Dah tak tau nk buat apa lagi dgn udang yang tinggal 10 ekor ni. Ingat nak campur dengan sayur tumis jer tapi dah jemu plak rasanya. Last2 buat stail gini. Bila dah masak tu, terus ratah dengan sos cili. Yummmyyy!!
Udang Bersalut Oats
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
bahan-bahan :
- 10 ekor udang bersaiz L (dibersihkan)
- 2-3 sudu makan tepung goreng KFC atau tepung goreng serbaguna
- sedikit air atau 2 biji telur yang sudah dikocok (DJ guna air sahaja)
- 2 tangkai daun kari
- Oats secukupnya
- minyak dan mentega untuk goreng terendam (DJ campur kedua-duanya)
Cara-cara :
- Satukan udang bersama tepung goreng, daun kari dan air secukupnya. Gaul-gaulkan. Kemudian salutkan dengan oats. Sejukkan sebentar di dalam peti sejuk selama 15-20 minit sebelum digoreng.
- Jika menggunakan telur : Gaulkan udang bersama tepung dan daun kari. Kemudian celupkan ke dalam telur dan salutkan dengan oats. Sejukkan terlebih dahulu di dalam peti sejuk.
- Sediakan minyak dan mentega untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah udang hingga garing keemasan. Angkat dan toskan.
- Hidangkan bersama sos cili.
***campuran mentega untuk menggoreng akan menambahkan lagi keenakan udang selain wangi dan garing.
wahaha.. sedapp :P
ReplyDeletesedappnya..
ReplyDeletekalau dapat kat anak2 mas....compom ratah macam tu jerk..
Akak,fuhh sedap tuh kak ratah2 cicah sos..semalam terliur ngan kek akak,dah buat dah,udang nih msk list dulu lah kak,ngee..
ReplyDeleteAssalamualaikum Dayang...
ReplyDeleteMcm dah terasa makan ayam tu bunyi kerap keruppp...kerappp keruppp..hehehe mmg sedap...
Assalamualaikum...
ReplyDeleteHuihhhh mana cukup 10 ekor kak.
Assalammualaikum Dayang..
ReplyDeletetentu cruncy udang ni...sedap ratah cicah sos.
kek pandan kat bawak tu cantik warna hijaunya..suka tengok.ada filing kastad..yummy..
wah sedapnya... bersalut kemas udang tu.. cantik...
ReplyDeleteSalam Kak Dayang tq syer teknik menyalut.. patutlah tgk salutan akak cantik jek.. baru tau rupanyer kena simpan dlm peti.. selalu erma wat terus jek goreng.. tqvm harus ku cuba...
ReplyDelete@mia.lia
ReplyDeletemmg bestttt! :)
@Mas
ReplyDeletemmg sedap, mas. akak mmg x kasi can kat anak2 mkn udg berkulit. nanti sepah sana sini kulit udg tu...hehe
@Zaliedana
ReplyDeletetrn ksh sudi cube kek tu ekk...terpegun akak nengok...hehe.
udg ni mmg best cecah ngn sos cili...nanti ade stok, leh ler cube k. :)
@LinRosly
ReplyDeletew'salam kak,
eheh..udg bkn ayam..hehe. tp mmg garing rasanya dan sedap sgt... :)
@Kak Sam
ReplyDeletew'salam...
sekor tu pun bsr gak saiznya...cukuplah tuu..kang kene kolestrol tinggi kang...akaak gak yg susah...heheh
@Mamasya
ReplyDeletew'salam...
mmg rangup rasanya kalo goreng garing...kek kat bwh tu alhamdulillah, mmg kena dgn citarasa.. :)
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletetq byk2..bese2 jek tu...nak cepat kan...posing pun entah ape2...hehe
@HALAMANKU
ReplyDeletew'salam...
lm x dgr khbr kan..hehe. udg ni lps salut mmg akak akn bubuh dlm peti sejuk dulu..kalo nk cepat sejuk, terus masuk dlm freezer jer. Tujuannya ialah supaya salutan tu melekat elok dan tertanggal time nk goreng. tu ler tipnya...hehe. selamat mencube yer nanti...tq
Assalamualaikum Dayang,
ReplyDeleteSedap sangat nampak udang ni, rangup gitu. Kek yg kat bawah tu lagila menawan kalbu, sy ni hantu kek....minta izin salin resepi ya..tkasih
kak dayangggg..
ReplyDeletesedapnya krupkrap udang niiii..
akak..gambo makin cantik!!!
assalamualaikum....
ReplyDeletesalam muhibah..terima kasih follow blog citarasa rinduan..
suka sangat kalau kenal dgn blogger masak2...
ayu follower ke 860....ayu minta izi boh blog ini dalam bloglist ayu yer..
wah nampak sedaplah udang ni..gambar pun bertambah cantik..dah pakai dsrl ker..
ReplyDelete@Wattie
ReplyDeletew'salam...
trm ksh yer sudi singgah. Silakan, dan selamat mencube resepi2 di sini. trm ksh. :)
@izahdaut
ReplyDeleteeh, takleh brenti makan udg ni tau. ari ni pun hubby beli udg lagik..adoiiyaa...bl ler nk stop ni...huhu
ehem...makin cantik eh??..hehe..tq2
@Citarasa Rinduan
ReplyDeletew'salam.
trm ksh yer sudi singgah dan follow blog dyg. kenal ayu dr blog rakan2, dyg pun sronok gak dpt ramai rakan masak2 ni. lagilah bertambah meriah kan...hehe.
trm yer ayu. take care dan selamat berkenalan. :)
@kak ina kl (2)
ReplyDeletemmg sedap sgt kak...
trm ksh yer sudi cube resepi udg berempah tu..terliur nengok...hehe
dyg pakai kamera bese jer. SLR lambat lagi...heheh.