Wednesday, March 30, 2011

Udang Bersalut Oats

Dah tak tau nk buat apa lagi dgn udang yang tinggal 10 ekor ni. Ingat nak campur dengan sayur tumis jer tapi dah jemu plak rasanya. Last2 buat stail gini. Bila dah masak tu, terus ratah dengan sos cili. Yummmyyy!! 


Udang Bersalut Oats
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan :
  • 10 ekor udang bersaiz L (dibersihkan)
  • 2-3 sudu makan tepung goreng KFC atau tepung goreng serbaguna
  • sedikit air  atau 2 biji telur yang sudah dikocok (DJ guna air sahaja)
  • 2 tangkai daun kari
  • Oats secukupnya 
  • minyak dan mentega untuk goreng terendam (DJ campur kedua-duanya)
Cara-cara :
  1. Satukan udang bersama tepung goreng, daun kari dan air secukupnya. Gaul-gaulkan. Kemudian salutkan dengan oats. Sejukkan sebentar di dalam peti sejuk selama 15-20 minit sebelum digoreng.
  2. Jika menggunakan telur : Gaulkan udang bersama tepung dan daun kari. Kemudian celupkan ke dalam telur dan salutkan dengan oats. Sejukkan terlebih dahulu di dalam peti sejuk.
  3. Sediakan minyak dan mentega untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah udang hingga garing keemasan. Angkat dan toskan.
  4. Hidangkan bersama sos cili.

***campuran mentega untuk menggoreng akan menambahkan lagi keenakan udang selain wangi dan garing.

24 comments:

  1. sedappnya..
    kalau dapat kat anak2 mas....compom ratah macam tu jerk..

    ReplyDelete
  2. Akak,fuhh sedap tuh kak ratah2 cicah sos..semalam terliur ngan kek akak,dah buat dah,udang nih msk list dulu lah kak,ngee..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Dayang...

    Mcm dah terasa makan ayam tu bunyi kerap keruppp...kerappp keruppp..hehehe mmg sedap...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum...
    Huihhhh mana cukup 10 ekor kak.

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum Dayang..

    tentu cruncy udang ni...sedap ratah cicah sos.
    kek pandan kat bawak tu cantik warna hijaunya..suka tengok.ada filing kastad..yummy..

    ReplyDelete
  6. wah sedapnya... bersalut kemas udang tu.. cantik...

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Dayang tq syer teknik menyalut.. patutlah tgk salutan akak cantik jek.. baru tau rupanyer kena simpan dlm peti.. selalu erma wat terus jek goreng.. tqvm harus ku cuba...

    ReplyDelete
  8. @Mas

    mmg sedap, mas. akak mmg x kasi can kat anak2 mkn udg berkulit. nanti sepah sana sini kulit udg tu...hehe

    ReplyDelete
  9. @Zaliedana
    trn ksh sudi cube kek tu ekk...terpegun akak nengok...hehe.
    udg ni mmg best cecah ngn sos cili...nanti ade stok, leh ler cube k. :)

    ReplyDelete
  10. @LinRosly
    w'salam kak,

    eheh..udg bkn ayam..hehe. tp mmg garing rasanya dan sedap sgt... :)

    ReplyDelete
  11. @Kak Sam
    w'salam...
    sekor tu pun bsr gak saiznya...cukuplah tuu..kang kene kolestrol tinggi kang...akaak gak yg susah...heheh

    ReplyDelete
  12. @Mamasya
    w'salam...

    mmg rangup rasanya kalo goreng garing...kek kat bwh tu alhamdulillah, mmg kena dgn citarasa.. :)

    ReplyDelete
  13. @Diana @ Melley Mey

    tq byk2..bese2 jek tu...nak cepat kan...posing pun entah ape2...hehe

    ReplyDelete
  14. @HALAMANKU
    w'salam...

    lm x dgr khbr kan..hehe. udg ni lps salut mmg akak akn bubuh dlm peti sejuk dulu..kalo nk cepat sejuk, terus masuk dlm freezer jer. Tujuannya ialah supaya salutan tu melekat elok dan tertanggal time nk goreng. tu ler tipnya...hehe. selamat mencube yer nanti...tq

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Dayang,
    Sedap sangat nampak udang ni, rangup gitu. Kek yg kat bawah tu lagila menawan kalbu, sy ni hantu kek....minta izin salin resepi ya..tkasih

    ReplyDelete
  16. kak dayangggg..
    sedapnya krupkrap udang niiii..
    akak..gambo makin cantik!!!

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum....

    salam muhibah..terima kasih follow blog citarasa rinduan..
    suka sangat kalau kenal dgn blogger masak2...


    ayu follower ke 860....ayu minta izi boh blog ini dalam bloglist ayu yer..

    ReplyDelete
  18. wah nampak sedaplah udang ni..gambar pun bertambah cantik..dah pakai dsrl ker..

    ReplyDelete
  19. @Wattie
    w'salam...

    trm ksh yer sudi singgah. Silakan, dan selamat mencube resepi2 di sini. trm ksh. :)

    ReplyDelete
  20. @izahdaut
    eh, takleh brenti makan udg ni tau. ari ni pun hubby beli udg lagik..adoiiyaa...bl ler nk stop ni...huhu

    ehem...makin cantik eh??..hehe..tq2

    ReplyDelete
  21. @Citarasa Rinduan
    w'salam.
    trm ksh yer sudi singgah dan follow blog dyg. kenal ayu dr blog rakan2, dyg pun sronok gak dpt ramai rakan masak2 ni. lagilah bertambah meriah kan...hehe.

    trm yer ayu. take care dan selamat berkenalan. :)

    ReplyDelete
  22. @kak ina kl (2)
    mmg sedap sgt kak...

    trm ksh yer sudi cube resepi udg berempah tu..terliur nengok...hehe

    dyg pakai kamera bese jer. SLR lambat lagi...heheh.

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih