Hehe..pagi2 dah tayang puding....menu bekfes DJ sekeluarga simple jer ari ni. Buat roti bakar jer. Tengahari nanti tak pasti lagi nak masak apa. Tp dah terbayang2 ikan siakap....heheh.
Dah lama puding roti ni masuk list...tp baru dpt buat malam tadi. Resepi hasil skodeng dari rumah HaSue dan resepi asalnya adalah kepunyaan kak Rosaliza. Namun, DJ dah olah mengikut citarasa anak2. Sejak dua menjak ni mmg suka sgt memuding letak karamel. Lepas puding roti, puding apa lak yer lps nih...mungkin puding mangga kot...hihi.
Apa2pun...layan dulu gambar2 tak seberapa ni yer. nanti update resepinya. Tuan rumah agak kebizian sket pagi ni.
Terima kasih krn sudi meninggalkan jejak di sini.
Update :
Resepi Puding Roti Berkaramel
bahan-bahan :
Karamel :
Update :
Resepi Puding Roti Berkaramel
bahan-bahan :
Karamel :
- 1/4 cawan gula pasir
- 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.
Puding :
- 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
- 1 1/2 cawan susu cair
- 1/2 cawan air suam
- 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
- 1 sk esen vanilla
- 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara : Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda.
cikna pom suka sgt puding roti ni... sedap..
ReplyDeletehttp://miszalina.blogspot.com/2011/03/puding-roti-berkaramel.html
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteperhhh...cantiknya puding roti caramel kak dayang tu...
ReplyDeletenampak sedapp sangat....
halus mulus jer puding tu...
akak...cepat masukkan resepi...
Assalam Dayang..cantik puding roti Dj tu
ReplyDeleteyela..nampak manis jer..tak der plak resepinya...
ReplyDeletesalam dj..andai lah daku dapat menghasilkan secantik ini..
ReplyDeleteyummm2...bak seloyang!kat umah tok pun laku jak puding2 berkaramel..hehe
ReplyDeleteAssalam kak dayang,wah cantik n halus jer kejadian puding akak nih,meh nak rasa ckit kak,ngee..
ReplyDeleteAssalamualaikum DJ...trliur sungguh akak tengok puding ni, nmpk sedap la sgt! mmg favourite akak sekluarga. kalau buat skali hadap je terus licin..
ReplyDeleteLovely pudding kak! Hru doing dearie? School holidays over dah...haishhhh! :D
ReplyDelete@m!sZ zAL!nA
ReplyDeletedah jenguk dh smlm tp x sempat tinggalkan jejak. nampak yummy...hehe. thanks.
@Mas
ReplyDeletetq mas. sori lmbt update resepi. tp dh tulus dah tu...hehe
@Mas
ReplyDeleteapa lak tulus...tulis maksud akak..haha
@Kak Rosaliza
ReplyDeletew'salam kak...tq. lm x dgr khbr dr akak. hrp2 akak sekeluarga sihat2 blaka yer... :)
Nazrah bakery :
ReplyDeletedah letak dah resepinya...tq :)
@suri solehah
ReplyDeletew'salam...
tentu saja boleh...kenapa tidak..belom cube belom tau kan...hehe
@HaSue
ReplyDeletehaha..dah abis la sue. umh kmk pun puding tok nanglah sik dpt tanggar duak kali...terus licin...hihi
@Zaliedana
ReplyDeletew'salam..
huhu..dah xde dah dear...lenkali kte buat sama2 ekk...hehe
@AZLINA
ReplyDeletew'salam..
mmg btl tu kak. puding ni sentiasa laku. kalo nak mkn kena buat byk2...hehe
@♥LOVE2COOK♥
ReplyDeletethanks 4 the compliment, dear. i'm fine tq.. n same goes to u.
a'ahlah school holidays dah habis...time runs so fast..huhu
anyway, tq for the visit. miss u!
Salam,
ReplyDeletePuding roti ke ni, ada keramel topping lak? mesti sweet savory ni, kalau camtu tengok puding roti kampong saya, biasa2 je.
salam.. kak, maaf saya bertanya, saya baru nampak resepi nie masa google, sebab saya memang teringin buat puding roti nie.. lgpun roti kat umah dah nak expired.. hihi...
ReplyDeletesaya xpahamla.. akak cakap kena masukkan air panas dalam bekas besar, mula saya ingatkan mungkin nak kukus... pastu akak cakap bakar plak.. maknanya sekali dengan bekas yang isi air tue masukkan dalam oven?
@Mcburn's Kitchen
ReplyDeletew'salam..
puding ni sedang elok je manisnya. sy pun x suke manis. sukatan boleh adjust.
@Anonymous
ReplyDeletew'salam..
cara ni kita panggil bain marie. maksudnya, puding tu dibakar dgn menggunakan kaedah bain marie di mana loyang puding ni diletakkan di dalam loyang yg lebih besar dp loyang puding dan loyang besar itu hendaklah diisi dgn air panas terlebih dahulu. Pas tu baru letak loyang puding di dalamnya dan bakar. harap jelas yer. tq
salam k.dayang.. resipi2 dlm blog k.dayang sgt menarik.. untungnya family k.dayang.. heheheh.. tp saya nk tya.. klu tk guna kaedah bain marie tu tp kukus jer blh x? tq...
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeletew'salam...trm ksh yer sudi singgah..n thanks 4 the compliment..Alhamdulillah..stkt masak utk famili bolehlah...hehe...
puding ni boleh juga dikukus kalau xnk bakar. slmt mencube yer... tq
the best puding roti yg penah saya try,resipi yg simple dan senang nak buat.tq
ReplyDelete@Lady D
ReplyDeletemekasih byk2 yer krn sudi mencube resepi puding ni. :)
kak dayang..sy bru nak cube resepi ni..tp ade pkr yg saya xphm..telur tu kite kacau berasingan dgn bhn laen kan..? lepas tu ape yg kne tapis..? kalau akk xkeberatan leh buat step yg lebeh mudah..mungkin gune sistem nombor..terima kasih..
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeletetrm ksh krn sudi bertanya. akak mmg nak buat puding ni esok. nanti akak update resepinya yer. Actually, telur tu kene pukul dulu sblm disatukan dgn bahan adunan tu. telur tu plak jgn sampai berbuih, kalau tak, nanti hasilnya puding tu akan berlubang2.
lepas semua bahan dah disatukan tadi, tapiskan dulu dgn penapis supaya adunan tak berketul2. pas tu barulah dimasukkan ke dlm loyang sblm bakar. hrp dpt bantu yer. nanti akak update pd entri terbaru. tq
Assalamualaikum
ReplyDeleteSaya dah cuba resepi ne... Thnks kerana sudi share....
sedappppp....nanti nak cuba buat..bahan2nya memang ada dlm gerobok dapur tu..nak minta restu...klu nak letak u punya resepi kat blog i blh..nanti kawan2 i pun blh tenggok n cuba...
ReplyDelete@annor74
ReplyDeletebole2...silakan & slmt mencube! tq :)
@Ummi Ayein
ReplyDeletemekasih yer sudi mencube... :)
dayang saya dah dah buat puding ni pg ni td..memang sedap...tq kerana sudi konsi resepi..saya nak letak resepi ni kat blog saya..kawan2 pun dah tnya cam na nak buat...hihihii
ReplyDeleteSalam DJ...
ReplyDeleteThanks 4 the recipe...memang tengah mencari resepi ini and jumpa dekat dapur U masa tgh blogwalking.
http://sprinkleofluv.blogspot.com/
saya tak faham la yg nak buat karamel tu??maksud hanguskan gula tu apa ek???
ReplyDeleterasa cam nak cuba utk berbuka ni tapi slalu kantoi bila buat karamel. sbb tu ler jd puding telur bila karamel tak menjadi diblog saya http://maklangrecipesgalore.blogspot.com/
ReplyDeleteassalam akk... akk, puding tue, kita bakar ea? dalam ketuhar? oo, xperlu kukus ea akk? suka sgt resepi nie.. rumah xde pengukus.
ReplyDeleteas salam... akak mintak izin sy copy je..tuk kegunaan sendiri je....tq.... selamat hari raye...
ReplyDeletedh cuba, sedap dan cantik!
ReplyDeletesedap....lazat dan cantik sgt puding tu..i dh buat smlm..
ReplyDeleteKak DJ, kalo kukus ok tak? ape ek beza resultnya
ReplyDeletesaya memang sukakan puding caramel ni...tapi nak belajar buat takut tak jadi puding caramel.....puding saya pernah beli masa bulan puasa tu hari sekeping tu yang dah di belah-belah tu je kat RM 2.50......kalau yg awak buat ni rasa lagi sedap dari yang lelain.....hehhehe rasa nak try gak biar tak jadi sekali pon...
ReplyDelete