Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....
Dah minum petang ke belum??...kalau belum, jom kita minum teh dan makan kek velvet... :)
Kek ni dikukus malam tadi. Oleh kerana cara penyediaannya teramat senang, DJ pun buatlah 1/2 adunan dp resepi asalnya. Masih ingat lagi tak dgn kek Alunan Kasih yg femes itu? Nama dan tajuk hampir sama tapi teknik mengolahnya mmg jauh berbeza. DJ dah pernah buat kek Alunan Kasih. Kali ni nak cuba pulak resepi kak Fida dengan versi kukus. Hasilnya??....hehe. DJ tak dptlah nak bg penilaaian sepenuhnya yer. Sebabnya ialah, DJ telah menderhaka kpd resepi asalnya. Memang tak sah kalau tak derhaka biarpun sket jer...huhu. Minta ampuuunn byk2 yer kak Fida. Walau apa2pun, dah namanya kek velvet mesti la sedap kan. Bahan-bahan kek ni pun kalau tak silap lebih kurang sama jer dgn kek Kukus Hawflake kak Fida, cuma perlu tambah hawflakenya jer. Tapi yg paling penting, kek ni mudah, cepat dan sedap dimakan.Terima kasih yer kak Fida atas kesudian berkongsi resepi kek kukus yg sedap ni.
Kek ni (berdasarkan olahan resepinya) naik elok jer. Sangat gebu dan lembut!..mcm kek span pun ada gak tp sedikit lembab sb DJ campurkan dengan serikaya. Biarpun buat 1/2 adunan, tapi boleh tahan gak saiznya. Memang sesuailah dgn bilangan penghuni yg ada kat dlm rmh ni.
Kek ni dikukus malam tadi. Oleh kerana cara penyediaannya teramat senang, DJ pun buatlah 1/2 adunan dp resepi asalnya. Masih ingat lagi tak dgn kek Alunan Kasih yg femes itu? Nama dan tajuk hampir sama tapi teknik mengolahnya mmg jauh berbeza. DJ dah pernah buat kek Alunan Kasih. Kali ni nak cuba pulak resepi kak Fida dengan versi kukus. Hasilnya??....hehe. DJ tak dptlah nak bg penilaaian sepenuhnya yer. Sebabnya ialah, DJ telah menderhaka kpd resepi asalnya. Memang tak sah kalau tak derhaka biarpun sket jer...huhu. Minta ampuuunn byk2 yer kak Fida. Walau apa2pun, dah namanya kek velvet mesti la sedap kan. Bahan-bahan kek ni pun kalau tak silap lebih kurang sama jer dgn kek Kukus Hawflake kak Fida, cuma perlu tambah hawflakenya jer. Tapi yg paling penting, kek ni mudah, cepat dan sedap dimakan.Terima kasih yer kak Fida atas kesudian berkongsi resepi kek kukus yg sedap ni.
Kek ni (berdasarkan olahan resepinya) naik elok jer. Sangat gebu dan lembut!..mcm kek span pun ada gak tp sedikit lembab sb DJ campurkan dengan serikaya. Biarpun buat 1/2 adunan, tapi boleh tahan gak saiznya. Memang sesuailah dgn bilangan penghuni yg ada kat dlm rmh ni.
Untuk lapisannya...DJ tak lapis dgn serbuk koko. Sebaliknya, DJ taburkan dengan serbuk milo jer. Jadi tak ada masalah lah kalau terlebih letak ker apa ker...rasa pahit pun tak ada....ermm...mmg best!
Mari kita semak resepinya di sini. TQ kak Fida.
Mari kita semak resepinya di sini. TQ kak Fida.
Kek Velvet Ombak Beralun (Kukus)
Resepi : Kak Fida@myr
Sumber : DaYangJack@DapurKu SaYang
Bahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 10x7x3 )
- 5 biji telur - A yg sejuk dr peti ais
- 1 cawan gula halus
- 2 cawan tepung gandum - ayak
- 1 sk baking powder
- 1 sb ovallete
- 1/2 sk garam
- 1 sk esen vanilla
- 1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat = (150g)
- 10 sb mentega cair (100g)
- pewarna oren,hijau,kuning dan merah atau warna2 pilihan ikut suka
- Secukup serbuk koko
Cara-cara :
- Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris sekeliling.
- Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan pewarna dan pukul hingga kembang.
- Masukkan mentega cair dan kaup-balikkan adunan hingga rata.
- Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan warnakan.
- Ratakan adunan berwarna pertama di dalam loyang.Ayak serbuk koko di atas lapisan pertama rata2 hingga menutupi lapisan pertama tadi.
- Tindihkan adunan berwarna kedua di atas lapisan koko dengan kemas.Bagi memudahkan gunakan sudu makan dan tompok2kan adunan hingga rata menutupi lapisan serbuk koko.Tabur lagi serbuk koko rata2.Ulang melapis dan menabur serbuk koko untuklapisan ketiga hingga lapisan terakhir adunan berwarna tanpa ditabur serbuk koko.
- Tutup loyang kemas2 dengan aluminium foil yang telah disapu mentega.Kukus selama 45 min.
- Apabila masak,buka segera aluminium foil.Ketika ini kek yang dilapis dah kelihatan berombak.Biarkan kek 5 min di dalam loyang.
- Tangkupkan loyang dan sejukkan kek di atas redai.
- Biar kek benar2 sejuk dan boleh dipotong dan hidangkan.
Kek ni DJ buat 1/2 adunan dengan menggunakan loyang 6 inci.
Bahan2 untuk resepinya adalah mengikut keselesaan dan citarasa sendiri.
bahan 1/2 adunan :
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung semolina
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 90 g gula kastor
- secubit garam
- 3 biji telur A
- 6 sudu besar minyak jagung
- 1/2 sudu besar ovalette
- 2 sudu besar serikaya
- 60 ml susu cair
- pewarna kuning, pes pandan dan merah jambu
- serbuk milo untuk melapis
Cara-cara : sama seperti di atas.
Kak Dayang..memang meleleh tengok kek ni...mesti dicuba nih...Thank's kak..
ReplyDelete@ibh
ReplyDeletehehe u'r welcome...mmg sedap dan gebuss! kredit to kak Fida gak... :)
salam DJ yee mmg pernah buat kek V tu dari k,fida..yg ni pun megancam juga tetarik le dgn resepi ni n warnanya leh try ni buat utk mkn...
ReplyDeleteSalam Kak..Wahhhh nampak gebusss je kek ni...Boleh masuk list juge ni
ReplyDeletesalam yang..tersangatlah cantik kejadian kek velvet ni..kalerpul tapi sweet jer kaler dier,meh la tuko sket ngan kek epal bodoh2 kite ni
ReplyDelete@Sheila Shafeareen
ReplyDeletew'salam...
mmg senang jer nk buat kek ni. Basicnya lbh krg sama dgn kek velvet satu lg tu. Sedap!..selamat mencube yer... :)
@Sue @ Nenie
ReplyDeletew'salam...
eh, boleh..ape salahnya...akak pun byk gak list ni...hehe
@lina_pg
ReplyDeletew'salam...
adehh..kek epal..my fav tuu..x mao la ckp cam tu yang...kijamnya dikauu..(pinjam ayat kak ummi...haha)
lina, kek ni sedap tau..bl nk try? jomlah rasa sepotong dulu...kalo suke, jgn lupe buat 2 loyang tau...heheh
kacak naar kek ktk tok eh..rajin nar ngukus2..hehe..
ReplyDeletetolong hembus angin rajin banyak2 lok
@HaSue
ReplyDeletetq2....
fuhhh! 1000 kali...angin sedang bertiup kencang serta ngn daun pudina lagik ya...ya mun sik rajin juak..nanglah kmk sik tauk nk kata apa lagik... :D
assalam kak Dayang, lamanya tak singgah dapur akak ni...winduu lak rasanya...hehe sekali terpandang kek yang sungguh menawan ni...terguda dah la...memang nampak gebusla kek ni kak..sure sedap ni..tunggu angin rajin nanti bolehlah cuba...hehe
ReplyDeletesalam kenal...nmpk sgt lembut.tp jd ke klu saya wat ek..huhu
ReplyDeleteCantinya kek tu kak dayang .. Suka tgk
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeleteterkesima saya melihatnye...lopong jap...hehhehehe
Nampak ceria sungguh kek nie dan buat saya tergoda pada pandangan pertama hihi.
ReplyDeleteDayangg... cantik nyer kejadian kek velvet ombak beralun tu... klu akak buat jadi tak camtu... nanti klu ada masa yang terluang akak nak cuba buat ler.. nanti akak copy resepi kat dayang yer...thankss
ReplyDeleteakak....cantiknya kek tu.....
ReplyDeletemengancamm betoiii....
@Nieza
ReplyDeletew'salam
miss u too dear...akak pun skjp2 jer on9, xleh lama2..nk BW pun x semua tmpt...huhu.
kek ni kan akak buat sb senang...pas tu mood malas ttp ade, tp leh krn tringin nk rasa velvet, kenalah topup semangat nih...hehe
sila2lah cube resepinya. mmg sedap dan lembut
@Lydia Miza(Aidyl Azim)
ReplyDeletesalam kenal...trm ksh yer sudi singgah..
ape lak x jadinya.. mesti jd punyer..InsyaAllah. Lgpun kek yg dikukus biasanya menjadi...
sukses ya... :)
@Juwita Jamaludin
ReplyDeletemekasih Juwita...Alhamdulillah... :)
@hani
ReplyDeletew'salam...
hehe...mekasih. bila nk try?.. ;)
@noor
ReplyDeletemekasih...Alhamdulillah... kek ni mmg buat hati tertawan...trm ksh gak kpd empunya resepi... :)
@Nur Ede
ReplyDeletetq kak...
akak cube ler dulu eh..InsyaAllah menjadi...lagipun kek ni senang jer nk prepare...
@Mas
ReplyDeletetqqqqqqqqqqqqq....hehe
ha mas, bl nk buat projek nih??... :P
Kak Dayang ni ada tangan ajaib ke?
ReplyDelete@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeleteerkk...haha..hadoiii
tangan ajaib yg penuh dgn kasih sayang.... :D
As'salam Dayang
ReplyDeletenak banyakkk! sikit tak cukup.. hehehe. emmm..sangat sedap, kena cuba lah nanti ni. sukalah pada alunan kek tu. kak ct akan cuba..insyaAllah :D
cantiiiiknya kek tu akak... nak sepotong ... boleh x akak.. hehehe
ReplyDeletewah bestnyer colourful larh..
ReplyDeleteWaaaaahhhh cantiknya... speechless!!!
ReplyDeletecantiknya kek velvet ni..... xtertahan gelora dijiwa utkku cuba juga! Tunggu.....
ReplyDeletedayang, good idea..nanti leh cuba gak, colour pun cantik..kbee pun tabur milo gak tp lecehnya kena cepat2 kan..sbb milo cepat mengeras..tq dayang!!!
ReplyDelete@CT Delima
ReplyDeletew'salam...
haiyyaa...kak CT woo..sudah finish laa....hehe.
jamu mata jelah dulu yer kak. akak pun nk buat gak kan nanti...tp jgn lupe anto separuh kat dyg tau...kek ni mmg sodaaaappp! ;)
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletehuhu...yg akak anto td tu ler yg last...heheh
@YusRa
ReplyDeletetq yusra...tq singgah :)
@Naz
ReplyDeletethanks 4 the compliment... Alhamdulillah... :)
@geez
ReplyDeletetq...selamat mencube yer. kek ni gebu dan sedap. tq juga kpd k.fida
@Bee
ReplyDeletetq kbee...nanti2 leh cube kek sedap ni...mmg berbaloi2...tang milo tu plak, x pasti lak ia cepat mengeras ms ditabur tuu sb DJ x prasan..hehe. apa2pun, mmg best sb xde rasa pahit koko.
Subhanallaaaaaahhhhh....cantiknya kek dayang niiiiii.....terpegun akak...rasa nak buat dan dan ni gak...mengancam tekak betuii...akak save dulu laaa ya Dayang..thanks kerana sudi share hasil experiment Dayang nih..hehe, muaaaahhh 1000x!!
ReplyDeleteaslmkum dayang.. akk dah cuba buat.. tiru versi dayang.. sedap n sgt gebu.. tq.. muaaaahhh
ReplyDeletewow..!! mengancam lah kek ni... telioq dibuatnya...
ReplyDeleteAssalamualaikum Tuan Rumah...mohon copy resepinya ya. Ingin dicuba , menarek sungguh. TQ
ReplyDeleteakak nak tanya tepung semolina tu mana nak cari yek...ada ke jual kat pasaraya besar
ReplyDelete@Azmah
ReplyDeletetepung tu ade dijual di kedai menjual brg2 membuat kek. cth : Kedai Bagus
salam..nk tanya apa bezanya guna telur dri peti atau suu blik?
ReplyDeleteSalam DJ,
ReplyDeleteSaya dari Singapura, selalu jugak cuba resepi kek2 DJ yg mengancam tu :) Saya ingin bertanya kek velvet ombak nie boleh dibakar jugak?
SueRyani
Singapura