jugak x teringak kat kuih ni..kuih jagung kasted ni mmg sdp..akk pun lama pulak x buat dan mkn.....tq dj bg ingatan hehehe
    suka pada bau kasted n jagung manis tu...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak dayang....
    lama dah mas tak makan puding jagung ni...
    terliurnya tengok...

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Dayang...

    Bila tgk kastard jagung ni, teringat pulak kat rumah ada satu tin jagung yang dah agak lama ...kena balik check tarikh ni.

    ReplyDelete
  4. salam kak dayang,
    fiza pernah buat puding jagung kastard dulu, tapi terlembik la... lain kali fiza nak try resepi kak dayang ni.

    ReplyDelete
  5. lama tak wat kastard jagung..petang ni boleh la wat..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum,
    Sedapnyaaaa kastard jagung, saya suka sangat...

    ReplyDelete
  7. salam kak dayang,

    nak try resepi kastard jagung kak dayang ni, tapi tak tahu 1 cawan = berapa gram? kak tolong dik ni....terima kasih

    ReplyDelete
  8. @Sheila Shafeareen
    w'salam kak..

    mmg dh lm x makan kastard ni kak...tu yg teringin sgt2...bl dh dpt buat sendiri, barulah puas hati...hehe

    ReplyDelete
  9. @Mas

    w'salam mas,

    sb terlalu rindulah akak nk buat...padahal boleh beli jer kat kedai kan...heheh

    ReplyDelete
  10. @Wanieyra
    w'salam...

    haa..cepat2 buat tu...kang nanti termimpi2 lak kan...hehe

    ReplyDelete
  11. @Naimatul Hafizah Nor Rodin

    w'salam..

    terlembik tu sb x cukup pekat kot..tp akak mmg suke puding lembik dr yg keras...hehe.

    xpe, nanti2 leh cube resepi ni yer... :)

    ReplyDelete
  12. >Nazrah Bakery

    selamat memuding yer... :)

    ReplyDelete
  13. @Wattie
    w'salam..

    mmg sedap kastard jagung ni...Alhamdulillah...habis licin... :)

    ReplyDelete
  14. @My Family

    w'salam...

    1 cawan tepung = 125g. boleh refer kat label Sukatan Imperial/Metrik. Semoga dpt membantu. tq :)

    ReplyDelete
  15. Salam kunjungan.. blog menarik.. singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  16. Assalammualaikum sys dj!

    cantik nya,nak sikit

    ReplyDelete
  17. Salam Dayang ... mengancam sungguh puding jagung ni. Hani nak tanya - satu tin jagung creamy tu berapa berat?

    ReplyDelete
  18. @Zuwairi Aiman
    trm ksh krn sudi berkunjung ke pondok buruk kami...hehe...nanti2 sy singgah yer...tq :)

    ReplyDelete
  19. @Peri PiA
    w'salam...

    hehe...dah habis ler dear... :)

    ReplyDelete
  20. @Hani in Canada

    w'salam hani..

    adehh...sorry lmbt reply...line b/band ni teruk sgt sampai xleh nk on9..huhu.

    ok2...1 tin jagung lbh kurang 425g kalo x silap...kiranya standard size ler tu kot...slmt mencube yer hani...tq

    ReplyDelete
  21. Liz dah cuba buat, sedap juga..dan liz juga share ur resepi utk tatapan teman blogger liz dan buat link to ur blog..boleh yer.Terima kasih dengan ilmu yang di share

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih