Saturday, March 19, 2011

Puding Roti Berkaramel - updated

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Hehe..pagi2 dah tayang puding....menu bekfes DJ sekeluarga simple jer ari ni. Buat roti bakar jer. Tengahari nanti tak pasti lagi nak masak apa. Tp dah terbayang2 ikan siakap....heheh.

Dah lama puding roti ni masuk list...tp baru dpt buat malam tadi. Resepi hasil skodeng dari rumah HaSue dan resepi asalnya adalah kepunyaan kak Rosaliza. Namun, DJ dah olah mengikut citarasa anak2. Sejak dua menjak ni mmg suka sgt memuding letak karamel. Lepas puding roti, puding apa lak yer lps nih...mungkin puding mangga kot...hihi.

Apa2pun...layan dulu gambar2 tak seberapa ni yer. nanti update resepinya. Tuan rumah agak kebizian sket pagi ni. 

Terima kasih krn sudi meninggalkan jejak di sini.

Update :

Resepi Puding Roti Berkaramel

bahan-bahan :

Karamel :
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.

Puding :
  • 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara : Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda. 

44 comments:

  1. cikna pom suka sgt puding roti ni... sedap..
    http://miszalina.blogspot.com/2011/03/puding-roti-berkaramel.html

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. perhhh...cantiknya puding roti caramel kak dayang tu...
    nampak sedapp sangat....
    halus mulus jer puding tu...
    akak...cepat masukkan resepi...

    ReplyDelete
  4. Assalam Dayang..cantik puding roti Dj tu

    ReplyDelete
  5. yela..nampak manis jer..tak der plak resepinya...

    ReplyDelete
  6. salam dj..andai lah daku dapat menghasilkan secantik ini..

    ReplyDelete
  7. yummm2...bak seloyang!kat umah tok pun laku jak puding2 berkaramel..hehe

    ReplyDelete
  8. Assalam kak dayang,wah cantik n halus jer kejadian puding akak nih,meh nak rasa ckit kak,ngee..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum DJ...trliur sungguh akak tengok puding ni, nmpk sedap la sgt! mmg favourite akak sekluarga. kalau buat skali hadap je terus licin..

    ReplyDelete
  10. Lovely pudding kak! Hru doing dearie? School holidays over dah...haishhhh! :D

    ReplyDelete
  11. @m!sZ zAL!nA

    dah jenguk dh smlm tp x sempat tinggalkan jejak. nampak yummy...hehe. thanks.

    ReplyDelete
  12. @Mas
    tq mas. sori lmbt update resepi. tp dh tulus dah tu...hehe

    ReplyDelete
  13. @Mas

    apa lak tulus...tulis maksud akak..haha

    ReplyDelete
  14. @Kak Rosaliza
    w'salam kak...tq. lm x dgr khbr dr akak. hrp2 akak sekeluarga sihat2 blaka yer... :)

    ReplyDelete
  15. Nazrah bakery :

    dah letak dah resepinya...tq :)

    ReplyDelete
  16. @suri solehah

    w'salam...

    tentu saja boleh...kenapa tidak..belom cube belom tau kan...hehe

    ReplyDelete
  17. @HaSue

    haha..dah abis la sue. umh kmk pun puding tok nanglah sik dpt tanggar duak kali...terus licin...hihi

    ReplyDelete
  18. @Zaliedana
    w'salam..

    huhu..dah xde dah dear...lenkali kte buat sama2 ekk...hehe

    ReplyDelete
  19. @AZLINA

    w'salam..

    mmg btl tu kak. puding ni sentiasa laku. kalo nak mkn kena buat byk2...hehe

    ReplyDelete
  20. @♥LOVE2COOK♥

    thanks 4 the compliment, dear. i'm fine tq.. n same goes to u.

    a'ahlah school holidays dah habis...time runs so fast..huhu

    anyway, tq for the visit. miss u!

    ReplyDelete
  21. Salam,
    Puding roti ke ni, ada keramel topping lak? mesti sweet savory ni, kalau camtu tengok puding roti kampong saya, biasa2 je.

    ReplyDelete
  22. salam.. kak, maaf saya bertanya, saya baru nampak resepi nie masa google, sebab saya memang teringin buat puding roti nie.. lgpun roti kat umah dah nak expired.. hihi...

    saya xpahamla.. akak cakap kena masukkan air panas dalam bekas besar, mula saya ingatkan mungkin nak kukus... pastu akak cakap bakar plak.. maknanya sekali dengan bekas yang isi air tue masukkan dalam oven?

    ReplyDelete
  23. @Mcburn's Kitchen
    w'salam..

    puding ni sedang elok je manisnya. sy pun x suke manis. sukatan boleh adjust.

    ReplyDelete
  24. @Anonymous
    w'salam..

    cara ni kita panggil bain marie. maksudnya, puding tu dibakar dgn menggunakan kaedah bain marie di mana loyang puding ni diletakkan di dalam loyang yg lebih besar dp loyang puding dan loyang besar itu hendaklah diisi dgn air panas terlebih dahulu. Pas tu baru letak loyang puding di dalamnya dan bakar. harap jelas yer. tq

    ReplyDelete
  25. salam k.dayang.. resipi2 dlm blog k.dayang sgt menarik.. untungnya family k.dayang.. heheheh.. tp saya nk tya.. klu tk guna kaedah bain marie tu tp kukus jer blh x? tq...

    ReplyDelete
  26. @Anonymous

    w'salam...trm ksh yer sudi singgah..n thanks 4 the compliment..Alhamdulillah..stkt masak utk famili bolehlah...hehe...

    puding ni boleh juga dikukus kalau xnk bakar. slmt mencube yer... tq

    ReplyDelete
  27. the best puding roti yg penah saya try,resipi yg simple dan senang nak buat.tq

    ReplyDelete
  28. @Lady D

    mekasih byk2 yer krn sudi mencube resepi puding ni. :)

    ReplyDelete
  29. kak dayang..sy bru nak cube resepi ni..tp ade pkr yg saya xphm..telur tu kite kacau berasingan dgn bhn laen kan..? lepas tu ape yg kne tapis..? kalau akk xkeberatan leh buat step yg lebeh mudah..mungkin gune sistem nombor..terima kasih..

    ReplyDelete
  30. @Anonymous

    trm ksh krn sudi bertanya. akak mmg nak buat puding ni esok. nanti akak update resepinya yer. Actually, telur tu kene pukul dulu sblm disatukan dgn bahan adunan tu. telur tu plak jgn sampai berbuih, kalau tak, nanti hasilnya puding tu akan berlubang2.
    lepas semua bahan dah disatukan tadi, tapiskan dulu dgn penapis supaya adunan tak berketul2. pas tu barulah dimasukkan ke dlm loyang sblm bakar. hrp dpt bantu yer. nanti akak update pd entri terbaru. tq

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum

    Saya dah cuba resepi ne... Thnks kerana sudi share....

    ReplyDelete
  32. sedappppp....nanti nak cuba buat..bahan2nya memang ada dlm gerobok dapur tu..nak minta restu...klu nak letak u punya resepi kat blog i blh..nanti kawan2 i pun blh tenggok n cuba...

    ReplyDelete
  33. @annor74

    bole2...silakan & slmt mencube! tq :)

    ReplyDelete
  34. dayang saya dah dah buat puding ni pg ni td..memang sedap...tq kerana sudi konsi resepi..saya nak letak resepi ni kat blog saya..kawan2 pun dah tnya cam na nak buat...hihihii

    ReplyDelete
  35. Salam DJ...

    Thanks 4 the recipe...memang tengah mencari resepi ini and jumpa dekat dapur U masa tgh blogwalking.

    http://sprinkleofluv.blogspot.com/

    ReplyDelete
  36. saya tak faham la yg nak buat karamel tu??maksud hanguskan gula tu apa ek???

    ReplyDelete
  37. rasa cam nak cuba utk berbuka ni tapi slalu kantoi bila buat karamel. sbb tu ler jd puding telur bila karamel tak menjadi diblog saya http://maklangrecipesgalore.blogspot.com/

    ReplyDelete
  38. assalam akk... akk, puding tue, kita bakar ea? dalam ketuhar? oo, xperlu kukus ea akk? suka sgt resepi nie.. rumah xde pengukus.

    ReplyDelete
  39. as salam... akak mintak izin sy copy je..tuk kegunaan sendiri je....tq.... selamat hari raye...

    ReplyDelete
  40. sedap....lazat dan cantik sgt puding tu..i dh buat smlm..

    ReplyDelete
  41. Kak DJ, kalo kukus ok tak? ape ek beza resultnya

    ReplyDelete
  42. saya memang sukakan puding caramel ni...tapi nak belajar buat takut tak jadi puding caramel.....puding saya pernah beli masa bulan puasa tu hari sekeping tu yang dah di belah-belah tu je kat RM 2.50......kalau yg awak buat ni rasa lagi sedap dari yang lelain.....hehhehe rasa nak try gak biar tak jadi sekali pon...

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih