Sunday, March 06, 2011

Siakap Stim Lada Hitam


Menu ringkas hari ni. Sedaaapp!

Siakap Stim Lada Hitam

bahan-bahan :

  • 1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
  • 6 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 inci halia (dihiris)
  • 1 biji tomato (dipotong dadu)
  • 2 sk lada hitam tumbuk
  • garam
  • 1 sudu makan sos tiram + 1/3 cawan air (bancuhkan)
  • 1-2 sudu makan kicap manis
  • 1 biji limau nipis (ambil jusnya)
  • hirisan daun sup
  • cili merah atau cili padi (dihiris)
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Didihkan airnya. Sediakan bekas tahan panas atau loyang. Lumurkan ikan bersama garam dan lada hitam. Kemudian letak di dalam bekas tahan panas/loyang tadi. Taburkan bawang putih dan halia di atasnya. Kukus selama 15 minit.
  2. Setelah itu buka penutup kukusan, masukkan pula bahan-bahan selebihnya dan kukus lagi sehingga masak sekata. 


6 comments:

  1. kak dayang..walaupun ringkas..
    nampak sungguh sedap la kak...

    ReplyDelete
  2. @Mas

    tq mas, akak suke siakap stail gini buat masa ni. yang goreng2 tu kene stop dulu.
    ikan stim ni senang nak masak tp sedap dimakan. mcm maggie lak...hehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak dayang,
    biasa buat tanpa lada hitam, leh try len kali ni.. =)

    ReplyDelete
  4. salam dayang

    hari neh akak lepak kat blog dayang je...sempat la try 2 resepi...akak buat kek lapis coklat n udang kicap cili sos (x de ketam..hukss)

    mekaseh dayang...sedappp semuanya.

    ReplyDelete
  5. @~Norul Mas Hana ~
    w'salam,

    silakan yer Norul. Sesekali ubah selera apa salahnya kan...hehe. selamat mencube!

    ReplyDelete
  6. @Mak Qis
    w'salam...

    trm ksh eh kak sudi melepak di sini. Nak lepak slalu pun xper..hehe. BTW, mekasih byk2 sudi cube resepi kek dan udg. really appreciate!...tqvm.

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih