Thursday, June 16, 2011

Daging Kicap Berkerisik

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Pagi tadi hanya sempat upload gambar dan tulis resepi. Kira bernasib baiklah tu kan..adehh, sejak kembali menggunakan broadband no 1 ni mmg seksa sungguh rasanya. Nak on9 pun susah...hmm, kena tunggu tamat tempoh, baru boleh topup line satu lagi. Sabar je lah....

Hari ni DJ nk kongsikan satu lagi resepi daging kicap yg teramat2 sedap..pd pendapat DJ lah. Mmmg dah selalu sgt masak stail gini...tak jemu2 menambah...resepi pun sebenarnya dah ada dlm rumah ni tapi kan biasalah, terlebih rajin, DJ tulislah semula dengan versi baru dan sukatan baru. Apa2pun, mmg tak rugi dicuba, sedap sungguh!...kalau nak rasa lbh pedas lagi, bolehlah tambah serbuk cili atau cili kering atau lebihkan lada hitam. Kadang2 DJ tambah serbuk cili. Kadang2 tak letak serbuk kari melainkan ada di depan mata...hehe. Biasanya DJ tak miss buat daging kicap ni setiap kali time raya. Waduhh2...enak bangat!

Jom layan resepinya.... :)

Daging Kicap Berkerisik
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 kilo daging (dihiris nipis atau dipotong kiub)
  • 1-2 sudu besar biji lada hitam (ditumbuk kasar)
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • kicap manis/masin secukupnya
  • rempah 4 sekawan (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan cengkih)
  • 1-2 sudu makan serbuk kari daging (dibancuh dengan sedikit air) - optional
  • air asam jawa secukupnya
  • garam dan gula
  • 2-3 sudu makan kerisik
  • air secukupnya
bahan-bahan kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 7 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
Cara-cara :
  1. Satukan daging bersama kicap pekat, lada hitam dan separuh daripada bahan kisar. Gaul-gaulkan sebati dan peraplah selama 1 jam atau semalaman. 
  2. Sediakan minyak secukupnya di dalam periuk/kuali. Tumis bahan-bahan kisar dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian, masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daging yang sudah diperap tadi. Kacau sebati. Apabila sudah hampir kering, masukkan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
  4. Masukkan kicap manis/masin secukupnya, garam, gula kerisik dan air asam jawa. Kacau rata-rata.
  5. Setelah daging empuk serta kuahnya hampir pekat, tutuplah api. Biarkan ia merenih seketika.
  6. Hidangkan bersama nasi putih atau nasi beriani. 

19 comments:

  1. Salam dayang....

    WoW!...dah dpt idea nak masak apa hari ni...tak penah lagi masak daging kicap berkerisik...mesti sedap ni..tq share2 resepi....:)

    ReplyDelete
  2. morning kak dayang...
    tun tenggelam timbul je kat komen box ni.. huhu...
    mama tun bila masak gulai daging baru letak kerisik. xpenah lg try daging kicap letak kerisik. nnti nk try lah.

    ReplyDelete
  3. kak dayang....
    menawannnya tengok daging tu.....
    terliur dah ni...

    ReplyDelete
  4. Assalam kak dayang,sungguh pon hitam ku pandang menawan lah daging tuh,erm mmg nmpk sedap,nnti leh try,xpernah lagi letak kerisik nih.

    ReplyDelete
  5. DJ

    lehhhh pengsannnnnn tgk lauk daging ni..., shedapppp :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Dayang...
    Singgah dapur dayang pepagi nie.. waduss... mmg terliur betoi tengok menu daging kicap berkerisik tu... akak mmg selalu juga buat daging kicap nie.. tapi x pernah la.. pulak letak kerisik.. nanti boleh lah akak cuba mcm resepi dayang nie pulak.. masa akak dok kat sarawak dulu akak suke sangat makan daging prune masakan sarawak... tetiba teringat pulakk...

    ReplyDelete
  7. tq for sharing the recipe...sedapp...akak dah buat jap neh

    ReplyDelete
  8. @cik cek
    w'salam...

    daging kicap ni InsyaAllah sedap...selamat mencuba yer...tq sudi singgah.. :)

    ReplyDelete
  9. @Mas

    mas pun peminat masakan daging kan...haa..yg ni mas mesti sukee... :)

    ReplyDelete
  10. @Zaliedana
    ehehe...hitam itu menawan... :D

    nanti cube yer..mmg tak rugi... :)

    ReplyDelete
  11. @Nur Ede

    w'salam..

    wah! akak penah duk srwk erk...bila crita psl daging prune tu terus kecur liur dibuatnya...dh lm gak tak masak stail gitu...thanks 4 reminding me... :)

    yg ni tak kurang hebatnya...mmg sedap dan makan pun xleh nk brenti...nanti2 cube yer...tq

    ReplyDelete
  12. @Mak Qis
    u're welcome...aikk, dah buat dah...wahh! mabeles!...hehe thanks 4 trying... :)

    ReplyDelete
  13. @tun_telani
    afternoon dear...

    akak mmg suke kalo daging kicap letak kerisik utk tambah pekat dan sbg penyedap rasanya...nanti tun senang, boleh ler cube yer...tq :)

    ReplyDelete
  14. yuhuuuuuu.. anybody home? miss uuuuu :) nak daging sket!! sedapnyer :)

    ReplyDelete
  15. adoiii... terliurnya...
    tak leh tenung lama kang ada batal posa... hihi

    ReplyDelete
  16. @K.Nor

    yuhuuuu...i'm home!...hehe

    xde mood ler kak..line slow sgt ni...tension! fb pun xleh masuk...huhu

    daging ni mmg best!..meh la kak...mtk byk pun xper...hehe

    ReplyDelete
  17. @AZLITA AZIZ

    tenung waktu mlm...lama2 pun xper...haha

    ReplyDelete
  18. thanks dyang...dpt idea utk msak esok2...suke blog dyang ni...

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih