Sedapnya makan bubur sup ni time hujan2 gini. Tak sedar makan dua mangkuk...hehe. Dari bulan lepas lagi dok intai2 bubur sup kat dapur kak Nor tp tak gak terbuat2...entah angin apa entah ari ni bersemangat jer nk masak bubur biarpun ada beberapa bahan terpaksa DJ skip sb x cukup stok. Apa2pun, mmg sedaaap!
Terima kasih sayang yer kak Nor krn sudi berkongsi resepi ni.. :). Tak rugi pun mencubanya. Inilah pertama kalinya dyg bubuh daging dlm bubur. Biasa guna isi ayam jer. Oleh krn bdk2 dah reti makan daging, jd skrg ni tak ada masalah lah nk buat bubur stail gini.
Terima kasih sekali kpd jiran yg selalu dekaaaat di hati ni. Kalau duduk dekat, mau saja menebalkan muka ngendeng hari2...hihik. Jom kita semak resepinya!
BUBUR SUP
Bahan:
- 2 cawan beras ~ dibasuh dan rendam 10 minit dan toskan
- daging/isi ayam ~ dipotong kecil
- 5 biji bawang merah ~ dihiris halus
- 3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
- 2 in halia ~ diketuk/dihiris pjg (btg mancis)
- 3 sudu besar rempah sup (serbuk)
- 1 - 1 1/2 sudu besar serbuk lada hitam yg ditumbuk
- 1 rempah sup bunjut
- 1 batang celery ~ dipotong kiub
- 2 - 3 bj ubi kentang ~ dipotong kiub
- 1 kiub pati ayam/daging
- 2 1/2 liter air
- garam
- minyak
Bahan Penumis:
- 1 btg kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 bj buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
Bahan tabur:
- bawang goreng
- daun saderi ~ dihiris
Cara:
- Panaskan minyak dalam periuk rice cooker dan tumis bahan penumis hingga wangi.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Goreng hingga kekuningan.
- Masukkan rempah sup yg dibancuhkan dgn sedikit air dan serbuk lada hitam.
- Biarkan hingga wangi dan masukkan potongan daging/ayam.
- Kacau dan biarkan daging mesra dgn rempah, kemudian masukkan 1 cawan air.
- Masak hingga daging 1/2 empuk dan masukkan lebihan air dan rempah sup bunjut.
- Masak hingga air mendidih dan masukkan beras, celery dan ubi kentang.
- Masukkan juga kiub pati ayam/daging, garam dan sedikit gula jika suka.
- Alihkan periuk ke rice cooker dan masak hingga bubur masak.
- Hidangkan dalam mangkuk dan tabur bawang goreng dan hirisan daun saderi.
*tambahkan air panas jika bubur agak pekat
** lebihkan serbuk lada hitam jika nak bubur lebih pedas
dayang, nak semangkuk! hehe.. alhamdulillah.. sudi juga dayang buat bubur ni.. mekasih :)
ReplyDelete@K.Nor
ReplyDeletesame2..semangkuk cukup ker kak??...dyg kasi up lg 3 mangkuk eh...hihik.
tak rugi buat seperiuk penuh...skrg dh tinggal separuh..leh buat sambung ke dinner nanti...
mmg dh lm nk buat...kan ari tu lg ms akak post dyg dh save masuk list n nk buat esoknya..pas tu tetibe plan x jd lak...ari ni mmg sesuai bebeno lah tu...
anyway, tq so much...mmmuahh!
kak dayang... sedap nyer bubur sup.. tun suka mkn bubur. mkn time hujan mmg sedap ^^
ReplyDeletekak dayang...sedappnya tengok bubur sup tu...
ReplyDeletebila la mas nak mencuba....
teringin lak jadinya....
assalam kak DJ..kalau dihidang time tgh demam ni, 2 mangkuk pon boleh habis agaknya..
ReplyDeletebest best blk nnt nak buat lah... cian kat adam hari2 makan bubur yang simple12 ajer.. hari ni mama buat resepi baru ok... :) thanks tuan punyer resepi :))
ReplyDeletebestnya akak...boleh lee buatkan sikenit shazleen tuuu...menarik jee..kl mcm nii ngan satu family leh abiskan....
ReplyDeleteAs salam dayang, lama dah tx dtg sini..best jugakkan sekali sekala buat bubur ni...
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeletesamalah ngn kte ni tun... bubur ni x menjemukan... :)
@Mas
ReplyDeletebuatlah mas, mmg sedap tau...senang lak tu dgn msk rice cooker...hehe
@nuwairani ismail
ReplyDeletew'salam...
mmg btl tu...lgpun bubur ni aromanya sgt kuat dan menyelerakan...org sakit pun boleh berselera makan dibuatnya...hehe
@ita
ReplyDeletexper2, kalau mama dia masak bubur ni lagi adam suke...hehe. selamat mencube...
@suhailas
ReplyDeletemmg betul tu...akak lak menambah2 mkn bubur ni tau...sgt best!
@Yati Ali
ReplyDeletew'salam...
lm gak kita x berborak kan...hehe. tp dyg slalu singgah ke dapur Yatie tau. cume x tinggalkan jejak jer...
bubur ni mmg sedap...nanti try ler yer...tq
Say nk tanyd,yg kene masok lebihan air tu,lebihan air ape yea?#
ReplyDelete@Nasra
ReplyDeletelebihan air yg menggunakan sukatan liter spt dlm resepi tu ye... :)