Wednesday, March 30, 2011

Kek Pandan Lapis Kastard


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.....

Refresh......dah ada yg tak sabar2 nak tau jawapan kpd teka teki kek hijau ni semalam...hehe. Ada yg kata kek pandan, ada yang kata kek green tea..waduhh! comelnya namaaa!...hehe...pastu ada yg menjawab kek pandan lapis serikaya dan sponge cake...ekeke...terima  kasih yer sudi meneka...jawapan anda semua hampir2 betul..hehe.

Sebenarnya kek ini adalah Kek Pandan Lapis Kastard...hehe. Resepi keknya hampir sama dengan resepi kek gulung yg DJ buat ari tu. Cara nak baking pun mudah dan sama dengan cara membakar kek gulung. Tapi kalau nk guna loyang biasa atau loyang bulat pun ok. Cuma kek ni agak lembut sesangat yer. Nak potong jadi tiga lapis pun nak kena berhati-hati. Jadi, Kalau guna loyang swiss roll lagi senang nak potong kpd beberapa bahagian. Tak semestinya 3 lapis, nak buat 2 lapis pun ok...depends dengan ketebalan kek tu sendiri. kalau tebal sangat, buatlah dua lapisan jer. DJ sepatutnya buat dua lapisan jer tapi entah, terpotong 3 bahagian pulak. Dah terlalu kelam kabut masa tu, masing2 tak sabar nak rasa...mmg takdan lah nk tunggu kek ni sejuk dulu...sb tu ler nampak sememeh jer kek ni...adehh..mmg frustlah...next time nak buat lagi tapi kena buat waktu malam..siang mmg takleh sb ada 'jaga'...hihik. 


Oklah, Jom semak resepinya. Resepi adalah adaptasi dari resepi kek gulung pandan sebelum ni. Nak tau sedap ke tak sedap kek ni, sila2lah cuba sendiri resepinya yer. terima kasih sudi singgah....

Kek Pandan Lapis Kastard
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan kek :
  • 100 g tepung gandum*
  • 1/2 sudu kecil serbuk penaik (*diayak bersama tepung)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 50-60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170C-180C. Lengserkan loyang/loyang swiss roll dengan mentega dan alaskan dengan baking sheet. Ratakan lagi dengan mentega dan taburkan sedikit tepung jika suka. 
  2. Di dalam mangkuk adunan, putar kesemua bahan kecuali minyak hingga kembang dan  gebu. Kemudian, masukkan minyak jagung dan kacau sebati dengan spatula secara kaupbalik. Tuangkan adunan ke dalam loyang atau loyang swiss roll dan bakarlah selama lebih kurang 20-25 minit atau sehingga keperangan. Suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  3. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum dipotong kepada 2 atau 3 bahagian.
Untuk bahan kastard :
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
  • 250 ml santan atau susu cair
  • 50 g gula pasir (boleh tambah jika perlu)
  • 1 sudu besar mentega 
  • 1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan
  • kelapa parut kering secukupnya
Cara-cara : satukan kesemua bahan (kecuali kelapa parut) ke dalam periuk dan dengan api perlahan, kacau adunan hingga menjadi pekat. Padamkan api. Biarkan ia suam sedikit.

Cara membuat layer : 
  1. Berpandukan gambar di bawah, ratakan adunan kastard di atas kek yang sudah dipotong tadi. 
  2. Kemudian tutupkan lapisan kastard dengan bahagian kek yang lain. Buat sehingga habis. Lebihan adunan kastard bolehlah disapukan dipermukaan kek dan hiaskan dengan kelapa parut kering.
  3. Simpan kek di dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong atau mengikut kesesuaian masing-masing. 


29 comments:

  1. Assalamualaikum..
    Hari2 saya datang sini. Saya datang sini hari2. Hehehehe dah bengong ni. Nak sikit kat nanti saya datang dlm mimpi yer.

    ReplyDelete
  2. ala..semalam saya teka betul, tapi tak masuk dlm komen box...ngee.. ovelete dah habis...tak leh lernka try kek ni.sedap benor nampaknya tu kak

    ReplyDelete
  3. kita pun main teka kat dalam hati jer..hehehe...tapi kita suker kaler hijau...

    ReplyDelete
  4. Kak dayang,da rmai lagi xtdq niha..Wah terjawap sudah kek yg di tunggu2 nih,lembut betoi kek nih kak.Pstt kak izah,meh nak bgi ovalette,pastu jgn lupa anto kek nih ckit ya..

    ReplyDelete
  5. Salam kak, kek gulung kasih tu pun Tun lum try, dah kuar kek versi baru pula ni...tak terkejar ler..hihihihi..cun sungguhhh..buat terguda...

    ReplyDelete
  6. wah cantiknya colour hijau tu kak.....saya suka sgt...sure sedap ni adehhh bila nk mendietkan diri ni asal nengok kek jer nk buat...hehe

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Dayang


    Cantik, menarik dan pastinya sedap! boleh ngencis cam ni...hehehehe

    ReplyDelete
  8. perhhh..tergodanya tengok....
    mengancam betoi kek ni...

    ReplyDelete
  9. sedap nampaknya..haih, dah la suka ngan rasa pandan ni..ada lak kastard ops...kiv dulu no more cake for this week!!!!

    ReplyDelete
  10. as salam.. aritu sy cuba kek gulung kasih mmg sedap tp sy just buat 2 lapis sbb x pandai menggulung.. nak cuba yg ni pulak sbb main lapis2 jer ;D

    thx for sharing.. mintak halal kopipes ye kak..

    ReplyDelete
  11. Assalam DJ,
    menarik sungguh kek kaler ijau ni...menyelerakan betul...masuk list lagi ni, bnyk kek DJ yg best2, tapi tak terbuat2...tq berkongsi resepi..

    ReplyDelete
  12. memang nampak sedap ler DJ....... terliur pulak tgk... lately ni mcm rajin pulak nak membaking bila tgk kawan2 tayang kek yg best2...

    ReplyDelete
  13. @Kak Sam
    w'salam...

    haha..kte pun mengong gak baca...mcm ayat P.Ramlee. Cikgu suka main bola. Hari2 cikgu main bola....haha

    ReplyDelete
  14. @izahdaut
    ala, izah pi ler ke kedai jap beli ovalette tu...no excuse haa...adikku wajib buat kek ni...hihi..just joking dear... :D

    ReplyDelete
  15. @Zaliedana

    hehe..tq. kek ni mmg lembut, gebu dan sedap. Nanti cube eh... siap nk bg ovalette lg kat izah tu...hehe

    ReplyDelete
  16. @Rabiatun Adawyah

    w'salam,
    xper Tun, slow2...esok lusa mash ada...hehe. senang2 bolehlah buat...:)

    ReplyDelete
  17. @Nieza
    tq nieza...kek ni mmg sedap tau. lepas makan kek, minumlah air limau suam. ..ahakss

    ReplyDelete
  18. @LinRosly
    w'salam..

    trm ksh k.lin...hehe. lom puas hati lg ni sb kek hmpir ranap..huhu. tp dr segi rasa mmg best!... :)

    ReplyDelete
  19. @Mas

    hehe...mas, byk dah waiting list tuu...cepat siapkan homework yer... :P :D

    ReplyDelete
  20. @Bee
    hehe..nxt week boleh buat...mmg, kalo kek ade perisa pandan ni mesti tak leh nk resist...

    ReplyDelete
  21. mak aiii..cantiknya kek, teliurnya akak tgk...! ;)

    ReplyDelete
  22. @NADYA ANWAR
    w'salam..

    trm ksh yer cube resepi kek gulung. jgn serik tau. kek ni pun jika sudi, sila2lah cube ekk...tqvm

    ReplyDelete
  23. @Yatie
    w'salam yatie,

    xper, take ur time...bl2 free boleh cube...tq sudi tinggalkan jejak :)

    ReplyDelete
  24. @MaDiHaA a.k.a Ratna

    tq kak...btl tu. kat umh ni kalo tak baking at least semimggu skali, pasti ade yg merungut...heheh

    ReplyDelete
  25. @are_u
    trm ksh yer sudi tinggalkan komen..senang2 boleh ler cube resepi2 di sini..tq

    ReplyDelete
  26. @Sofea
    nak jamu akak dh abih plak kek ni...hehe. xper ler, jamu mata jelah yer...jika sudi boleh ler try resepinya...tq sudi singgah ke dapur dyg.. :)

    ReplyDelete
  27. Nazrah Bakery :

    senang je kan nak teka...hehe

    ReplyDelete
  28. salam nk tanya, kalo kek ni dikukus je menjadi x??

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih